Energie besparen

Een energierekening van €5 per maand

Gerard heeft zijn huis bijna energieneutraal gemaakt met 12 zonnepanelen en een hybride warmtepomp

Gerald Schut woont sinds 2014 met zijn vrouw en twee dochters aan de Darwinstraat, in een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis uit 2010. Ze hebben het huis bijna energieneutraal gemaakt met 12 zonnepanelen en een hybride warmtepomp. Daarmee komt hun energierekening nu uit op ongeveer €5 per maand. Ter vergelijking: tot drie jaar geleden huurden zij een oude slecht geïsoleerde dubbele bovenwoning aan de Conradkade met ongeveer dezelfde oppervlakte en dezelfde gezinssamenstelling. De energierekening was daar €140 per maand.

Gerald: “Duurzaamheid heeft mij altijd al geboeid, ik ging als kind naar natuurkampen en ik heb in Wageningen gestudeerd. Dankzij mijn baan bij Milieu Centraal heb ik inmiddels veel kennis opgedaan over hoe je je huis zo energiezuinig mogelijk kunt maken. Daarom was het voor ons leuk en leerzaam om deze kennis in de praktijk toe te passen.”

De nieuwbouwwoning aan de Darwinstraat was al goed geïsoleerd, daarom was de stap om het huis nog duurzamer te maken wat kleiner dan bij oude slecht geïsoleerde huizen. Gerald koos voor zonnepanelen en een hybride warmtepomp, maar wat houdt dat nu precies in?

Gerald: “Een hybride warmtepompen is een combinatie van een warmtepomp met een HR-ketel. De warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze vervolgens om het CV-water in huis te verwarmen. Pas wanneer de warmtepomp niet genoeg warmte kan leveren omdat het buiten bijvoorbeeld te koud is, springt de CV bij en warmt het water dan verder op. Zo bespaar je op je gasverbruik. De warmtepomp zorgt het grootste deel van het jaar voor de benodigde ruimteverwarming. Het huis is dankzij de goede isolatie [1] veel comfortabeler om in te wonen. Het klimaat is constant en voelt in de zomer en winter heel prettig aan.”

Dankzij de warmtepomp en de zonnepanelen is de energierekening nu slechts €5 per maand, tegenover €140 per maand. Ze betalen nu jaarlijks ongeveer €60 euro, in plaats van €1680. Het kost natuurlijk wel wat om zo’n warmtepomp aan te schaffen, maar dat kun je zien als een goede investering voor je huis.

Gerald:We hebben de warmtepomp nu een jaar en dankzij een subsidieregeling kregen we flinke korting. Het scheelt enorm veel op onze gasrekening. Toen we nog geen warmtepomp hadden, hebben we bijvoorbeeld in de maand maart 100 kuub gas verbruikt. In dezelfde maand jaar later en mét warmtepomp was het verbruik slechts 15 kuub. Daarnaast hebben we hebben energiezuinige apparaten en lampen. Onze zonnepanelen hebben we samen met de buren aangeschaft, waardoor we 20% korting konden krijgen. In de straat hebben nu zo’n 15 huizen zonnepanelen op hun dak! We wekken nu onze eigen energie op. De buren die in een huis wonen die gelijk is aan die van ons (qua bouw en isolatie), verbruiken wel drie keer zoveel stroom. Zoveel kan het schelen als je zuiniger met energie omgaat door o.a. energiezuinige apparaten. ”

Gerald’s tips:

· Wil je geld besparen op je energierekening? Vervang al je lampen door ledverlichting. Normale verlichting laten hangen is letterlijk geld weggooien, ledverlichting is namelijk wel 7 keer zuiniger dan normale verlichting. Binnen een jaar heb je de aankoopprijs terugverdiend.

· Begin met je huis goed isoleren. Als je huis niet goed geïsoleerd is, dan heb je er weinig aan.

· Let op de subsidieregelingen, dat kan je veel geld schelen! Hou hier ook rekening mee als je een offerte aanvraagt. Niet elke professional is op de hoogte van de laatste subsidieregels.

· Was op lage temperatuur en laat je was zoveel mogelijk in de buitenlucht drogen.

· Laat je apparaten (tv, computer) niet op stand-by staan maar trek de stekker eruit of maak gebruik van een stekkerdoos die je uit kunt zetten.

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht