Energie besparen

Een duurzaam clubhuis, maar dan met rugbymentaliteit!

De Haagse Rugby Club had een nieuw clubhuis nodig en koos om 234 zonnepanelen op het dak te leggen!

In de jeugd doen ze al een tijd mee aan de top, maar dit jaar mag de Haagse Rugby Club ook op het gebied van duurzaamheid serieus genomen worden. Bij het ontwikkelen en bouwen van het nieuwe clubhuis hebben de rugbyers gekozen voor een duurzame oplossing voor het opwekken van de elektriciteit. Maar naast een dak vol met 234 zonnepanelen en een state of the art manier van verwarmen met infraroodpanelen, gaat de duurzame ambitie dieper voor de Haagse rugbyers.

Het nieuwe clubhuis als een “warme jas”

We praten met oud HRC-er en duurzaamheidsadviseur Bastiaan van de organisatie Praeter uit Den Haag over hoe diep deze ambitie gaat en over het project waar ze veel tijd in hebben gestoken. Bastiaan: “We hebben hier echt een totaalproject gerealiseerd waarbij gekeken is naar het verlagen van het verbruik, elektrisch verwarmen en zelf schone energie opwekken.”

“De eerste plannen voor een nieuw clubhuis stonden al sinds 1992 op mijn laptop”, vertelt architect Michiel Margis. Ook hij is al jaren betrokken bij de club. Uiteindelijk zijn ze in 2016 begonnen met het realiseren van hun nieuwe gebouw. Maar het oude clubhuis bestaat nog in zekere zin, want het nieuwe clubhuis is er bovenop gebouwd. Doordat het oude gebouw hergebruikt kon worden was de bouw ook al erg duurzaam. De hoeveelheid afval werd tot een minimum beperkt en er werd flink bespaard op het aanvoeren van nieuwe bouwmaterialen.

Maar de grootste impact maakt HRC met het hebben van een all 'electric' clubhuis, waarbij meer dan de helft van de energie zelf schoon wordt opgewekt door de 234 zonnepanelen die op het dak liggen. Alle ruimtes, inclusief de oude kleedkamers, worden verwarmd met infraroodpanelen en is er speciaal materiaal gebruikt op de muren die de warmte weer de ruimte in reflecteert. En het douchewater om al die rugbyers schoon te krijgen na een training? Juist, ook dat water wordt warm door de energie van de zonnepanelen. Bastiaan: “Het gehele clubhuis wordt verwarmd als er vraag naar is. Dat betekent dat als er niemand in het clubhuis is, er ook geen verbruik is. Als er wel mensen zijn, is het verbruik ontzettend laag.”

Verduurzaming, met de mentaliteit van de rugbysport

Het oude clubhuis was bijna 50 jaar oud en gebouwd voor ongeveer 150 leden. Anno 2019 is HRC de grootste rugbyclub van Nederland met bijna 750 leden. Er was dus echt een nieuw onderkomen nodig. Dat het gebouw duurzaam gemaakt is, was voor de rugbyclub een keuze voor de toekomst. Het helpt ook mee dat door duurzame toepassingen de energiekosten omlaag gaan en dat het clubhuis zeer weinig onderhoud nodig heeft. Bastiaan: “Daar staat wel tegenover dat we echt de verwarming moeten uitzetten, anders heeft het natuurlijk geen zin. Dan heb je een heerlijk warm clubhuis, maar alsnog een hoge uitstoot.” Voor Bastiaan was dit project iets wat hem ook persoonlijk aan het hart ging. Hij heeft hier vroeger zelf staan rugbyen en weet wat een rugbyclub kan betekenen voor de jeugd. Duurzaamheid gaat dieper dan alleen energiezuinig leven of schone energie. Het heeft ook een sociaal aspect, waarin rugby een grote rol kan spelen. Op het rugbyveld ga je niet in discussie met de scheidsrechter en heb je respect voor elkaar. Bastiaan: “Ga je tegen de scheidsrechter in, dan is het niet gek dat je door je teammaten van het veld gezet wordt.” Mede door die mentaliteit is het niet toevallig dat het eerste 'all electric' clubhuis in Nederland een rugbyclub is.

Een groot project, maar dan heb je ook wat

Het hele project kostte HRC 1,2 miljoen euro. Dit bedrag is bij elkaar gekregen door obligaties, schenkingen en subsidies van onder andere Fonds1818 en het Klimaatfonds. Een flink bedrag, maar het meer dan waard. Op de vraag of de duurzame aanpassingen ook inspirerend werken voor de leden zegt de voorzitter van de bouwcommissie Niek: “Ik durf te stellen, ook al is het niet echt meetbaar, dat de leden door ons duurzame project geïnspireerd raken om dit in hun eigen leven ook toe te passen. Het idee is ook om samen iets met de leden te doen om te kijken of ze behoefte hebben aan een energiescan bij hun thuis en eventueel zonnepanelen te realiseren.”

De toekomst ziet er zonnig uit voor HRC, want na de feestelijke opening van 30 augustus, kijken ze vooral naar de toekomst. Het doel is om volledig naar nul op de meter te gaan en volledig zelf de energie op te kunnen wekken. Volgens Bastiaan zou dat buiten de wintermaanden nu al bijna kunnen.

Wil je zelf graag jouw clubgebouw verduurzamen? Dé tip van Bastiaan: “Begin met een goed plan en ga met een architect aan de slag. Laat je daarnaast goed begeleiden door mensen die al veel weten van de verduurzaming van gebouwen en duurzame elektriciteit opwekken.”

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht