Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

FAQ - Waar vind ik een duurzame bloemist of eerlijke bloemen?

Deel pagina:

(Bijna) iedereen houdt van bloemen. Maar een boeketje is lang niet altijd duurzaam. Transport, arbeidsomstandigheden en verdelgingsmiddel maken een bloemetje al snel minder aantrekkelijk. Gelukkig zijn er duurzame bloemisten. Die kun je herkennen aan keurmerken. Seizoensbloemen kopen is ook een goede stap.

Seizoensbloemenkalender

Kiezen voor duurzame of biologische bloemen van het seizoen is de meest ‘blije’ keuze die je als consument kunt maken. Dankzij deze seizoensbloemenkalender weet je welke bloemen op welk moment van nature bloeien. 

Eerlijke Bloemengids

In de Eerlijke Bloemengids van de campagne Power of the Fair Trade Flower (van Hivos) vind je winkels die eerlijke bloemen verkopen en deze bloemen zichtbaar aanbieden voor de consument. 

Onder eerlijke bloemen verstaat Hivos bloemen die duurzaam en sociaal verantwoord zijn geteeld. Keurmerken bieden daarvoor een indicatie. Op gecertificeerde kwekerijen zijn de arbeidsomstandigheden in de regel beter dan op niet-gecertificeerde kwekerijen. Ook nemen bedrijven met een keurmerk maatregelen om het milieu te beschermen. Kwekers komen in aanmerking voor een keurmerk wanneer zij voldoen aan bepaalde eisen ten aanzien van mens en milieu. Deze kwekerijen hebben veelal minimaal één sociaal (eerlijk) en milieu (duurzaam) keurmerk.

Barometer Duurzame Bloemist

De Barometer Duurzame Bloemist is een onafhankelijk en officieel keurmerk waarmee de bloemist aantoont dat zijn assortiment bloemen en planten én de bedrijfsvoering in de winkel duurzamer is. Door middel van een puntensysteem kan de bloemist zich onderscheiden met een brons, zilver of goud certificaat. Voor certificering moet een bloemist voldoen aan verplichte eisen en een minimaal aantal te behalen punten halen op het gebied van: duurzaam assortiment planten en bloemen, afvalscheiding en verpakking, duurzame energie, milieuvriendelijke schoonmaak, duurzaam vervoer en zorg voor medewerkers.

Fair Flowers Fair Plants

Fair Flowers Fair Plants is een keurmerk, een label, dat hangt aan bloemen en planten afkomstig van kwekers, die voldoen aan de hoogste eisen. Eisen op het gebied van milieu en personeel. Denk hierbij aan arbeidsomstandigheden, hygiëne en veiligheid.