Veelgestelde vragen
Deze vragen worden vaak aan ons gesteld. Jouw vraag zit er misschien ook tussen! Kun je geen antwoord vinden op je vraag? Neem gerust contact op met ons. We helpen je graag verder!
Neem contact opOok kleinere maatregelen hebben effect als je je woning wilt verduurzamen! Je kan zelf veel goedkope of zelfs gratis maatregelen installeren. Of je eigen gedrag veranderen zodat je geld kan besparen op jouw energierekening.
Denk bijvoorbeeld aan het installeren van radiatorfolie, tochtstrips, ledlampen en het gebruik van een douchetimer. Maar bijvoorbeeld het verwijderen van grote meubels voor je verwarming helpt ook al. Check hier de lijst gemaakt door Milieu Centraal met kleinere maatregelen die je zelf kan toepassen!
Je kunt je gratis aanmelden voor de Direct Bespaaractie van de gemeente. Die komen de kleine maatregelen bij jou thuis installeren. En kijk deze video met tips hoe je thuis energie kan besparen.
Grote maatregelen om te verduurzamen zijn bijvoorbeeld het installeren van vloer-, gevel- en dakisolatie en HR++ glas. Op deze manier wordt er minder energie verbruikt om je woning te verwarmen omdat er minder warmte verloren gaat. Vaak combineer je goede isolatie met duurzame installaties zoals een warmtepomp. Een warmtepomp verwarmt jouw woning elektrisch. Die elektriciteit zou je bijvoorbeeld kunnen opwekken met zonnepanelen. Kijk deze video over de duurzame woning van Jasper in het Statenkwartier.
Ben jij benieuwd wat er mogelijk is in jouw woning? Maak dan een afspraak voor een gratis gesprek met een energiecoach! Je kan de afspraak hier maken. Ook zijn er diverse subsidies. Hier lees je er meer over.
Heb jij momenteel hoge energiekosten die je niet kan betalen? Lees hier alle hulp die de gemeente Den Haag biedt.
Je kunt ook altijd een energiecoach inschakelen. Die kan je adviseren over wat er goed werkt voor jouw type huis.
Er zijn meerdere alternatieven voor gas waarmee je je woning en het water kan verwarmen. Zo zijn er bijvoorbeeld in bepaalde wijken warmtenetten waar huizen collectief mee worden verwarmd. Dit is eigenlijk een soort ondergrondse leidingennetwerk die zijn aangesloten op één centrale warmtebron. Als dit al in jouw wijk bestaat kan je bij een bewonersgroep aansluiten die hiermee bezig is. In de toekomst wordt er meer mogelijk.
Daarnaast zijn er ook elektrische opties om jouw huis te verwarmen. Bijvoorbeeld een warmtepomp! Via deze
website van Milieu Centraal kan je meer voorbeelden vinden om jouw woning duurzaam en gasloos te verwarmen.
Wil jij jouw Vereniging van Eigenaren (VvE) activeren om jullie woningen te verduurzamen? Er zijn verschillende vormen van ondersteuning. Maak bijvoorbeeld een afspraak
met de VvE-balie van gemeente Den Haag. Hier krijg je gratis advies over hoe jij jouw VvE kan activeren.
Daarnaast kan je ook de handleiding ‘In 10 stappen naar een duurzaam VvE-bezit’ downloaden. Hierin staat meer informatie over hoe jouw VvE kan worden verduurzaamd.
Wil jij zonnepanelen plaatsen op het dak van je woning? Dan kan het zo zijn dat je een omgevingsvergunning nodig hebt. Dat kan zo zijn als jouw woning onder de categorie ‘beschermd stadsgezicht’ valt, of een monument is. Vanwege zo'n status kan het betekenen dat jij niet zomaar zonnepanelen mag plaatsen.
Check via deze website of jouw woning valt onder beschermd stadsgezicht of dat het een monument is. Ook kan je door de vergunningscheck te doen nakijken of je een omgevingsvergunning nodig heb voor het plaatsen van zonnepanelen.
Steeds meer mensen in Nederland stappen over van koken op gas naar koken op inductie vanwege meerdere voordelen. Als je kookt op inductie, kook je elektrisch. Koken op inductie is veilig, zuinig en heel gemakkelijk. De kookplaat wordt niet heel heet en is er geen open vlam. Je kan je dus niet branden. Daarbij kan je de kookplaat heel erg makkelijk schoonmaken. En de lucht in je keuken is ook schoner, want er komen geen verbrandingsgassen vrij.
Wanneer je overstapt op koken op inductie, is de kans aanwezig dat je nieuwe pannen moet aanschaffen. In elke winkel kan je pannen vinden die geschikt zijn. Die hebben een bodem die magnetiseerbaar is. Voor meer informatie kan je kijken op de website van Milieu Centraal.
Nee, koken op inductie is nu nog iets duurder dan gas. Het kopen van een inductiekookplaat en eventuele pannen is duur. De inductieplaten worden wel steeds goedkoper. Je kan nu een inductieplaat kopen voor zo’n €300. Om een inductiekookplaat te gebruiken, heb je elektriciteit nodig. Elektriciteit is nu nog duurder dan gas. Maar elektriciteit wordt steeds goedkoper en gas steeds duurder. Je energierekening zal in de toekomst omlaag gaan. En als je zelf elektriciteit opwekt door middel van zonnepanelen, is inductie uiteraard goedkoper.
De gemeente geeft subsidie als je over wilt stappen op elektrisch koken. Lees hier meer over op de website van de gemeente Den Haag!
In veel woningen is het zo dat radiatoren niet goed zijn ingeregeld, waardoor het warme water slecht wordt verdeeld over de radiatoren in verschillende kamers. Waardoor de temperatuur in de kamers verschilt. Dit is niet fijn voor het wooncomfort en ook slecht voor de energierekening.
Door de radiatoren waterzijdig in te regelen zorg je ervoor dat precies de juiste hoeveelheid warm water door de radiatoren stroomt om de kamers te verwarmen. Hierdoor bespaar je energie!
Het is het beste om een installateur langs te laten komen om je radiatoren waterzijdig in te regelen. Het is mogelijk om zelf je radiatoren waterzijdig in regelen, maar dit is wel lastig. Lees hier meer informatie over hoe jij zelf je radiatoren waterzijdig kan inregelen.
Er zijn verschillende energieleveranciers die duurzame energie leveren. De consumentenbond heeft samen met o.a. het Wereld Natuur Fonds onderzocht welke leveranciers het meest duurzaam zijn. De lijst met de meest duurzame energieleveranciers is hier te vinden!
Hoe betaalbaar de energie is, is afhankelijk van de woonsituatie en hoeveel energie jij verbruikt. Online zijn er veel sites te vinden waar jij energieleveranciers met elkaar kunt vergelijken. Bijvoorbeeld de website van de ‘Energieleveranciers’ of de website van ‘Gaslicht’.
Dat kan met het Klimaatfonds! Via het Klimaatfonds kunnen organisaties hun niet-vermijdbare CO2-uitstoot lokaal compenseren door een financiële bijdrage te leveren.
Met deze bijdrage worden Haagse energiebesparingsprojecten gerealiseerd.
Wat leuk dat je aan de slag wil met een energiecoöperatie aan de slag wil. Je begint met een check: is er al een energiecoöperatie bij mij in de buurt waar ik mij bij kan aansluiten? Dat kan op de website van Energie Samen. Op deze website vind je ook heel veel informatie over energie opwekken en besparen.
Het is belangrijk dat je eerst een bestuur vormt. Ga op zoek naar buurtbewoners die mee willen doen. Samen starten jullie de coöperatie en gaan jullie op zoek naar een eerste project. En natuurlijk naar leden. Dit stappenplan kan je op weg helpen.
Kom je er niet uit? Dan kun je ook contact opnemen met onze collega Tom om een telefonische afspraak te maken.
Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.
Stuur een bericht