Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

FAQ - Ik woon in een monument of rijksbeschermd stadsgezicht. Kan ik dan zonnepanelen plaatsen?

Deel pagina:

Voor het plaatsen van zonnepanelen op monumenten of op gebouwen in rijksbeschermde stadsgezichten gelden bijzondere regels. Vaak is een omgevingsvergunning nodig. Het kan zijn dat er onder voorwaarden toch zonnepanelen worden geplaatst. De calculator geeft aan of een pand een monument is. Het gebouw kan echter ook in een rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht liggen. Mocht u twijfelen aan de vermelding monument of wilt u checken of uw adres in een rijksbeschermd stadsgezicht ligt, klik dan hier

Let op: er wordt onderscheid gemaakt tussen rijksbeschermde stadsgezichten en gemeentelijk beschermde stadsgezichten. Voor gemeentelijke beschermde stadsgezicht gelden de normale regels voor vergunningvrij bouwen.

Zonnepanelen en monumenten    

In Den Haag staan veel monumenten. Voor monumenten gelden andere regels dan voor gewone woningen, ook als het om zonnepanelen gaat. Je kunt op de site van monumentenzorg hierover veel informatie vinden. Er is bijvoorbeeld een speciaal boekje op de site te vinden dat volledig over zonne-energie en monumenten gaat.

Benieuwd wat je nog meer kan doen met je dak? Kijk de livestream van Tom & Tom hier terug!

Omdat er behoorlijk wat regels zijn over zonnepanelen, kun je er ook voor kiezen om eerst te beginnen met andere maatregelen in en om het monument. Je kunt hiervoor kijken in ‘De groene menukaart’. Deze pagina laat je precies zien wat jij kunt doen om energie te besparen in een monument.

Zonnepanelen en rijksbeschermde stadsgezichten

Den Haag heeft ook veel rijksbeschermde stadsgezichten. Hiervoor zijn de regels meestal wat minder streng dan voor monumenten. Maar je moet wel goed opletten, want er zijn wel regels waar je je aan moet houden. Zo mag een zonnepaneel of een groen dak niet vanaf de straat te zien zijn bij rijksbeschermde stadsgezichten. Checken of er bij jou sprake is van een rijksbeschermd stadsgezicht? Kijk even op deze site.

Weten of je wel of geen vergunning nodig hebt als je zonnepanelen gaat plaatsen? Lees deze informatiebrochure van de overheid ook eens door. Het is in ieder geval altijd verstandig eerst contact op te nemen met de gemeente.

Lees hier meer over zonnepanelen in Den Haag.

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht