Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

FAQ - Ik woon in een monument of beschermd stadsgezicht. Kan ik dan zonnepanelen plaatsen?

Deel pagina:

Voor het plaatsen van zonnepanelen op monumenten of op gebouwen in beschermde stadsgezichten gelden bijzondere regels. Vaak is een omgevingsvergunning nodig. Het kan zijn dat er onder voorwaarden toch zonnepanelen worden geplaatst. De calculator geeft aan of een pand een monument is. Het gebouw kan echter ook in een beschermd stads- of dorpsgezicht liggen. Mocht u twijfelen aan de vermelding monument of wilt u checken of uw adres in een beschermd stadsgezicht ligt, klik dan hier.

Zonnepanelen en monumenten    

In Den Haag staan veel monumenten. Voor monumenten gelden andere regels dan voor gewone woningen, ook als het om zonnepanelen gaat. Je kunt op de site van monumentenzorg hierover veel informatie vinden. Er is bijvoorbeeld een speciaal boekje op de site te vinden dat volledig over zonne-energie en monumenten gaat.

Omdat er behoorlijk wat regels zijn over zonne-panelen, kun je er ook voor kiezen om eerst te beginnen met andere maatregelen in en om het monument. Je kunt hiervoor kijken in ‘De groene menukaart’. Deze pagina laat je precies zien wat jij kunt doen om energie te besparen in een monument.

Zonnepanelen en beschermde stadsgezichten

Den Haag heeft ook veel beschermde stadsgezichten. Hiervoor zijn de regels meestal wat minder streng dan voor monumenten. Maar je moet wel goed opletten, want er zijn wel regels waar je je aan moet houden. Zo mag een zonnepaneel of een groen dak niet vanaf de straat te zien zijn bij beschermde stadsgezichten. Checken of er bij jou sprake is van een beschermd stadsgezicht? Kijk even op deze site.

Weten of je wel of geen vergunning nodig hebt als je zonnepanelen gaat plaatsen? Lees deze informatiebrochure van de overheid ook eens door.