Energie besparen

Stichting Hernieuwbare Warmte Ypenburg: Eigenlijk is het een soort ‘jongensboek’

Hoe realiseer je voor 2025 een CO2-neutrale warmtevoorziening?

Drie jaar geleden werd Hernieuwbare Warmte Ypenburg (HWY) officieel een stichting. Het begon als een wijkinitiatief om zonnecollectoren te plaatsen en energie te besparen, maar de focus werd al snel verbreed met de wijkverwarming. Inmiddels werkt HWY intensief samen met Eneco en gemeente Den Haag. Ook de provincie is nauw betrokken. En dat mag ook wel, want HWY heeft stevige doelstellingen. Een van de huidige projecten is warmte-teruglevering, waarmee wordt getest of het mogelijk is om warmte die de bewoner over heeft terug te leveren aan het warmtenet.

Frank Lentz is voorzitter van HWY. In die rol schuift hij ook aan bij de werkgroep Duurzame Haagse Warmte. Ook overlegt hij regelmatig met gemeente Den Haag en Eneco om ervoor te zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan.

Frank: We hebben een doel. We willen in 2025 een CO2-neutrale warmtevoorziening hebben in Ypenburg. Dat is iets wat wij als stichting niet alleen kunnen realiseren. Daarom werken we met alle partijen samen. Het gaat om ons allemaal, en die krachten moeten we bundelen. En dan bedoel ik niet alleen de gemeente en Eneco, maar ook vooral de bewoners. Daar gaat het om, om de bewoners.

HWY is een bewonersinitiatief. Om de mening van de bewoners goed in kaart te brengen, organiseert HWY regelmatig een ‘Dag van de Warmte’.
Frank: We zijn een bewonersplatform. Het is voor ons belangrijk dat het laagdrempelig is. We organiseren daarom in november weer een Dag van de Warmte. Dat is de vierde keer dat we met bewoners de toekomst van CO2-neutrale warmte bespreken. Op deze avonden verzamelen we input uit de buurt, zodat we naar onze andere gesprekspartners kunnen terugkoppelen wat de wensen van Ypenburg zijn. Contact houden en samenwerking met de bewoners is het belangrijkst in dit project.

Inmiddels zijn we samen met de bewoners vier verschillende werkgroepen gestart. Daarmee kijken we op verschillende niveaus naar verduurzaming van Ypenburg: van de bron tot en met de gebruikers van de warmte, de bewoners. De werkgroep Bronnen presenteert op de Dag van de Warmte onder andere een onderzoek van Royal Haskoning. Zij zoeken uit wat de meest geschikte duurzame bronnen zijn voor onze wijkverwarming. De werkgroep Menucommissie kijkt juist naar dingen die je in je eigen huis kunt doen om te energie te besparen. Op die manier werken we op verschillende schalen aan een duurzame wijk.

Ook bij HWY merken ze dat steeds meer bewoners interesse krijgen in duurzame warmte.
Frank: Steeds meer mensen beginnen het leuk te vinden om met warmte bezig te zijn. Een bekende van mij vertelde dat zijn vrouw nu de wasmachine aanzet als de zon schijnt, omdat dat voordeliger is met hun zonnepanelen. Tot voor kort was ‘warmte’ haar mans interesse, maar nu vindt ze het ook leuk om er mee bezig te zijn. Dat soort dingen zijn mooi. Maar we hebben ook nog best wel wat uitdagingen. Hoe bereik je VvE’s, en hoe passen bewoners van appartementen in het uiteindelijke plan?

We zijn hier mee bezig omdat het belangrijk is. Je doet het voor een betere wereld. Maar het delen van de kennis is ook gewoon leuk. Eigenlijk is het een soort ‘jongensboek’. Het begint klein, maar het wordt steeds groter. Het is een avontuur. Maar wel een afgebakend avontuur, we hebben een doel en een deadline. Dat houdt het overzichtelijk.

Contact opnemen met Hernieuwbare Warmte Ypenburg? Mail ze via stichtinghwy@gmail.com.

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht