Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Het vergroenen van de gezamenlijke parkeerplaats, zo doe je dat!

Deel pagina:

Het vergroenen van de gezamenlijke parkeerplaats, zo doe je dat!

Het verduurzamen van je huis en omgeving is een hele opgave, laat staan als je dit met een tientallen bewoners moet doen! Toch lukte het Jos van den Brand en zijn buren om met de VvE de gezamenlijke parkeerplaats te vergroenen. Na een jarenlang proces ligt de parkeerplaats er nu super mooi bij met grasbetontegels en geveltuintjes.

Je ziet het nauwelijks liggen als je op het fietspad rijdt of op de weg ernaast, maar de parkeerplaatsen van een groot aantal huizen aan de Mient en de Hortensiastraat in Segbroek zijn vergroend! En dat idee kwam van de bewoners zelf. Het privé parkeerterrein hoort bij de 52 huizen aan de Mient en Hortensiastraat met de rode bakstenen en grijze voordeuren die in 200/2001 gebouwd zijn. Een VvE is opgericht voor het beheer van de parkeerplaatsen. 

Bewoner Jos van den Brand en een aantal andere buren kregen zo’n drie á vier jaar geleden het idee om de gezamenlijke parkeerplaats achter de huizen te vergroenen. Stenen eruit en gras en planten erin!

In no-time een plan

Binnen no-time lag er een goedgekeurd plan, was er een werkgroep met actieve bewoners én subsidie aangevraagd voor de aanleg. Die groene parkeerplaats was er zo zou je denken….

‘Nee, er ging nog een hele tijd overheen voordat er consensus was binnen de VvE voor het vergroenen’, vertelt Jos van den Brand aan zijn keukentafel. ‘Het heeft ons veel tijd gekost.’ 

geveltuin hortensia
Tegen de buitenmuren van de schuurtjes zijn geveltuintjes gerealiseerd

Tips om consensus te krijgen binnen de VvE

Jos deelt graag tips om andere bewoners te inspireren te vergroenen met de VvE. Hier komen ze:

  • Maak het plan behapbaar en concreet
    Jos en zijn buren hadden in eerste instantie allerlei verschillende plannen voor de parkeerplaats in één plan staan: van grasbetontegels plaatsen tot het opzetten van een moestuin. Uiteindelijk hebben ze het plan opgeknipt in verschillende componenten, waar de bewoners vervolgens apart op konden stemmen. Dat heeft volgens Jos een hoop gescheeld: zo hadden de bewoners ook invloed op het plan. Niet ieder component heeft de eindstreep gehaald. Zo is de moestuin gestrand, maar werd er wel vóór de geveltuintjes en grasbetontegels gestemd.
  • Voorlichting geven
    Jos en zijn buren organiseerden een dialoogavond waar bewoners aan dialoogtafels de verschillende componenten bespraken, vragen stelden en hun bezorgdheid konden uitten.
  • Persoonlijk contact
    Een aantal keer in het proces zijn Jos en zijn buren langs de deuren gegaan om de bewoners te informeren over het project en ze te attenderen op de stemming.

‘Uiteindelijk heb je een hoop doorzettingsvermogen nodig’, zegt Jos als hij terugdenkt aan het traject. Maar met goede voorlichting en doorzettingsvermogen lukten het de bewoners om samen de parkeerplaats te vergroenen en daar is Jos erg trots op. 

Zou hij het anders hebben aangepakt als hij nu zo terugkijkt op het proces? ‘Nee. Het opdelen van het plan en de dialoogavond waren hele goede stappen van ons.’ Om te vervolgen: ‘Ja, één ding zou ik wel anders doen. Ik zou de dialoog met de bewoners vaker houden op de plek waar het over gaat, dus op de parkeerplaats. Ik denk als mensen de parkeerplaats hadden gezien terwijl we de plannen bespraken, meer componenten uit het plan het hadden gehaald. Dan hadden we de bewoners kunnen laten zien dat meer groen niet perse minder ruimte betekent.’

Operatie Steenbreek

Jos en zijn buren kregen voor het vergroenen van de parkeerplaats subsidie vanuit Hoogheemraadschap van Delfland. Voor de plantjes in de geveltuinen kregen de bewoners een bijdrage vanuit het project Operatie Steenbreek, er gingen immers een hoop stenen uit! Wil jij ook stenen inruilen voor planten? Check hier meer info.

Wil jij ook verduurzamen met je VvE? Bekijk dan eens ons tien stappen plan via https://duurzaamdenhaag.nl/vve, neem contact op met de VvE-balie of neemt contact met ons op! 

groene parkeerplaats mient
De oprijlijn is van steen gebleven, de stroken ernaast zijn vergroend


Geschreven door:
Anouk Dehue
Anouk Dehue
 -

“Bij mij kun je terecht voor: communicatie en ondersteuning van bewonersinitiatieven.”

Neem contact op met:
T 06 46 07 44 34 | anouk@duurzaamdenhaag.nl |
Bekijk profiel

Meer blog

Zonnepanelen in Den Haag

Zonnepanelen in Den Haag

Tijdens de netwerkbijeenkomst op 25 maart merkten we dat er veel vragen zijn rondom zonnepanelen. In...

Lees verder
Menno en Jelle van bewonersinitiatief Duurzaam Duinoord vertellen over wat ze in de buurt doen

Menno en Jelle van bewonersinitiatief Duurzaam Duinoord vertellen over wat ze in de buurt doen

Kijk de livestream terug!

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 17.30 uur.

Stuur een bericht