Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Operatie Steenbreek – Tegel eruit, plant erin. Help Den Haag vergroenen en ontstenen!

Wat ga JIJ doen aan 100.000 minder stenen en meer Haags groen?

Deel pagina:

7 mrt
Operatie Steenbreek – Tegel eruit, plant erin. Help Den Haag vergroenen en ontstenen!

Minder stenen, meer groen in de stad

Samen de verstening van de stad tegengaan, door tuinen, pleinen en straten groener te maken. Tegel eruit, plant erin! Dàt is het motto van de landelijke campagne Operatie Steenbreek. En hoe meer, hoe beter natuurlijk. Veel gemeentes en bewoners in heel Nederland doen al mee. In Den Haag organiseert Stichting Duurzaam Den Haag deze ‘operatie’ en willen we in 2018 minstens 20.000 stenen omruilen voor planten.

Wat kun JIJ doen aan minder stenen en meer groen? Begin met je eigen (gevel)tuin of start een straatactie! 

    

Tuinen, binnenplaatsen en geveltuinen

De verstening van de stad heeft nare gevolgen: de stad wordt warmer, meer fijnstof in de lucht, regenwater kan niet goed weglopen, meer overstromingen, minder plek voor bijen, vlinders en vogels en nog veel meer. Daarom zien wij liever tuinen met planten in plaats van tegels. En fraaie geveltuintjes. Dat is winst voor mens, dier en milieu! En dat hoeft niet veel te kosten. Via Operatie Steenbreek kunnen bewoners, bedrijven scholen etc. hun tuin- en stoeptegels inleveren in ruil voor gratis planten. 

Op naar 100.000 Haagse stenen!

“In 2015 startten we met de Haagse Operatie Steenbreek", vertelt projectleider Edwin Cornelissen. "In die 3 jaar hebben we al 76.000 tegels opgehaald. In 2018 willen we minstens 20.000 stenen omruilen voor gratis planten: op naar de 100.000 dus! Iedere Hagenaar kan daarbij helpen!"

Doe ook mee: alleen of samen met je buren, school of bedrijf

Hoeveel stenen ga jij inleveren? Meedoen kan op 4 verschillende manieren:

1. Zelf doen: direct zelf aan de slag in je eigen tuin 

Doe je ding en stuur je voor- en na-foto’s naar Duurzaam Den Haag. Je tegels kun je zelf inleveren bij één van onze inleverpunten (zie onderaan). Graag vooraf even bellen, zeker als je met meer dan 10 tegels komt. 

2. Wachten op wijkactie

Tegels inruilen voor gratis planten Heb je één of meerdere tuintegels die je wil omruilen voor een gratis plant? Operatie Steenbreek trekt regelmatig de Haagse wijken in! Houd onze evenementenkalender in de gaten voor de wijkacties. Je kunt natuurlijk zelf ook buren enthousiast maken. Hoe meer hoe beter, achtertuinen en binnenplaatsen tellen mee!

3. Start een straatactie met buren: aanleggen geveltuinen, binnenplaatsen of achtertuinen
Organiseer een straatactie samen met je buren of de hele straat! Leg samen geveltuintjes aan of vergroen een gezamenlijke binnenplaats! Leuk om samen te doen. De straat én de stad worden er mooier en groener van en het is goed voor mens, dier en het milieu. Gaat het om een straatactie met meer dan 200 stenen? Dan helpt Duurzaam Den Haag jullie op weg èn zorgen we voor gratis planten en het ophalen van de tegels. Let op, achtertuinen en binnenplaatsen tellen ook mee!

4. Vergroen je buurt. Heb jij een idee? Kom ermee!
Welk (speel)plein of plekje in jouw buurt heeft een groene make-over nodig? Neem contact op met projectleider Edwin voor een plan op maat: edwin@duurzaamdenhaag.nl. Bij meer dan 200 tegels komt Duurzaam Den Haag naar je toe, zorgt voor de gratis planten en haalt de tegels op. Wil jij iets met groene daken? Hierover binnenkort meer informatie.

Uit alle Operatie Steenbreek-acties kiezen we elk jaar een ‘winnaar’: de Haagse Supersteenbreker! Win jij ‘m in 2018? 

Kalender Operatie Steenbreek acties 2018

Op dit moment zijn we de kalender met Operatie Steenbreek-acties nog aan het opstellen. Staat jouw actie er nog niet bij? Mail edwin@duurzaamdenhaag.nl (ook voor meer info).

Inleverpunten: graag even bellen

Op deze Haagse locaties kun je zelf je tegels inleveren. Bel even voordat je langsgaat, zeker als je met veel (10+) tegels komt. 

  • Zorgkwekerij Mens & Tuin - Hillenraadweg 35. Telefoon 070 321 19 37 (maandag t/m vrijdag van 11 - 16 uur)
  • Pluk Den Haag, afdeling tuinbegeleiders - Loosduinse Hoofdstraat 1184. Telefoon 070 397 9313 (dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag, 9 - 16 uur) 

Den Haag wint Trofee 2016 Landelijke Operatie Steenbreek

Operatie Steenbreek is een landelijke campagne die elke deelnemende stad zelf kan invullen. In 2016 won Duurzaam Den Haag de landelijke Operatie Steenbreek Trofee. Dankzij de vele duizenden ingeleverde tegels èn de variatie in Steenbreek-acties: we organiseerden diverse wijkacties en workshops en regelden tegel-inleverpunten. Wij zijn trots op alle Haagse bewoners en ondernemers die daaraan hebben bijgedragen! En hopen hem in 2018 wéér te winnen! Dus doe ook mee! Wat ga jij doen voor minder stenen en meer Haags groen?

Meer info & contact

  • Binnenkort volgen hier de veelgestelde Steenbreek-vragen (met antwoorden) èn een stappenplan om zelf of met de straat te starten. 
  • Bekijk onze foto’s op Facebook.
  • Check de filmpjes hieoronder over Steenbreek-acties in 2017.
  • Projectleider Edwin Cornelissen: edwin@duurzaamdenhaag.nl, 0616499548.

    

Meer over dit project

Geen groene vingers? Vraag hulp aan onze Tuinambassadeurs!

Geen groene vingers? Vraag hulp aan onze Tuinambassadeurs!

Lees verder
Geen tuin? Ga voor een geveltuin, boomspiegel of groen balkon

Geen tuin? Ga voor een geveltuin, boomspiegel of groen balkon

Lees verder


Meer projecten

Spreekuur in de Centrale Bibliotheek - Voor al je vragen over duurzaam doen
27 jul

Spreekuur in de Centrale Bibliotheek - Voor al je vragen over duurzaam doen

Lees verder
Haagse Krach Plekken - Concrete plekken in de stad waar duurzame bewoners en ondernemers initiatieven te vinden zijn
18 dec

Haagse Krach Plekken - Concrete plekken in de stad waar duurzame bewoners en ondernemers initiatieven te vinden zijn

Lees verder