Autodelen

Autodelen

Ontdek wat een deelauto is en op welke manieren je een auto kunt delen

Het woord autodelen zegt het al: je deelt een auto. Dat kun je met vrienden en familie doen, maar je kunt ook een auto met een groep delen. Zoals met je buurt.
Autodelen is duurzaam en voordelig reizen met gemak. Deelauto’s staan op een vaste parkeerplek in de buurt. Het gebruiken en betalen van een deelauto gebeurt meestal via een app. Iedereen kan er gebruik van maken. Sommige deelauto’s zijn alleen beschikbaar als je lid wordt van een besloten bewonersgroep of coöperatie. Op deze pagina leggen we je alles uit over de voordelen en de verschillende vormen van autodelen met een groep.


Autodelen met je buren

Voordelen van autodelen

  • Eenvoudig en direct geregeld
    Direct ergens naartoe? Dat is zo geregeld. Deelauto’s staan op een vaste parkeerplaats, dus dat scheelt zoeken. En er is er bijna altijd wel een beschikbaar, want het aantal auto’s is afgestemd op het aantal gebruikers.
  • Lekker voordelig
    Een deelauto is (vaak) goedkoper dan een eigen auto. Er zijn alleen kosten voor het gebruik of het abonnement. Niet voor onderhoud, verzekering, wegenbelasting of jaarlijkse afschrijving. En meestal zijn deelauto’s nieuw en elektrisch.
  • Autodelen maakt ruimte
    Mensen die een auto delen doen hun eigen auto weg of schaffen geen tweede aan. Dat bespaart parkeerruimte op straat. Op die plek kan iets in de plaats komen voor de buurt. Parkeerplekken voor fietsen bijvoorbeeld, of meer groen.

Vormen van autodelen

Autodelen in een coöperatie met leaseauto's
Bij coöperatief autodelen regel je in een vereniging alles samen. Zoals kosten, administratie, gebruik en elektrische leaseauto’s. In Den Haag kan dat via DEEL.

Autodelen in een groep met leaseauto's
Bij autodelen in een besloten bewonersgroep spreek je samen alleen de huisregels af. De aanbieder verzorgt de administratie en elektrische leaseauto’s – hiervoor betaal je een commerciële prijs. In Den Haag kan dat via OnzeAuto.

Autodelen in een groep met privéauto's
Bij autodelen in een besloten bewonersgroep met privéauto’s regel je alles samen. Vereniging Deelauto kan je helpen met de verzekering, parkeervergunning, een app en andere zaken om het delen makkelijk te maken.

Ervaringen van bewoners

Huren via een deelautobedrijf lijkt erg op een auto huren bij een gewoon autohuurbedrijf. Maar het is niet helemaal hetzelfde. De deelauto’s die je huurt via een deelautobedrijf staan op een vaste parkeerplaats in de buurt of binnen een bepaald gebied. Gebruiken en betalen gebeurt via een app. De auto’s zijn voor iedereen beschikbaar om te gebruiken.

Ervaringen van bewoners
Bekijk de ervaringen van bewoners bij Greenwheels.

Veelgestelde vragen

Bij commercieel autodelen en autodelen in groepen en coöperaties hoeft u geen parkeervergunning aan te vragen. Dit verzorgt de aanbieder. Bij informeel autodelen kunt u een parkeervergunning aanvragen voor 1 of 2 gebieden. Bekijk de mogelijkheden.

In een buurtcoöperatie bepaalt u samen de kosten. Benieuwd wat uw maandbedrag wordt? Doe op de website van DEEL de ritanalyse.

In een buurtgroep hangen de kosten af van uw gebruik. Benieuwd wat uw maandbedrag wordt? Bereken de kosten op de website van OnzeAuto.

Kijk op de websites van Greenwheels, SnappCar, MyWheels, Sixt, Amber en WeDriveSolar voor de voorwaarden en kosten van commerciële aanbieders van deelauto’s.

Bekijk ook de kortingsacties op de website startmetdelen.nl van de rijksoverheid.

Lees over ervaringen met coöperatief autodelen op de website van DEEL. Bekijk hieronder onze podcast over autodelen in een besloten bewonersgroep in Laak.

Bekijk de ervaringen van mensen met autodelen bij Greenwheels.

Lees verder
  • Deel samen elektrische auto’s met uw buren in een buurtcoöperatie. Non-profitorganisatie DEEL helpt u bij het opzetten van de coöperatie.
  • Deel samen elektrische auto’s met een besloten groep buren via OnzeAuto. 
  • Deel samen privéauto’s met een besloten groep buren, vrienden of kennissen binnen of buiten de stad via Vereniging Deelauto.
  • Verhuur uw auto aan een vaste groep binnen of buiten de stad. Zoals buurtbewoners, vrienden of kennissen via SHARIT.
  • Verhuur uw auto aan andere particulieren via SnappCar.
  • Gebruik een commerciële deelauto (privé of zakelijk) bij een van de aanbieders in Den Haag: Greenwheels, SnappCar, MyWheels, Sixt, Amber en WeDriveSolar.

Bereken de kosten van uw eigen auto op de website van de ANWB.

Ik help je graag
Lennart van der Linde
Bij mij kun je terecht voor: Klimaatfonds, bewonersgroepen ondersteunen (met aardgasvrij maken van de buurt), duurzaam vervoer en energiecoaches
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht