Workshop: zelf composteren
Het nieuwe goud wordt het wel genoemd: het 'afval' uit onze tuinen en keukens
Waarom zou je elke dag je keukenresten afvoeren en elk jaar je tuinresten om dan elk jaar weer nieuwe compost aan te voeren. Zorg voor een kringloop dicht bij huis en creëer hoogwaardige compost.
Daarmee kan je de bodem van je (moes)tuin, voedselbosrand, balkonbakken en kamerplanten verrijken.
We kijken naar compost vanuit de permacultuur-visie: volg de natuur zo veel mogelijk, bereik zo veel mogelijk met de minste inspanning en zorg voor diversiteit.
Afhankelijk van de grootte van je huishouden en je tuin zijn er allerlei oplossingen te creëren, waarmee je met een beetje aandacht al in relatief korte tijd een productief systeem kunt opzetten.
In deze workshop behandelen we vier systemen, die naast elkaar kunnen bestaan en zelfs samen gebruikt kunnen worden:
composthoop voor tuinafval
compostvat voor tuinafval
wormencompostbak of wormenhotel voor keukenresten
bokashi-emmer voor keukenresten
bladcomposthoop voor herfstbladeren
composttrommel of -molen voor keukenresten en tuinafval
composttoilet