Geveltuinen een hit: ‘Buurvrouw, ik geef jouw geveltuintje wel water’
Geveltuintjes aanleggen in de wijk.
Met volgeladen bakfietsen trekken José Hamer en Loes Baijens elke maandag en donderdag de wijk in om geveltuintjes aan te leggen. Sinds de coronacrisis heeft het duo al meer dan zestig geveltuinen in Rustenburg/Oostbroek (stadsdeel Escamp) aangelegd. Tot blijdschap van bewoners.
“Goedemorgen! Wij begrepen van de buren dat u ook een geveltuintje wilt?”, vraagt José aan de bewoonster in de Hilversumsestraat. “Nou! Zeker, heel graag! Schiet maar op!”, zegt Corrie (72). Ze kan niet wachten. Ze zag de kleurrijke geveltuin van haar buurvrouw en wil die gezelligheid ook langs haar benedenwoning. “Ik vind het er zo mooi uitzien. Het geeft de straat meer kleur.”
José en Loes en hun bakfietsen horen inmiddels tot het straatbeeld: op elk adres waar zij komen, heeft beton plaatsgemaakt voor groen. De wijk heeft ruim 1.300 stoeptegels minder en is honderden planten rijker. “Tegel eruit, plant erin”, zegt José, drijvende kracht achter de geveltuintjes. Dat doet ze vanuit bewonersorganisatie Spark aan de Escamplaan.
Tegel eruit, plant erin
Het initiatief wordt gesteund door Fonds1818 en de plantjes worden geleverd via het Duurzaam Den Haag project project Operatie Steenbreek. “Door tegels te vervangen door planten kan het regenwater weer in de bodem zakken, wordt de temperatuur in de stad niet te hoog - beton houdt warmte vast -, maken we de leefomgeving voor insecten, vogels en onszelf prettiger. In een groene omgeving voelen we ons meer ontspannen en gezonder”, legt José uit.
Zestig tuintjes aanleggen
Het project is ontstaan doordat José en Loes in de coronatijd met soep langs de deuren gingen om te vragen hoe het met mensen gaat. Met de soep in de bakfiets belden ze lukraak bij mensen aan. Ze vroegen dan meteen of ze een geveltuintje mogen aanleggen. Dat is meteen een succes. Inmiddels telt de wijk meer dan zestig geveltuintjes. Er liggen nog dertig aanvragen waar ze nauwelijks aan toekomen. Ze komen de straat vaak niet meer uit. “Buren vragen elkaar of ze ook een tuintje willen onderhouden, of een voorbijganger raakt aan de praat en wordt ook enthousiast”, zegt José.
Ze is blij met het domino-effect en het enthousiasme. “Sommige bewoners spreken geen Nederlands en zijn een beetje argwanend. Ze geloven niet dat het mág van de gemeente. En ze geloven ook niet dat de gemeente er zelfs zo blij mee is dat ze de planten cadeau geeft. Of mensen denken dat een tuin veel onderhoud kost. Als er dan een buurvrouw is die zegt: ‘Doe het gewoon, ik geef jouw tuintje water als je weg bent’, gaan ze overstag. Mensen voelen dat meer groen goed doet en het beter is voor ons allemaal.”
Meer lezen over het groen in Den Haag? Kijk dan eens op hethaagsegroen.nl. Wil jij ook geveltuintjes aanleggen of tegels uit je achtertuin ruilen voor gratis planten? Doe mee met Operatie Steenbreek