Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Energie besparen

Duurzaam Den Haag laat zien hoe je geld en energie kunt besparen!

Deze pagina is niet geüpdate sinds 2015

Veel van de energie die we gebruiken, wordt nog opgewekt door verbranding van olie, steenkool of aardgas en dat veroorzaakt schadelijke CO2 uitstoot. Om dit zo veel mogelijk te beperken is het van belang dat we besparen op energie. Wat dat betreft is er goed nieuws: besparen op energie is eenvoudig, iedereen kan het en hoeft niet veel (soms zelfs niets) te kosten! Energie besparen is bovendien niet alleen goed voor het milieu maar het leidt ook tot een lagere energierekening en een hoger wooncomfort.

Meteen aan de slag met energie besparen

Je wilt je huis energiezuiniger en comfortabeler maken, bijvoorbeeld door te isoleren, maar je weet niet waar je moet beginnen? Een aantal duurzame wijkinitiatieven, namelijk de Vereniging Buurtenergie Statenkwartier (BES), Vogelwijk Energiek, de Groene Regentes en Duurzaam Duinoord, hebben samen enkele overzichtelijke informatiebladen opgesteld, toegespitst op in Den Haag veel voorkomende woningtypen:

Wil je je woning isoleren of heb je nog een vraag over een van de informatiebladen? We helpen je graag op weg! Onderaan deze pagina lees je met wie je contact kunt opnemen.

Kijk wat anderen al doen

Of bekijk hier inspirerende voorbeelden van andere bewoners die al flink aan het besparen zijn.

Besparen zonder kosten te maken

In kleine gedragswijzigingen kunnen al enorme besparingen schuilen. Steeds het licht uitdoen als er niemand in een kamer is, de verwarming op tijd een graadje lager zetten, korter douchen etc. Dat kost niks en levert je toch geld op. Onderstaand enkele eenvoudig toe te passen tips waarmee je de energierekening een heel stuk omlaag kunt krijgen:

  • Gebruik spaarlampen of ledverlichting en leer jezelf aan het licht uit te doen als je de kamer verlaat;
  • Schakel apparaten zoals de tv, computer, koffiemachine etc. zo veel mogelijk volledig uit als je ze niet gebruikt (dus laat ze niet op stand-by staan);
  • Haal je mobiele telefoon, tablet, etc. uit het stopcontact zodra ze opgeladen zijn;
  • Zet de centrale verwarming een graadje lager, dit merk je bijna niet en het spaart toch weer wat uit op een jaar tijd. Met een warm vest en sloffen blijft het toch aangenaam in huis;
  • Zet de thermostaat 1 uur voor vertrek of als je naar bed gaat 5 tot 7 graden lager. Maar zet de verwarming als je gaat slapen niet lager dan 15 graden. Opwarmen in de ochtend kost dan minder energie;
  • Een nieuw apparaat nodig? Let dan bij de aankoop op het energieverbruik, dat staat vermeld op het energielabel.
  • Was op lagere temperaturen, bijna alle wasmiddelen van tegenwoordig wassen goed schoon op 30 graden.

Behalve bovenstaande tips zijn er nog vele andere manieren om energie te besparen. Sommigen vragen ‘slechts’ een verandering van je gedrag, andere een bescheiden of minder bescheiden financiële investering. Dat kan variëren van een tochtstrip voor enkele euro’s tot een nieuwe hoge rendementsketel of een volledige dakisolatie.

Nog niet de informatie gevonden die je zocht of wil je verder de diepte in?

Bekijk dan onderstaande documenten en links naar andere websites. Er zijn vele websites met nog meer tips om thuis energie te besparen. Hieronder een kleine selectie.

  • Het Nibud en Milieu Centraal hebben een handige bespaartest gemaakt. Door de test te doorlopen, krijg je tips en advies op maat.
  • Milieu Centraal heeft bovendien een aantal belangrijke tips om energie te besparen op een rij gezet. Of doe de Energiebespaarwijzer, eveneens van Milieu Centraal.
  • Nog eens 93 bespaartips? Energie-U, een lokaal duurzaam energiebedrijf voor en door alle Utrechters heeft een document gemaakt om Utrechters te helpen om hun energiegebruik zoveel mogelijk te reduceren.

Bij jou in de wijk

Eind 2014 zijn we gestart met de Haagse Krach Karavaan. Onder deze noemer trekt Duurzaam Den Haag, samen met duurzame bewoners en onafhankelijke adviseurs, de wijk in om te laten zien hoe je energiezuinig kunt wonen en wat de voordelen zijn. Voor elke wijk die de Karavaan bezoekt, is onder andere een beperkt aantal gratis energiescans beschikbaar. Woningeigenaren die van plan zijn hun woning energiezuinig te maken, komen daarvoor in aanmerking. Lees hier meer over de Karavaan en de plannen voor 2015.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Ben je op zoek naar voorbeelden van energie besparing in Den Haag? Of wil je je huis energiezuiniger maken maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan contact met ons op. Duurzaam Den Haag wil bewoners, bedrijven en organisaties die al succesvol bezig zijn met energie besparen een podium bieden en voor hen het platform zijn waar zij kennis en ervaring kunnen uitwisselen om zo de ontwikkelingen te bestendigen en waar mogelijk te versnellen. Daarnaast willen we in het bijzonder energie besparen in en rond de woning of het bedrijfspand stimuleren. Dit betekent dat Duurzaam Den Haag in het bijzonder projecten faciliteert en uitvoert op het gebied van duurzame gedragsverandering, met als ultiem resultaat het nemen concrete maatregelen die leiden tot verminderd energieverbruik en daarmee een reductie van de CO2-uitstoot.

Duurzame Haagse activiteiten

Bekijk alle activiteiten

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht