Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Stadsboer wil stadslandbouw toegankelijk maken

“Stadstuinieren is de toekomst: het creëert werkgelegenheid, meer verbinding tussen bewoners en het is duurzaam: lokaler dan dit wordt voedsel niet!”

Stadsboer wil stadslandbouw toegankelijk maken

Stadsboer Elemam Musa heeft liefde voor de aarde en vooral voor groen. Hij groeide op in Darfur, een groene oase in Sudan. Met de nodige aandacht en water liet hij daar vanaf jonge leeftijd weelderige groenten groeien. Een logische stap voor hem was de studie Land- en Tuinbouw.

Elemam: “Tijdens mijn studie brak de oorlog in Sudan uit en moest ik vluchten. Ik kwam in Nederland terecht en zette hier mijn studie voort aan de Agrarische Hogeschool Larenstein en de Landbouwuniversiteit Wageningen. Toen ik mijn studie had afgerond ging ik op zoek naar een manier om van mijn liefde voor de aarde mijn werk te maken. Coöperatief Eigenwijzer kwam op mijn pad: ik werd stadsboer. Met hulp van wethouder Joris Wijsmuller kreeg Coöperatief Eigenwijzer enkele jaren geleden een gebouw met een grote tuin in Molenwijk toegewezen, aan de Ketelstraat 23; om in de Molenwijk stadslandbouw onder de aandacht te brengen. Het idee achter dit moestuinproject was om mensen met elkaar te verbinden en de gezondheid binnen de wijk te verbeteren."

Dat is gelukt, en hoe. In ‘zijn’ tuin aan de Ketelstraat verbouwt Elemam alle soorten groente en fruit die je kunt bedenken. Van courgettes, sla en komkommer tot frambozen, aardbeien, appels, peren en tientallen kruiden. Op elke vrijdag wordt hier een biomarkt met gezonde producten georganiseerd voor bewoners. Mensen uit ‘rijkere’ buurten zoals Voorburg komen hier ook heen om hun biologisch geteelde voedselpakket te kopen. En de buurtbewoners weten de tuin ook te vinden: zij leren hier alles over stadstuinieren en nemen ook pakketten af.

Elemam: “De grond in de tuin aan de Ketelstraat was niet meteen bruikbaar, ik ben van 2011 tot 2013 bezig geweest om de grond gezond te maken voor biologische teelt. Gelukkig hebben we meerdere plekken in de stad waar we met Cooperatief Eigenwijzer mogen verbouwen. Zoals de tuin in de Ketelstraat van 1500m2. En een tuin van 5000m2 in Ypenburg, achter zwembad Hoogpad. Hierdoor is massaproductie mogelijk en kunnen we leveren aan verschillende afnemers zoals Savelberg, Fine Fresh Food, Kobus en Green Patience.”

Elemam wil nog veel bereiken met zijn tuinen. Zo wil hij voor buurtbewoners een goede oplossing voor GFT afval bedenken, en uiteindelijk wil hij stadslandbouw voor iedereen toegankelijk te maken.

Meer informatie: www.cooperatiefeigenwijzer.nl
Elemam was ambassadeur van De Haagse Energiebeurs 2017.


Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht