Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Grote kansen voor zeewier in Scheveningen

Deel pagina:

Grote kansen voor zeewier in Scheveningen

De vraag naar zeewier groeit. En niet voor niets! Het kan op een duurzame manier verbouwd worden en zit vol hoogwaardige eiwitten. Met een proefboerderij in Scheveningen en een platform voor ondernemers laat Stichting Noordzeeboerderij zien hoe zeewierteelt werkt. Het gaat daarbij vooral om kweken op open zee: daar liggen grote kansen. Kweken gebeurt nu namelijk vooral op land en op beschutte gebieden, terwijl onze ruige Noordzee ook zeer geschikt is.

Koen van Swam is sinds 2014 actief betrokken bij de stichting. 'Dit had ik niet durven dromen. Het is heel bijzonder wat voor een grote stappen er afgelopen jaren zijn gezet. Er gaat geen feestje voorbij zonder dat mensen met oprechte interesse vragen: en hoe gaat het nu?'

Zeewierplatform met ruim 70 ondernemers
Koen: ‘Met het zeewierplatform organiseren we workshops en hebben we het over thema’s als productkwaliteit, teeltlocaties en consumentenacceptatie. In 2014 waren er 14 ondernemers aangesloten, nu zijn dat er 73! Het mooie is dat zij zich over de hele waardeketen verspreiden en dat er ook nog verschillende topsectoren zijn aangesloten. Bijvoorbeeld de energiesector met vier windpark-operators. Zij houden een vinger aan de pols om te kijken of er een combinatie gemaakt kan worden van zeewier en offshore.‘

Laten zien dat het kan
Koen: ‘Wat je veel in de media terugziet zijn de proefboerderijen, de demonstratieplekken. Vorig jaar hebben wij met onze leden ook zo’n proef gedaan. Toen hebben we zo’n 15 kilometer vanuit de kust zeewier geoogst aan een lijn van 100 meter. Dit seizoen gaan we twee lijnen van 1.000 meter neerleggen, dus dat is alweer een stap verder. Vergeleken met de commerciële partijen is dat nog niet zoveel, in de Oosterschelde is er nu bijvoorbeeld een partij met al meer dan 20.000 meter. Als stichting zijn wij nog kleine stapjes aan het zetten. We richten ons nu meer op onderzoek naar het verdienmodel, biodiversiteit en de verschillende toepassingen. We willen ondernemers laten zien dat het kan en ze enthousiast maken, zodat zij uiteindelijk gaan investeren en er geld aan kunnen verdienen.’

Kansen voor Nederland: niet de grootste, wél de beste!
Koen: ‘Nederland heeft een hele goede agrifood- en maritieme sector. Als je die twee over elkaar legt heb je het over akkerbouw op zee. Ik geloof dat daar een hele grote kans ligt voor Nederland. Er gebeurt nu al van alles, maar dat beperkt zich in Europa vooral tot wildoogst. Dat betekent dat je met een bootje langs vaart en zeewier uit het water plukt. Wij willen oogsten én zaaien. Ik denk dat we in Nederland moeten blijven pushen om te laten zien dat we hier toonaangevend in kunnen worden. We hoeven niet de grootste te zijn, maar met onze kennis en techniek kunnen we wel de beste zijn!’

Links: Eef Brouwers, rechts: Koen van Swam.


Voedingsstoffen uit de Rijnmond
Koen: 'De reden dat we met zeewier bezig zijn heeft natuurlijk te maken met de groeiende wereldbevolking en de vraag naar voedsel. Nu wordt er vooral voedsel verbouwd op land, met zoet water en kunstmest. Dat heb je voor zeewierteelt allemaal niet nodig. Je kunt dan gebruik maken van de voedingsstoffen die uitstromen uit de Rijnmond, die worden opgepakt door het zeewier en zo ontstaat er een circulaire economie’.  

Den Haag als speler in de sector
Koen: ‘Vanaf het begin af aan kregen we al support van wethouders en financiers uit Den Haag. Ze hebben ons echt geholpen met het uit de grond trekken van het initiatief. Hier vind je kennis, netwerk en demo’s op het gebied van zeewierteelt. Afgelopen november was hier het Internationaal Zeewiercongres, in het Zuiderstrand theater. Daar kwam meer dan 125 man op af, uit Amerika, Azië en heel Europa. Internationaal kunnen we Den Haag nu echt op de kaart gaan zetten als veel meer dan een ambtenarenstad: de stad heeft ook een haven en een Noordzee waar naast recreatie nog veel meer activiteiten plaatsvinden.’

Zeewier op vlaggetjesdag?
Koen: ‘Ik zou graag ons verhaal meer naar buiten willen brengen, met een stukje beleving erbij. Misschien kan er ergens een plek worden ingericht waar je kunt zien hoe zo’n boerderij er uitziet. Bijvoorbeeld in de haven of op De Pier. En wat me heel leuk lijkt is om iets met zeewier te gaan doen op Vlaggetjesdag!’

Gelukkig komen er steeds meer plekken in Den Haag waar je zeewier kunt proeven. Zeewierburgers staan bij steeds meer restaurants op de kaart. Of wat dacht je van salades, loempia’s en tapenades met zeewier? Je vindt ze steeds vaker gewoon in de supermarkt.

Wil je meer weten over Stichting Noordzeeboerderij of je aansluiten bij het Zeewierplatform? Ga dan naar www.noordzeeboerderij.nl.

 

Meer over dit project

Haagse Krach Plekken - Concrete plekken in de stad met duurzame bewoners en initiatieven (Afgerond 2016)

Haagse Krach Plekken - Concrete plekken in de stad met duurzame bewoners en initiatieven (Afgerond 2016)

Lees verder
Ockenburgh draait niet om geld, maar om participatie

Ockenburgh draait niet om geld, maar om participatie

Lees verder
Bewoner Piet Driest investeert in het park, zijn huis en de buurt!

Bewoner Piet Driest investeert in het park, zijn huis en de buurt!

Lees verder
Sarah Remmer startte een buurtinitiatief om haar straat te vergroenen

Sarah Remmer startte een buurtinitiatief om haar straat te vergroenen

Lees verder
The Shore Scheveningen - de nieuwe manier van duurzaam ondernemen

The Shore Scheveningen - de nieuwe manier van duurzaam ondernemen

Lees verder
Pauline vergroende samen met buurtbewoners en ondernemers het centrum van Den Haag

Pauline vergroende samen met buurtbewoners en ondernemers het centrum van Den Haag

Lees verder
De Binckhorst: authentiek, circulair en all inclusive

De Binckhorst: authentiek, circulair en all inclusive

Lees verder
De Debatmobiel op de Binckhorst en meer dan 40 andere plaatsen

De Debatmobiel op de Binckhorst en meer dan 40 andere plaatsen

Lees verder


Meer projecten