Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Plasticvanger van Boyan wordt getest in Scheveningen

Eerste praktijktest plasticvanger op Noordzee

Deel pagina:

5 feb
Plasticvanger van Boyan wordt getest in Scheveningen

De jonge uitvinder uit Delft Boyan Slat heeft een stukje Noordzee toegewezen gekregen om zijn zuiveringsinstallatie voor het opvangen van plastic te testen. Het gaat om de eerste praktijktest die bedoeld is om te kijken of het opruimingssysteem heel blijft onder zware weersomstandigheden, laat de 21-jarige Slat weten. 

Testfase

De installatie zou in eerste instantie zo'n 23 kilometer voor de kust van Scheveningen komen te liggen, maar uiteindelijk is er gekozen voor de Scheveningse haven. The Ocean Cleanup heeft voor Scheveningen-Haven gekozen vanwege de ideale ligging. Woordvoerder Joost Dubois: 'Dicht bij Delft, dicht op zee. Het is een fantastische plek om onze installatie in het water te krijgen. En Rijkswaterstaat, met wie we samenwerken, zit aan de overkant.'

Daarnaast helpt het natuurlijk dat de gemeente Den Haag The Ocean Cleanup heel graag ziet komen en Scheveningen nieuw leven wil inblazen. De test start naar verwachting in juni en is bedoeld om te onderzoeken hoe het systeem zich gedraagt bij verschillende weersomstandigheden en zeecondities.

Installatie

Boyan bedacht een installatie van lange, drijvende armen die in de vorm van een V op strategische plekken in zee worden geplaatst. Door de stroming moet het plastic worden gevangen, waarna het wordt opgeslagen en opgehaald door een tanker. Volgens de plannen moet in 2020 in de Grote Ocean tussen Californië en Hawaï een plasticvanger van 100 kilometer lang komen liggen. Daarmee zou ongeveer de helft van de plastic soep in dat deel van de oceaan kunnen worden aangepakt.

Zeewierteelt

Begin mei start ook Proefboerderij Scheveningen met een testonderzoek in de badplaats. Zij onderzoeken de technische haalbaarheid van zeewierteelt voor de kust van Scheveningen. Het is de bedoeling dat over 3 tot 5 jaar zeewierteelt voor de kust van Scheveningen op commerciële schaal mogelijk is.

In januari 2016 is al begonnen met het Valorisatieprogramma Deltatechnologie en water van de TU Delft. In Scheveningen-Haven wordt de komende vier jaar de proeftuin kust- en waterbeheer Scheveningen' opgezet. Bedrijven en kennisinstellingen kunnen hier hun nieuw ontwikkelde concepten voor waterbeheer testen en demonstreren aan mogelijke afnemers(bron)
(bron)

Meer nieuws

Vergroen GRATIS (school) pleinen met Operatie Steenbreek
23 aug

Vergroen GRATIS (school) pleinen met Operatie Steenbreek

Kijk bij jouw bedrijf, buurt, school, sportvereniging, straat en buurt om je heen of er een...

Lees verder
Duurzaam Den Haag start Eerste Hulp Bij Duurzaamheid in Molenwijk en Moerwijk-Oost
23 aug

Duurzaam Den Haag start Eerste Hulp Bij Duurzaamheid in Molenwijk en Moerwijk-Oost

Bezoekers die in september langskomen krijgen gratis douchetimer mee naar huis

Lees verder