Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

HK100: Ambitie, opschaling en toekomstperspectief

Bestuurskunde studenten van de Haagse Hogeschool hebben met veel enthousiasme het op zich genomen om een HK100 te organiseren in Loosduinen

Deel pagina:

7 jul
HK100: Ambitie, opschaling en toekomstperspectief

Bestuurskunde studenten van de Haagse Hogeschool hebben met veel enthousiasme het op zich genomen om een HK100 te organiseren in Loosduinen. Dit initiatief is voortgekomen uit de HK1000.

Loosduinen 

Tijdens de dag heeft een klein groepje bewoners samen met de studenten om de tafel gezeten om het te hebben over de wijk. Er werd gedeeld dat men graag trots wilde zijn op hun wijk Walboduin in stadsdeel Loosduinen.

Uiteindelijk kwam er het gezamenlijke plan uit om op 24 september 2016 bij de Snoei & Bloei dag aan te sluiten die plaats vindt bij Buurtcentrum de Geest. Daar zullen verschillende partijen bij betrokken worden zoals Duurzaam Den Haag, het stadsdeel kantoor en omliggende partijen zoals de school. Dit kan alvast een voorproefje zijn om uiteindelijk jaarlijks een oogstfeest te organiseren, waarbij buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en kunnen zien wat er uit de wijk kan komen.

De Haagse Krach 100 Loosduinen vond plaats op 4 juni 2016, van 12:00 tot 17:00 uur in wijkcentrum Nieuwe Waldeck aan Georges Bizetstraat 25.


Lees hieronder het verslag van de studenten: 

Verslag HK100: Ambitie, opschaling en toekomstperspectief

"Toen wij aan het project voor een HK100 in Loosduinen begonnen, waren wij meteen enthousiast. We hadden zelf al deelgenomen aan de HK1000 en vonden het een uitdaging om dit zelf, op kleinere schaal, voor elkaar te krijgen.

In eerste instantie was het ons doel om een HK100 in de Schilderswijk of Zeeheldenkwartier te houden. Dit veranderde na verloop van tijd. In Loosduinen waren nog weinig projecten gedaan. Uiteindelijk kozen wij daarom voor de wijk Loosduinen. We hadden het streven om de HK100 te laten plaatsvinden en toch wel 50 aanwezigen te hebben. We hebben voor de datum 04 juni 2016 gekozen. De datum viel op een zaterdag. Dit hebben wij expres gedaan, omdat de meeste mensen dan vrij zijn.

Toen de dag van de HK100 in Loosduinen was aangebroken waren wij erg benieuwd. We hadden helaas maar vijf aanmeldingen gekregen. Dit viel voor ons tegen, maar weerhield ons er niet van om alsnog de HK100 te laten plaatsvinden.

Wij waren om 11:00 aanwezig bij Buurtcentrum de Geest. Samen met Amber en Henk hebben wij gewacht totdat wij zouden beginnen. Op het tijdstip dat wij hoorden te beginnen, was er nog niemand aanwezig. Na verloop van tijd kwamen twee mensen aanschuiven. Na een aantal uur kwam de derde deelnemer. Henk, als inwoner van Loosduinen, nam ook deel aan de HK100. Uiteindelijk kwamen we daardoor op vier deelnemers. Dit was niet wat wij gehoopt hadden, maar het bleek wel genoeg voor mooie plannen.

Door de middag heen werden er dromen gedeeld, ideeën bedacht en plannen gemaakt. Aan het einde van de middag lag er een mooi plan op tafel waar de aanwezigen zich graag voor willen inzetten.

Wat uit de dag is voortgekomen:

- Kwaliteit brengen in de infrastructuur

- Verval van de wijk moet worden tegengegaan

- Er moet communicatie worden gestart door verschillende partijen. Deze communicatie moet goed onderhouden worden.

- Sociale samenwerking stimuleren tussen bewoners. Dit kan via de wijkkrant of mensen aanspreken.

- Gezamenlijke buurttuinen

- In spel kinderen en ouders bij elkaar krijgen en mensen zo van elkaar laten leren.

- Sociale cohesie stimuleren onder de burgers

- Oogstfeest!


Het uiteindelijke plan: 
Er zal op 24 september 2016 bij Buurtcentrum de Geest een Snoei & Bloei dag plaatsvinden. Duurzaam Den Haag zal hierbij betrokken zijn. Er zal een samenwerking ontstaan voor het welzijn van de burgers. Het lichtbaken wordt betrokken bij dit evenement. Ook moet er uiteindelijk een oogstfeest ontstaan waarbij kinderen en ouders bij elkaar komen. Van de oogst kan eten worden gemaakt. Zo kan men proeven wat er geoogst wordt en wordt het verbouwen van groente en het samenzijn gestimuleerd. Ook zal er tijdens het oogstfeest een rollenspel georganiseerd worden. Op deze manier kunnen ouders en kinderen van elkaar leren. 

De evenementen zullen vanuit het wijkberaad naambekendheid krijgen waardoor de evenementen uit kunnen groeien naar iets nieuws. Wij hebben tijdens de dag ook feedback gevraagd aan de bewoners. Deze gaven aan dat een flyer of oproep tot een HK100 te vaag is voor de bewoners. Het is niet duidelijk wat wij van hen vragen. Het werkt daarom ook niet om bijeenkomsten te organiseren waarbij zij hun mening moeten geven. De volgende keer zal het op een informele manier moeten gebeuren. Hierbij kan gedacht worden aan een spel voor bijvoorbeeld kinderen. Tegelijkertijd kan je ouders vragen stellen. 

Ook moet er iets te halen vallen voor de burger. Wanneer zij niet weten wat ze ervoor terugkrijgen, willen ze niet meewerken. Daarom werkt een prijsvraag of iets beter."

Meer nieuws

Wijkbijeenkomst Benoordenhout over waterzijdig inregelen en zonnepanelen groot succes
12 mrt

Wijkbijeenkomst Benoordenhout over waterzijdig inregelen en zonnepanelen groot succes

DuurSaam Benoordenhout organiseerde de derde wijkbijeenkomst voor hun wijk

Lees verder
Wijkbijeenkomst Benoordenhout over waterzijdig inregelen en zonnepanelen groot succes
12 mrt

Wijkbijeenkomst Benoordenhout over waterzijdig inregelen en zonnepanelen groot succes

DuurSaam Benoordenhout organiseerde de derde wijkbijeenkomst voor hun wijk

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 17.30 uur.

Stuur een bericht