“Zet iedereen bij elkaar en het gaat rollen”
Kees Herweijer, voorzitter bedrijvenvereniging BLF over de verduurzaming
Kees Herweijer, voorzitter van de Haagse Bedrijvenvereniging BLF, neemt met de komst van de Rotterdamsebaan afscheid van 15 jaar onzekerheid op de Binckhorst. Samen met een aantal Haagse aanpakkers is hij begonnen met het plaatsten van zonnepanelen op grote bedrijfspanden. ‘Niet lullen maar doen’.
Bedrijvenvereniging BLF (Binckhorst, Laakhaven, Fruitweg inclusief Marktweg) bestaat al meer dan 100 jaar en is met ruim 90 leden een van de grotere bedrijvenverenigingen van Den Haag. Kees Herweijer (69) was van 1974 tot 2008 zelf ondernemer op de Binckhorst en heeft veel zien veranderen, vooral de komst van de tunnel vindt hij een goede ontwikkeling. “De Rotterdamsebaan is heel erg belangrijk voor de stad en is een fantastisch goed project. Nu het bijna klaar is, biedt het veel mogelijkheden voor bedrijven om terug te komen naar de Binckhorst. De Rotterdamsebaan heeft een enorme aantrekkingskracht.”
Met de herprofilering van de Binckhorst kwam er ook weer ruimte om over de toekomst na te denken. Kees: “Zo kwam ook verduurzaming aan de orde. We hebben toen specialisten uitgenodigd om ons hierover in te informeren en uitleg te geven over de mogelijkheden van subsidie en de aanleg van zonnepanelen.” Kees voegt toe: “Ik ben wel een Hagenaar en we zijn een vereniging met Haagse ondernemingen. We zijn daarom op zoek gegaan naar Haagse bedrijven die ons met de verduurzaming konden helpen. Gelukkig hadden we het voordeel dat er een paar Haagse bedrijven zijn die dit konden doen. We hebben hier toen ook de eigenaren van het onroerend goed bijgehaald, want dat is erg belangrijk. Als huurder heb je er wel voordeel van maar je doet zelf die investering
niet”
Een goed contact met de gemeente heeft in dit proces ook erg geholpen. “Je kan lullen wat je wil maar vroeg of laat heb je de gemeente nodig.” Kees legt uit: “Ik vind het praten met ambtenaren altijd erg belangrijk. Wethouders komen en gaan maar ambtenaren moeten het uiteindelijk uitvoeren.” Door de goede samenwerking waren er al snel vijf ondernemers gevonden die wilden
meedoen en begin 2019 is de SDE (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie)-subsidie toegekend. “En dan wordt het al snel een olievlekje, nu gaan meerdere ondernemers een aanvraag doen.” Kees concludeert: “Het persoonlijke contact is dus erg belangrijk, zet iedereen bij elkaar en het gaat rollen.”
De volgende stappen
Nu de eerste bedrijven bezig zijn met het plaatsen van zonnepanelen, wordt er inmiddels ook gekeken naar andere duurzame oplossingen. Kees: “Er ligt hier nog een warmtenet en dat kan de volgende stap zijn. Het is raar genoeg nooit gepromoot. We hebben ontdekt dat het er ligt maar dat er niks mee gebeurd, dat is natuurlijk hartstikke zonde. Verder zou een hubfunctie voor goederenoverslag erg belangrijk kunnen zijn. We liggen aan het water dus dat zou een optie kunnen zijn. Als je aanvoer vanuit het water kan realiseren, dan kan je het zo uitdelen in de stad.”
Kees concludeert: “Laten we meer gaan samenwerken rondom deze thema’s. Het is belangrijk om iets te doen aan verduurzaming want het scheelt daadwerkelijk in de kosten, bovendien is je pand op termijn meer waard omdat het al is voorbereid op de toekomst. Wij zijn inmiddels een voorbeeld. Je ziet dat diverse ondernemers nu ook in hun andere vestigingen in Nederland deze stappen aan het nemen zijn.”
Tekst: Ruben Blanke
Fotograaf: Arnaud Roelofsz
Handige links
Solarcity
De gemeente Den Haag stimuleert bedrijven om zonnepanelen te plaatsen. Om bedrijven over te halen om de aanvraag voor SDE-subsidiete doen, betaalt de gemeente een aanzienlijk deel van de kosten.
SDE+ subsidie
Met de SDE+ stimuleert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland.
Energie Investerings Aftrek
Investeer je als bedrijf in energiezuinige technieken en duurzame energie? En wil je daarbij fiscaal voordeel behalen? Maak dan gebruik van de Energie-investeringsaftrek(EIA).
Fiscaal voordelig investeren
Ben je ondernemer en wil je fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurigeafschrijving milieu-investeringen (Vamil).
● Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop jouw gebruikelijke investeringsaftrek.
● Met de Vamil kun je 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat je zelf bepaalt en levert een liquiditeit- en rentevoordeel op. Je komt voor MIA of Vamil in aanmerking als het bedrijfsmiddel waarin je investeert op de Milieulijst staat en voldoet aan de daarin gestelde eisen.
Ondersteuning vanuit de gemeente Den Haag
Met duurzame oplossingen krijgt jouw bedrijf nieuwe kansen. Je verlaagt je kosten en je krijgt er milieubewuste klanten bij. Wil je duurzaam ondernemen? De gemeente kan hierbij helpen.
KVK e-zine over duurzaam ondernemen
Duurzaam ondernemen is een proces, het is nooit af. Je moet steeds stappen vooruit zetten om duurzaamheid binnen en buiten je bedrijf te creëren. Zelf aan de slag? Ontdek hier welke stappen jij kan nemen om je bedrijf toekomstbestendig te maken.
Subsidie advies voor verduurzaming
Website: https://praeter.nl/
Experts op het gebied van zonnestroom
Website: https://novasole.nl/
Duurzaam ondernemen
Wil je nieuwe markten aanboren, duurzaam ondernemen en meer groei? Het kán. We ondersteunen je graag bij het hoe. Met kennis, praktijkverhalen, regelingen, netwerken en tools. Denk groot. Denk groen. Onderneem duurzaam.