Wat zijn het Datalab Energietransitie en het Woningpaspoort?
Bijeenkomst Haags Bewonersplatform Energietransitie in Utopie
In maart kwam het Haags Bewonersplatform Energietransitie samen in Grand Café Utopie. Dit platform bestaat sinds 2016. Haagse bewonersinitiatieven uit alle delen van de stad gaan samen met de gemeente en andere organisaties op zoek naar oplossingen om van het gas af te gaan. Alleen zo kan een duurzame energietransitie echt op gang komen.
Tijdens de bijeenkomst stonden het Datalab Energietransitie en het Duurzaam Woningpaspoort centraal. Dit zijn twee handige tools die je kunt gebruiken voor het verduurzamen van jouw woning. Wij leggen uit wat je hier als bewoner of bewonersgroep aan hebt.
Het Datalab Energietransitie brengt open data samen
De gemeente Den Haag heeft het Datalab Energietransitie ontwikkeld. Hier vind je digitale stadskaarten met informatie over de energietransitie. Er wordt gebruik gemaakt van open data. Antoine Gribnau van de gemeente Den Haag vertelde meer over de verschillende toepassingen van het datalab. Zo is er informatie te vinden over gebouwen, buurten en energiebronnen. Bijvoorbeeld over warmte-koude opslagsystemen. Je kunt ook zien waar al zonnepanelen op daken liggen en of jouw dak hiervoor geschikt. Je kunt de informatie gebruiken om jouw eigen huis te verduurzamen.
Advies over jouw woning met het Duurzaam Woningpaspoort
Het Woningpaspoort is ontwikkeld door Stef Desserjer van de bewonersorganisatie Duurzaam Bezuidenhout. “Ik ben deze tool gestart om antwoord te geven op de vraag: waar begin je met verduurzamen?” Ook hier wordt weer gebruik gemaakt van open data. Het paspoort is vooral gemaakt voor woningeigenaren met een huis of appartement. Voor huurders is het minder geschikt. In principe kan het paspoort in elke Haagse wijk gebruikt worden.
Hoe werkt het? Door jouw adres in te vullen krijg je relevantie informatie te zien over energiebesparingsmogelijkheden van jouw huis of straat. Je kunt jouw woning claimen en zelf informatie aanvullen. Bijvoorbeeld over welke maatregelen er al genomen zijn. Uit de tool komt een advies voor mogelijke maatregelen en subsidies die jij kunt gebruiken.
Kunnen wij jouw bewonersgroep helpen?
Begint jouw groep net met de eerste duurzame stapjes of ben jij al ver op weg? In beide gevallen kunnen jullie je aansluiten bij het Haags Bewonersplatform Energietransitie. Wil je meer informatie of je aansluiten? Neem dan contact op met Lennart.