Waarom moet ik betalen voor stroom van mijn zonnepanelen?
Joris Wijsmuller legt uit wat er aan de hand is en wat jij zelf kunt doen
Het is de afgelopen tijd veel in het nieuws: bewoners met zonnepanelen gaan betalen voor stroom die zij terugleveren aan het stroomnet. Maar hoe zit dat nou eigenlijk? En moet je nu nog wel investeren in zonnepanelen? Onze directeur Joris Wijsmuller was te gast bij Omroep West om deze vragen te beantwoorden.
Wat is er aan de hand?
Als jij zonnepanelen hebt en de stroom niet zelf gebruikt, wordt de stroom automatisch terug geleverd aan het net. Dat betekent dat iedereen met zonnepanelen eigenlijk energieleverancier is. Ons stroomnet is niet gemaakt op zoveel stroom en kan dat niet aan. Daarom moet het net worden verzwaard en dat kost geld. De kosten daarvan berekenen de netbeheerders door aan de energieleveranciers. Deze leveranciers berekenen dat op hun beurt weer door aan mensen die de stroom leveren. De zonnepanelen eigenaren dus.
Zijn zonnepanelen het nog wel waard?
Zeker. Het zal nu iets langer duren voordat je de investering hebt terugverdiend, maar uiteindelijk verdien je er nog steeds aan. Iedere situatie is anders. Hoeveel stroom gebruik je? Heb je bijvoorbeeld een elektrische auto of gebruik je veel stroom voor een warmtepomp? Dat verandert de tijd waarin je jouw geld terugverdient. We kunnen dus niet zeggen hoe lang dat nu duurt. Het is wel zeker dat je er op den duur aan gaat verdienen. Bekijk dus goed jouw eigen situatie voor je een afweging maakt.
Gratis advies van een Haagse energiecoach
In Den Haag hebben we een heleboel energiecoaches. Dat zijn vrijwilligers die een opleiding hebben gevolgd om hun buren te adviseren over energie besparen en groene energie opwekken. Zij kunnen je helpen jouw situatie in kaart te brengen. Samen kijken jullie naar de kosten en wat het kan opleveren. Dit advies kan helpen kiezen of je zonnepanelen wil of niet. Heb je al zonnepanelen? Een energiecoach kan samen met jou kijken hoe je zo veel mogelijk van de opgewekte stroom zelf kunt gebruiken.