Thema-avond Initiatievenbudget en Energietransitie
Terugblik op 3 april: thema-avond georganiseerd door de Groene Regentes en Duurzaam Den Haag
De Energietransitie. Hoe ga jij er als woningeigenaar of huurder mee om? En hoe leeft het in je wijk? Hebben jullie al ideeën, of zijn er vragen? De gemeente en veel andere partijen kunnen initiatieven steunen en vooruithelpen met het verduurzamen van hun buurt. Daarom organiseerden De Groene Regentes en Duurzaam Den Haag op verzoek van de gemeente de thema-avond ‘Initiatievenbudget en Energietransitie’.
Zo’n 50 betrokkenen bezochten de avond op dinsdag 3 april in Wijkcentrum De Regenvalk (Regentessekwartier). Het programma werd gestart met een presentatie waarbij 12 sprekers uit verschillende branches op een korte, bondige manier hun verhaal deden. Diverse onderwerpen passeerden de revue: van collectief verwarmen tot energyparty en van klimaathumor tot zonnedak. Na afloop van de presentatie werd de groep opgedeeld in vijf themagroepjes, waarbij in tafelgesprekken verder op de onderwerpen werd ingegaan en vragen gesteld en beantwoord konden worden.
Ambities en subsidies
De gemeente Den Haag heeft de ambitie om de komende vijf jaar 25.000 à 30.000 woningen en 5.000 bedrijfspanden klimaatneutraal en aardgasvrij te maken. Er wordt gestart met 10 focuswijken, waarvan drie vallen onder de regie van de gemeente, drie onder die van Duurzaam Den Haag en vier onder die van bestaande wijkinitiatieven. Er wordt onderzocht hoe deze wijken over kunnen gaan op schone energie. Daarbij wordt niet alleen samengewerkt met marktpartijen en overheden, ook de buurt speelt een belangrijke rol. In iedere focuswijk wordt, samen met de buurt, een wijkenergieplan gemaakt.
Maar waar kun je zelf mee beginnen - wat als je woning niet in een van deze focuswijken staat? Dan kun je voor advies en ondersteuning goed terecht bij de VvE balie of bij een van de Hou van je Huis pop-up stores. Een overzicht van waar deze pop-up stores staan en wat ze je kunnen bieden vind je hier.
Groepen wijkbewoners kunnen als vereniging of stichting subsidie ontvangen om van hun duurzame idee een uitvoerbaar plan te maken. Per project kan de gemeente 5.000 euro aan subsidie verlenen voor advies- en proceskosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het organiseren van een dak vol zonnepanelen, meer groen in de wijk of een duurzame renovatie van de vereniging. Meer informatie over de subsidieregeling vanuit de gemeente vind je hier. Voor financiële hulp kun je in Den Haag ook terecht bij Fonds1818. Dat fonds geeft donaties aan stichtingen, verenigingen en groepjes particulieren in Den Haag. Voor meer informatie over Fonds1818 ga je naar www.fonds1818.nl.
Hulp bij je aanvraag
Heb je een mooi idee en ben je klaar voor de aanvraag? Dan kun je hier een aanvraag indienen. Het kan ook goed dat je nog tegen een aantal zaken aanloopt en hulp kunt gebruiken. Wat doe je bijvoorbeeld als je geen stichting of vereniging hebt? Waar begin je en wat zijn belangrijke dingen rekening mee te houden? Stichting Greenwish helpt je graag verder. Ga naar www.greenwish.nl voor meer informatie of volg ze hier op facebook.
Voorbeeldinitiatieven
Op de thema-avond deelden een aantal duurzame initiatieven hun ervaringen. Zo sprak Max Koninkx van Groen Hofzicht over het collectieve zonnedak op het dak van Aegon in Mariahoeve. Met steun van het Klimaatfonds en Fonds 1818 verkocht het initiatief in zes weken 539 zonnepanelen aan 60 huishoudens! Op www.groenhofzicht.nl lees je meer.
Robert Sandbergen vertelde over Buurtenergie Statenkwartier, waar een enthousiaste groep bewoners werkt aan verduurzaming van de wijk en verhoging van het wooncomfort. Opgericht in 2013 en met inmiddels meer dan 500 leden organiseren ze zo’n drie tot vier keer per jaar een bijeenkomst waarin alle leden samenkomen. Ze wisselen kennis uit en doen ervaring op, bijvoorbeeld over de aanleg van zonnedaken (Museon en World Forum) of het isoleren van gebouwen in het Statenkwartier. Bezoek hier de website voor meer nieuws en informatie over Buurtenergie Statenkwartier.
Wim Schutten deed het woord namens de Groene Regentes. Ook hij noemde het motiveren tot isoleren een van de belangrijkste activiteiten in de buurt. ‘Dak, gevel, glas en daarna zonnepanelen en verwarming met bijvoorbeeld een warmtepomp’, aldus Wim. Inmiddels hebben 284 bewoners zich ingeschreven en zijn er 128 trajecten uitgevoerd. Meer lezen over de Groene Regentes? Ga naar www.groeneregentes.nl.
De buurt betrekken, hoe doe je dat?
Tijdens de thema-avond werd duidelijk dat daar verschillende manieren voor zijn. Drie voorbeelden:
- 1. Organiseer een EnergyParty!
Ben Boschker van 070Energiek legde uit hoe dit werkt: organiseer een avond bij jou of je buurman, nodig vrienden uit en heb het met elkaar over hoe je je woning kunt verduurzamen. Een avond waarbij energierekeningen vergeleken worden en gekeken wordt wie het minst gebruikt. Hoe krijgt hij of zij dat voor elkaar? Op het eind van de avond wordt er gekeken naar interessante leveranciers en de vraag of collectief inkopen aantrekkelijk is. Ben: ‘Een feestje voor je energierekening! Ook mensen die van nature minder interesse hebben komen in actie. Zo proberen we Den Haag in beweging te krijgen’. Meer informatie: www.energyparty.nl.
- 2. Ga in gesprek over het klimaat
Hoe gaan we eigenlijk om met klimaatverandering? Anneke Wensing, van Stichting Klimaatgesprekken organiseert workshops voor mensen om te kijken hoe hun eigen klimaatimpact verlaagd kan worden. Ze leidt mensen op tot gesprekscoach, zodat ze zelf ook op een vriendelijke, vrolijke, coachende en praktische manier de klimaatgesprekken kunnen voeren. Je leest er alles over op www.klimaatgesprekken.nl.
- 3. Sluit je aan bij, of start een collectief
Warm in de Wijk in de Vruchtenbuurt heeft de wens om met het warmtecollectief met de hele wijk gezamenlijk over te gaan naar duurzame warmtevoorziening, bijvoorbeeld via geothermie (aardwarmte). Jeroen Bremmer was op de thema-avond aanwezig en sprak over de ontwikkeling en wat daarbij komt kijken. ‘We willen overgaan op het warmtenet zonder verlies van comfort, met minimale aanpassingen in het huis en waarbij we niet meer hoeven te betalen dan bij het open net’. Meer informatie over Warm in de Wijk vind je op wwww.warmindewijk.nl. Voor een overzicht van andere Haagse warmte-initiatieven kun je hier terecht op de website van Duurzaam Den Haag.
De presentatie werd afgesloten door Annabelle Meijer, die met humor, lichtheid en toch diepgang en kwetsbaarheid de onderwerpen als striptekenaar weet aan te vliegen. Op www.kanai.nl vind je haar blogs, cartoons en informatie over haar nieuwe boek: ‘Eerste hulp bij klimaatverandering’.
Ingrid van Duije woont aan de Copernicusstraat en vertelt over de avond:
‘Vanavond sprak ik met iemand over de praktische uitvoering van isolatie in ons huis. Hij kon meedenken over waar wij tegenaanlopen met een uitbouw, wat de kosten zijn en met welke deskundigen we in zee kunnen gaan. Dat idee van een 'energyparty' vond ik ook goed. Iedereen heeft wel contact met de buren, maar het is goed om te weten te komen wat we gezamenlijk kunnen doen. Om de energie en kosten te besparen of te verdelen. De buurt zit vol met initiatieven, het is hartstikke leuk om daaropaan te haken!’
Terugkijken en meer informatie
Klik hier om de presentatie te downloaden. Heb je vragen over de avond of wil je meer informatie? Mail dan met Lennart: lennart@duurzaamdenhaag.nl.
Duurzame Haagse Warmte
De avond werd bezocht door bewoners die ook deel uitmaken van de Werkgroep Duurzame Haagse Warmte. Deze werkgroep is een samenwerking tussen stichting Duurzaam Den Haag en bewonersinitiatieven, in opdracht van de gemeente. Eens in de vijf weken komt de groep bij elkaar om kennis te delen en inspiratie op te doen.