Stadsgesprek: Den Haag klimaatneutraal in 2030
We kijken terug op een geslaagd stadsgesprek!
Op 27 juni organiseerde Duurzaam Den Haag een stadgesprek over de ambitie om Den Haag klimaatneutraal te maken in 2030. Wat moet er in het nieuwe klimaatakkoord komen te staan? En wat is daarvoor nodig? We kijken terug op een geslaagde avond met boeiende sprekers en standpunten (lector Kees Klomp was door ziekte helaas afwezig).
Een nieuw plan voor de toekomst
Tijdens het opruimen van de zolder kwam Michiel Zonneveld (journalist en schrijver) een boekje over het Plan van de Arbeid uit de jaren 30 tegen. Dit plan stelde voor de economische crisis van die tijd sociaaldemocratische aan te pakken om zo de werkeloosheid terug te dringen. Is het niet weer tijd voor een groot en samenhangend plan voor de toekomst? Michiel vindt van wel. In zijn nieuwste boek pleit hij daarvoor.
Volgens hem moeten de vakbeweging en de milieubeweging het voortouw nemen: “Heel veel mensen zijn bezig met het verbeteren van de wereld. Ze doen dat los van elkaar op deelgebieden, zoals milieu en werk. Die bewegingen moeten we met elkaar verbinden en we moeten een uiterste poging wagen om tot een samenhangend plan te komen, waarin concrete acties op korte termijn bijdragen aan het lange termijn-doel.”
Verhoog het minimumloon voor het klimaat
Linda Vermeulen is vakbondsvrouw (FNV) in de winkelstraat. Samen met winkelmedewerkers komt zij op voor verbeteringen en met succes! Volgens haar is er sprake van een stakingsgolf in Nederland. Steeds meer mensen vragen om een rechtvaardig loon. Het minimumloon verhogen is een van de beste dingen die je kunt doen voor het klimaat. Waarom? In Nederland zijn er nog steeds lage lonen. In combinatie met de belastingvoordelen voor grote bedrijven zorgt dit ervoor dat veel grote bedrijven en distributiecentra zich hier vestigen.
Ook Linda vindt dat de verschillende bewegingen samen moeten optrekken: “De vakbeweging en de milieubeweging moeten elkaars acties veel meer steunen. We moeten samen die strijd aan gaan. Want er is geen baan op een dode planeet.”
We gaan de energietransitie merken
Wethouder Arjen Kapteijns merkte op dat we de energietransitie de komende jaren echt gaan zien. De schop gaat de grond in. Er worden warmtenetten aangelegd en straten worden groener gemaakt. Arjen: “We moeten grote stappen gaan zetten. Wat hier vooral voor nodig is dat we aan de slag gaan.”
In het najaar gaat wethouder Arjen Kapteijns klimaattafels organiseren om te komen tot een Haags Klimaatakkoord. Wil je op de hoogte blijven van het laatste duurzame nieuws en de klimaattafels? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Zo mis je niets.
Pitches op de zeepkist
Elk stadsgesprek krijgen duurzame doeners uit Den Haag de mogelijkheid om hun fantastische idee in één minuut te delen op de zeepkist.
- Mirjam Offermans van Ons Eten riep op om nu echt werk te maken van een Haagse Voedselvisie.
- Erik Carton presenteerde zijn ventilatiesysteem met C02 sensor om energie te besparen. Neem contact op met Erik.
- Rike Speelman van Duurzaam Bezuidenhout heeft een rolgordijn ontwikkeld dat in combinatie met het gebruik van kozijnfolie 70% warmte binnenhoudt. Neem contact op met Rike.
- Tom Egyedi vertelde over zijn plan om na te denken over meergeneratietoetsen voor de komende 100 of 200 jaar. Wie mee wil denken kan contact opnemen met Tom.