Energie besparen

Met innovatieve oplossingen bespaar je thuis energie en kan je gasloos wonen

Deze ondernemers zijn op het Kennismakingsevenement Duurzame Innovaties op 2 oktober aanwezig

Er komen steeds meer nieuwe slimme oplossingen op de markt die je helpen om thuis energie te besparen. Denk bijvoorbeeld aan het terugwinnen van warmte tijdens het douchen. Hiermee bespaar je veel kosten en het is goed voor het klimaat.

Vijf innovatieve oplossingen

Met de deze vijf innovatieve oplossingen kan je gasloos wonen, energie besparen of energie opwekken.

Flatmate douchewarmtewisselaar van Sanura

De watertoevoer van een douche bestaat uit een heet-wateraansluiting (ca. 60°C) en een koud-wateraansluiting (ca. 10°C). Door deze waterstromen met een mengkraan te mengen bepaal je de juiste temperatuur van het water. De Flatmate douchewarmtewisselaar gebruikt de warmte van het wegstromende douchewater om het koude water alvast op te warmen. Zo is er minder heet water nodig om dezelfde douchetemperatuur te bereiken. De warmtapwaterinstallatie hoeft namelijk minder heet water te produceren. En daardoor wordt energie bespaard!

De Flatmate douchewarmtewisselaar kan je plaatsen in een bestaande douche, zonder breek- of bouwwerkzaamheden. Hierdoor is het mogelijk om douches te verduurzamen zonder ze te renoveren. Dit bespaart kosten en voorkomt overlast voor andere bewoners. Lees meer over Flatmate.

Karbonik verwarmt efficiënt met koolstof

Het bedrijf Karbonik heeft een bijzondere manier ontdekt om een woning warm te houden. Namelijk door koolstof te gebruiken en om hier elektrische stroom doorheen te laten lopen. Hiermee kunnen vloeren, wanden en plafonds verwarmt worden, waarmee je de hele ruimte op een erg efficiënte manier goed op temperatuur krijgt. Door de elektrische stroom door koolstof te laten lopen kan met >99,9% rendement elektriciteit worden omgezet in warmte. Dit wordt gedaan op een ultradunne folie, in een warmtegevende verf en als uitgeharde pasta op glaspanelen en op fleece. Lees meer over Karbonik.

Warmte opslaan met een Energy Crate

Zomers warmte oogsten en opslaan voor de winter kan met de Energy Crates van Escom. Dit is een modulair systeem dat bestaat uit gestapelde onderdelen van heel sterk kunststof. De Energy Storage Crates kunnen water ondergronds vasthouden, waarin warmte wordt opgeslagen. De Crates kunnen naast het gebouw, onder gras of onder parkeerplaatsen of straten worden geplaatst. Lees meer over de Energy Crates van Escom.

Volthera

Met de Volthera PVT-panelen kan je op een efficiënte manier duurzamer wonen. Het Volthera PVT-systeem is een twee-in-één oplossing. Het is een combinatie van een PV-paneel (zonnepaneel) en een collector, die warmte uit de omgeving onttrekt. Zo wordt er zonne-energie omgezet in elektriciteit en wordt tap- en cv-water verwarmd door de omgevingswarmte. Voor bestaande woningen is er een hybride oplossing en voor nieuw te bouwen woningen een all-electric oplossing. Lees meer over de PVT-panelen van Volthera.

Fresh-r

Je woning ventileren is belangrijk om de luchtkwaliteit goed te houden. Dat is goed voor je gezondheid en houdt schimmels buiten de deur. Met Fresh-r kan je je woning op een duurzame manier ventileren. Het systeem zorgt niet alleen voor ventilatie maar ook voor efficiënte warmteterugwinning. Fresh-r heeft geen buizen en is daarom makkelijk en goedkoop te installeren. Het is een ultradunne warmtewisselaar van koperdraad, die goed in een muur past en volledig stil is. De koperen kern geleidt warmte tot wel 1000 keer beter. De Fresh-r is ideaal voor renovatie van woningen tot 80 m2. Lees meer over de Fresh-r.

Kennismakingsevenement Duurzame Innovaties

De ondernemers achter deze unieke oplossingen waren op 2 oktober aanwezig op het Kennismakingsevenement Duurzame Innovaties in het Museon. Energiecoach Greet Overbeek was erbij: 'Ik vond het heel leuk om te zien wat deze startups doen. Ik kende een aantal van de innovaties al, maar nog niet allemaal. We moeten allemaal samenwerken in de energietransitie en het is goed om te zien dat deze bedrijven elkaar onderling aanmoedigen. We zouden zoveel mogelijk in stappen moeten denken. Een bewoner hoeft niet van 0 naar 100, maar er moeten tussenstappen zijn.'

Ook bewoners Rike Speelman is enthousiast: 'Ik heb een huis gekocht en dat wil ik helemaal klimaatneutraal en klimaatadaptief maken. Daar probeer ik mijn VvE zoveel mogelijk bij te betrekken. Ik wil de technische informatie die je op dagen als vandaag krijgt, makkelijk en voor iedereen begrijpelijk maken. Hoewel ik niet alles kan gebruiken, haal ik uit dit soort bijeenkomsten veel inspiratie voor de verbouwing van ons pand.'

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht