Energie besparen

Meer dwang in de energietransitie, zinvol of niet?

Hybride warmtepompen en grote daken met zonnepanelen worden de komende jaren verplicht

Verplichting is een begrip waar de overheid voorzichtig mee is binnen de energietransitie. Toch is er in de afgelopen weken een aantal nieuwsberichten gepubliceerd over de plannen van minister De Jonge (Wonen) en minister Jetten (Klimaat en Energie). Vanaf 2025 is het verplicht voor nieuwe gebouwen met daken van meer dan 250 m2 om zonnepanelen te plaatsen. In 2026 wordt het voor bewoners verplicht bij het vervangen van de cv te kiezen voor een duurzaam alternatief, zoals een (hybride)warmtepomp of aansluiting aan een warmtenet.

De warmtepomp wordt de standaard

Vanaf 2026 wordt de (hybride) warmtepomp de standaard voor het verwarmen van je woning als je de cv gaat vervangen. Een warmtepomp gebruikt veel minder (hybride) tot geen gas (all electric). Dit bevordert de Haagse ambitie om sneller de klimaatdoelstellingen te behalen. Door de verplichting in 2026 zal de vraag naar warmtepompen hard stijgen. Dit zorgt voor veel vragen, zoals of er wel aan die vraag voldaan kan worden. En of er genoeg geschoolde installateurs zijn die deze kunnen installeren. Daar houdt Jetten rekening mee, want hij wil de komende jaren samenwerken met installateurs en fabrikanten om dit probleem te voorkomen.

Wat gaan we merken van deze warmtepompengolf in een stad zoals Den Haag? We hebben veel wijken die allemaal erg divers zijn, met slecht geïsoleerde gebouwen van soms wel honderden jaren oud die dicht op elkaar staan. Is het een warmtepomp inbouwen en gaan? Of komt er toch wat meer bij kijken?

We kregen reacties van bewoners die dagelijks met dit onderwerp te maken hebben, namelijk de Haagse energiecoach: "Deze maatregel betekent dat er heel veel buitenunits komen in de wijk. Dit zorgt voor problemen, want er is vaak geen ruimte om afstand te houden tot slaapkamerramen waardoor er geluidsoverlast ontstaat. Ik voorzie ellende. Dit gaat in onze vooroorlogse wijk alleen werken met stille systemen en niet zichtbare systemen (pvt of grondboring). En dit kan alleen gaan lukken bij kleine private collectieve oplossingen. Bijvoorbeeld op Vve-niveau. Dit vergt experimenteertijd."

Een andere energiecoach is hoopvol: "Ik ben eigenlijk wel positief. Dit gaat een ongekende boost geven aan de technische ontwikkelingen en de marktkansen. Misschien is het onze 'Man on the moon'. Goede zaak, er moet wat op gang worden gebracht. Desondanks moet isoleren de prioriteit blijven."

Ben jij benieuwd wat er in jouw woning wel en niet kan? Is een hybride warmtepomp de beste stap of ga je toch voor all electric? En is de isolatie van jouw woning wel goed genoeg zodat een warmtepomp zin heeft? De Haagse energiecoach helpt!

Zonnepanelen op grote daken

Een dak van 250 vierkante meter heb je niet zomaar als bewoner. Deze maatregel geldt dus voornamelijk voor fabrieken, winkels en bedrijven en niet voor woningen. En vooralsnog niet voor bestaande bouw, omdat dit al eigendom is van iemand en zij niet zomaar verplicht kunnen worden. Wel kijkt het kabinet naar mogelijkheden om het voor gemeenten makkelijker te maken om dit te verplichten voor bedrijfspanden. Verder kondigt minister Jetten een regeling aan om meerkosten te vergoeden voor aanpassingen aan het dak om draagkrachtproblemen op te lossen voor panelen. Meer dan 60% van de Nederlandse grote daken heeft een te zwak dak om panelen te dragen.

Het bovenstaande geldt dus niet voor de meeste bewoners van Den Haag. Maar als woningeigenaar heb je natuurlijk ook een dak waar je wat mee kunt en mee wilt. Daar kan de Haagse dakcoach je goed bij helpen. Zonnepanelen of een groen dak? Of misschien wel een een combinatie!

Energiecoaches in opleiding

De Haagse Energiecoach

De klimaatverandering zet door, we zien het bijna elke dag. En we constateren dat de energietransitie te langzaam gaat. Vrijwilligheid gaat over naar meer dwang en verplichting. Toch blijf je als bewoner van Den Haag zelf aan het roer en kun je zelf besluiten nemen wat in jouw situatie het beste past. Hiervoor kun je een gesprek aanvragen met een Energiecoach in uw wijk. Hij of zij kan je helpen in de wereld van energietransitie.

Denk jij erover na om je woning te verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Begin je met zonnepanelen of ga je toch eerst isoleren? Of wil je eerst een goed gesprek van buur tot buur? De Haagse energiecoach helpt. Zij kennen de buurt en gaan met kennis, ervaring en voorbeelden uit de eigen wijk met buurtgenoten in gesprek over verduurzaming van hun woning. In een keukentafelgesprek bespreekt een energiecoach alle behoeften van de bewoner en neemt dit op in een gespreksverslag. Daarmee kan de bewoner zelf aan de slag om energie en geld te besparen.

Ik help je graag
Lennart van der Linde
Bij mij kun je terecht voor: Klimaatfonds, bewonersgroepen ondersteunen (met aardgasvrij maken van de buurt), duurzaam vervoer en energiecoaches
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht