Energie besparen

Liever een dikke deken dan de verwarming ’s nachts aan

Ik probeer duurzaam bij te dragen waar ik kan, zodat we over vijftig jaar ook nog mooie natuur hebben

Sinds een paar maanden woont Lisette in het Valkenboskwartier aan de Noorderbeekstraat. Haar nieuwe huis is een benedenwoning uit 1924. Het hele huis is voorzien van dubbel glas met kunststofkozijnen. In de hal zit een extra tochtdeur en alle ruimtes zijn met deuren af te sluiten van het centrale halletje.

Lisette: ‘In mijn vorige huis zaten er veel kieren bij de kozijnen. Je kon het soms voelen waaien, dan zag je de gordijnen bewegen. Ik merk nu al verschil door de kunststofkozijnen. Als ik nu een kaars aan doe, dan krijg je een klein, stil vlammetje. In mijn vorige huis bleef zo’n kaarsenvlam wild alle kanten op wapperen door de tocht. Ik woon hier nog niet zo lang, maar dat is al heel erg fijn.

Ik heb nog wat problemen met mijn verwarmingsketel. Daardoor weet ik nog niet precies hoeveel ik moet verwarmen in de winter. In principe zet ik mijn verwarming tussen maart en oktober niet aan. Ik hou er niet van om onnodig te verwarmen. Dan trek ik liever een dikke trui aan. En ’s nachts heb ik echt nooit de verwarming aan. Met een extra deken en een dikke pyjama krijg je het vanzelf warm. Ik heb ook dikke kou-werende gordijnen die echt supergoed werken. En ik vind ze ook gewoon mooi.’

Alles verlicht met één lamp

Lisette: ‘Er hangen nu nog overal spaarlampen, uit de tijd dat spaarlampen nog hip waren. Als die kapot gaan, dan draai ik er ledlampen in. Die zijn beter voor het milieu en ze geven direct goed licht. Ik had in dit huis ook eindelijk ruimte voor een kerstboom. Daar heb ik ook ledlampjes in gehangen, op een timer. Ik heb even moeten wennen aan van de hoeveelheid licht die de kerstboomlampjes gaven. Maar het effect is wel heel mooi als je ze een beetje weg stopt in de boom zodat ze door de ballen heen schijnen.

Ik vind het leuk om met indirect licht te spelen. De woonkamer grenst aan de hal met twee deuren waar glas in zit. Als ik in de hal een lamp aanheb, dan is dat via de deuren ook voldoende sfeerlicht voor mijn woonkamer. Op die manier hoef ik maar een lamp aan te hebben, in plaats van meerdere.’

Op een praktische manier bijdragen

Lisette: ‘Ik probeer duurzaam bij te dragen waar ik kan, zodat we over vijftig jaar ook nog mooie natuur hebben. Ik let daarom op energiebesparing, maar het moet wel praktisch blijven. Ik krijg een nieuwe voordeur met betere sloten. Dan let ik er wel direct op dat die deur overal tochtstrippen heeft. Dat is gewoon handig om direct ook even mee te nemen.

Afval scheiden is ook niet moeilijk als je er aan gewend bent geraakt. Dat ben ik gaan doen omdat ik tijdens mijn reis door Azië enorm ben geschrokken van de hoeveelheid zwerfafval overal. Als ik iets kan doen voor de natuur door mijn afval te scheiden, mijn verwarming laag te zetten of een paar euro meer voor te betalen voor groene energie…ja, waarom niet?’

Tips van Lisette:

  • Zet ’s nachts je verwarming niet aan, maar gebruik een extra deken of een dikke pyjama als je het echt koud hebt.
  • Met dikke gordijnen kun je ook veel kou buiten houden.
  • Bekijk wat je verder kunt doen om op je eigen manier bij te dragen: Afval scheiden is ook makkelijk als je er aan gewend bent.
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht