Leer praten over klimaatverandering met Klimaatgesprekken
Tijdens de workshops leer je duurzamer te leven en anderen hierin mee te nemen
Tijdens onze stadsgesprekken is de zeepkist een vast onderdeel. Een traditie die al jaren teruggaat! Iedereen uit Den Haag met een initiatief of idee dat bijdraagt aan een duurzame stad, kan in 1 minuut op de zeepkist over het project vertellen en een oproep doen. Van een rolgordijn dat isoleert tot een oproep voor vrijwilligers voor een nieuwe buurttuin. We hebben allerlei oproepen voorbij zien komen. Een van de oproepen was vanuit de Klimaatgesprekken. Zij zochten deelnemers voor de workshops. We waren benieuwd hoe het er nu mee gaat. De nieuwe regioleider, Yolande Koot, vertelde ons erover.
Wat doet Klimaatgesprekken?
Ongeveer 75% van de Nederlanders maakt zich zorgen over klimaatverandering. Maar toch verandert er weinig in het gedrag van mensen. Klimaatgesprekken organiseert workshops waarin je in kleine groepen leert hoe je duurzamer kunt leven en anderen daarbij kunt helpen, zowel thuis als op je werk.
Yolande vertelt: 'We richten ons vooral op het vergroten van je handafdruk. Dat is het positieve effect dat je kunt hebben op anderen, wanneer ze ook duurzamere keuzes gaan maken. Want: goed voorbeeld doet volgen. We delen technieken om mensen te motiveren hun gedrag aan te passen. Je leert hoe je je eigen gedrag kunt veranderen, welke rol emoties spelen bij gedragsverandering en hoe je obstakels kunt overwinnen.
Er zijn al 500 klimaatcoaches opgeleid en meer dan 5000 mensen hebben als deelnemer deelgenomen aan de workshops voor individuen. In Den Haag zijn ook meerdere workshopreekses afgerond.'
Waarom is het volgens jou belangrijk om gesprekken te voeren over het klimaat?
Yolande: 'Ik merk dat mensen, vooral jongeren, de hoop een beetje beginnen te verliezen en denken: 'Ik doe geen moeite meer, het heeft toch geen zin.' Bij Klimaatgesprekken hebben we dit ook opgemerkt. Daarom hebben we opdracht gegeven voor een onderzoek naar wie de afhakers zijn. Vooral jongeren denken vaak dat er niets meer te doen is.
Zelf denk ik dat dit het ergste is wat je kunt doen, zowel voor jezelf als voor je kinderen (als je die hebt). Iets concreets doen, ook al is het klein, daar knap je juist van op. Het heeft allemaal wel zin en je voelt je er ook beter door. Het hoeft ook niet perfect te zijn. Als je daarop gaat wachten, krijg je niemand in beweging. Als we allemaal iets kleins doen, zoals minder vlees eten, dan zijn er al 17 miljoen kleine dingen die we samen doen én dat maakt wel een verschil.'
Als we allemaal iets kleins doen, zoals minder vlees eten, dan zijn er al 17 miljoen kleine dingen die we samen doen én dat maakt wel een verschil.
Wat is er sinds de pitch op de zeepkist gebeurd?
Yolande: 'We hebben toen opgeroepen aan mensen om mee te doen met de workshops in Den Haag. Die zijn inmiddels alweer afgerond en waren erg geslaagd. In elke reeks zie je mensen stappen maken. Het voeren van het gesprek is al de eerste stap.'
Wat staat er de komende tijd op de planning?
In Den Haag gaat er binnenkort weer een workshopreeks van start. Deze begint op 7 oktober, op maandagavond om 19.30 uur. Je kunt je hiervoor aanmelden op de website.
Yolande: 'Ik nodig iedereen uit om mee te doen. Als je een beetje afgehaakt bent, als je je machteloos voelt, of juist als je je sinds kort zorgen maakt over klimaatverandering.'