Energie besparen

Kli­maat­Ge­sprek­ken, wat kan ík doen?

Bij deze workshopreeks leer jij alles over je eigen voetafdruk

We kunnen er niet meer omheen, ons klimaat verandert en de gevolgen daarvan zijn steeds meer zichtbaar. Veel grote bedrijven laten zien dat ze duurzaamheid belangrijk vinden en ook overheden maken afspraken om bij te dragen aan een oplossing. Maar wat kan jij als inwoner van Den Haag doen om jouw steentje bij te dragen? Het antwoord op die vraag krijg je bij de workshopreeks van KlimaatGesprekken. We gaan in gesprek met Ineke en Fleur, allebei klimaatcoach bij KlimaatGesprekken om hier meer over te leren.

KlimaatGesprekken is er voor iedereen. Of je nu een eigen huis hebt, huurt of in een studentenhuis woont, iedereen kan zijn steentje bijdragen. Tijdens de workshopreeks kom je erachter wat jij kan doen om je voetafdruk zo klein mogelijk te maken.

De workshopreeks

Ineke en Fleur organiseren de workshopreeks van KlimaatGesprekken in en rondom Den Haag. De reeks bestaat uit zes huiskamergesprekken met mensen die zichzelf de vraag stellen: ‘hoe kan ik mijn footprint verkleinen?’. Het gaat er in de gesprekken echt om ‘wat kan ík doen?’. Daarna ga je samen kijken welke volgende stap hierbij past. Door de gesprekken in groepen te houden leren de mensen van elkaar en kunnen ze elkaar bemoedigen. Om deze reden worden de gesprekken ook lokaal gehouden in de buurt of in de wijk. Zo kunnen de deelnemers van de workshop makkelijker contact houden over hun plannen. Op deze manier gaan mensen ook sneller hun plannen echt uitvoeren.

Voor de workshop krijg je een handboek waarin je de meeste informatie krijgt. Tijdens de workshop worden oefeningen gedaan om bewustzijn te creëren voor je eigen verbruik en vervuiling. In de eerste workshop ga je kijken naar wat jouw voetafdruk is. Door dit met elkaar te doen, sta je stil bij onderwerpen waar je wellicht normaal niet bij stilstaat. Hierna volgen vier inhoudelijke workshops over voedsel, consumeren, wonen en reizen. De laatste workshop gaat over hoe je een goed gesprek voert met iemand die misschien wat sceptischer is over de klimaatverandering.

'Zaadjes planten, zodat anderen ook aan de slag gaan’

Doordat de deelnemers zelf in hun omgeving aan de slag gaan, werkt dit aanstekelijk bij hun vrienden en familie. Fleur zegt: ‘je plant echt een zaadje bij anderen, zodat ze zelf aan de slag gaan en dat er iets blijft hangen en dat dat zich verspreidt. Zo verspreid je meer bewustzijn onder iedereen’. KlimaatGesprekken kan je ook verder helpen door je te verbinden met andere organisaties. Zij kunnen jou verder helpen met specifieke duurzame plannen. Als je bijvoorbeeld van plan bent om je huis te verduurzamen, kunnen ze je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een wooncursus. Op deze manier krijgen de deelnemers ze nog meer handvaten en tips.

Uiteindelijk gaat het erom dat iedereen een manier vindt om een steentje bij te dragen op zijn of haar eigen manier. Verschillende overtuigingen maken niet uit, zolang het doel maar bereikt wordt. Fleur: ‘Je hebt zoveel redenen voor hetzelfde doel, en als dat doel bereikt wordt, waarom maakt het dan uit welke reden erachter zit.’

‘Jij bent uiteindelijk degene die zoveel invloed heeft’

Ineke: ‘Het gaat om de inhoud, maar ook heel erg over de emotie. Aan de ene kant heb je de klimaatdeskundige en aan de andere kant de psychologie: wat doet het met je en waar loop je tegenaan.’ Als iets te overweldigend is, haken mensen snel af. Daarom is het belangrijk om ogen te openen voor hoeveel iemand alleen al kan bijdragen aan het klimaat. Dit is meestal veel meer dan je zelf denkt. Fleur: ‘Jij bent uiteindelijk degene die zoveel invloed heeft, want jij bent aan het begin van de ladder, jij kan de behoefte aangeven, jij kan laten zien door je woon- en koopgedrag waar je behoefte aan hebt. Hier spelen bedrijven en de overheid op in.’

Wat is opgevallen in de vorige workshopreeksen?

De vorige workshopreeksen zijn al heel erg geslaagd. In elke reeks zie je mensen stappen maken. Het voeren van het gesprek is al de eerste stap. Ineke: ‘Mensen vinden het heel fijn dat er soortgenoten zijn, dat je gewoon mensen in je omgeving hebt die ook zo denken. Met het idee: Ik wil er wat mee, maar iedereen vindt me maar raar.’ Ook merken ze dat het heel erg helpt om de workshops lokaal te geven. Bewoners spreken na de workshop nog af om hun plannen met elkaar te delen. Dit helpt heel erg om de plannen uiteindelijk echt waar te maken.

Een van de belangrijke tips die ze meegeven is dat je goed moet kijken naar je eigen situatie. Ook is het belangrijk om in de workshop meteen een actieplan te maken. Door een plan te maken pakken mensen het na de workshop sneller op en wordt er ook echt wat aan gedaan.

Wat is nu het doel van KlimaatGesprekken

Het doel is om veel meer te kijken bij ministeries en gemeentes in Den Haag om daar workshops te houden. En ze willen graag kijken of ze bedrijven en overheden binnen kunnen komen. Zo kunnen ze een veel grotere groep bereiken.

Het is belangrijk dat het netwerk groter wordt, want dan gaan de overheden en de bedrijven er wat mee doen. Dit zien we nu al gebeuren. Bedrijven gebruiken duurzaamheid al in hun campagnes. Ook krijgen overheden nu ook door dat de bewoners duurzaamheid een belangrijk onderwerp vinden. Om dit netwerk te laten groeien is het belangrijk om steeds meer bewustzijn te creëren onder de bewoners. Als iedereen een steentje bijdraagt maken we samen het klimaatprobleem al een stuk minder groot. Of je nou als student je kamer tochtvrij maakt of als huiseigenaar van het aardgas afgaat: alles helpt mee!

Jezelf aanmelden voor een workshopreeks in jouw buurt? Of gewoon wat meer informatie over KlimaatGesprekken? Klik dan hier!

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht