Groen

Hoe kies ik… de juiste klimplant voor mijn gevel?

Wil jij ook zo’n verticale geveltuin?

Dit artikel is geschreven door Merijn Grieken van Het Haagse Groen

Prachtig altijd hè, huizen met klimplanten langs de gevel. Het is een mooie en slimme manier om te vergroenen. Wil jij ook zo’n verticale geveltuin? Doen! Hobbytuinier Martina helpt je bij het uitzoeken van de juiste klimplanten.

Martina: 'Klimplanten langs de gevel kunnen grote oppervlakten groen maken zonder veel grond nodig te hebben. Perfect dus voor een geveltuin of langs een schutting. Het maakt je huis en buurt mooi om te zien en het is een thuis voor vogeltjes en insecten. Als gepassioneerd tuinier raad ik je wel aan om over de volgende vragen na te denken. Kies pas daarna de juiste klimplanten.'

1. Waar plant je de klimplant?

Denk aan licht en schaduw: Ligt de locatie op het noorden waar weinig zon komt? Of op het zuiden waar de plant de hele dag door wordt gebakken? Voor elke plek is wel een geschikte plant te vinden.

2. Welke grond heb je?

Hoe zit het met de grond rond jouw huis? Is die los en zanderig of woon je op nattere veengrond? Hoeveel ruimte heb je langs je gevel, naar boven en opzij? Vinden je buren het leuk als je plant bij hen komt kijken? Overleg het en als je er samen voor gaat wordt het nóg leuker!

3. Wat hebben klimplanten nodig?

De meeste klimplanten hebben een draad of roosters nodig om langs een muur te klimmen. Sommige planten hebben hechtwortels. Dat is voor de meeste nieuwe gevels geen probleem maar bij oude panden kan bijvoorbeeld het voegwerk worden aangetast door planten met sterke hechtwortels.

4. Bladverlies of groen?

Veel klimplanten verliezen in de winter hun bladeren. Wil je liever het hele jaar door een groene muur? Of vindt je in de winter zon op je huis juist leuk? Er is voor ieder wat wils.

Tip: Ook als je geen eigen voortuin hebt mag je vaak een geveltuin aanleggen op de stoep. Kijk hier voor de regels.

Kies de juiste klimplant

Als je dat allemaal hebt bedacht, ga je op zoek naar de klimplant die bij jou en de standplaats past. Voor de biodiversiteit in Den Haag, is het goed om te kiezen voor inheemse planten zoals de bosrank, de kamperfoelie en de klimop. Dat is goed voor de insecten, andere dieren en planten in onze stad.


Daarnaast is het ook beter om te kiezen voor biologische planten. Dan zit er geen gif op de planten, dat vele insecten als vlinders en bijen doodt.

Ik help je graag
Edwin Cornelissen
Bij mij kun je terecht voor: Operatie Steenbreek, het vergroenen van schoolpleinen en Haags Klimaatakkoord
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht