Energie besparen

Gasfornuis en cv-ketel straks rijp voor grofvuil

Interview Heleen Weening in het Algemeen Dagblad Den Haag

Onze directeur Heleen Weening stond eind april 2017 in het AD met een mooi interview over wonen zonder aardgas. Lees hier het originele artikel: http://www.ad.nl/den-haag

Gasfornuis en cv-ketel straks rijp voor grofvuil

Den Haag staat voor een mega-operatie. De komende jaren gaan alle gasfornuizen en cv-ketels naar de sloop. Directeur Duuurzaam Den Haag Heleen Weening vertelt.

Net een gloednieuw gasfornuis of nieuwe cv-ketel gekocht? Dikke kans dat het de laatste keer is dat de installateur ze bij u heeft afgeleverd. Over een jaar of tien, vijftien zijn de apparaten waardeloos.

Want wat heb je aan een mooi fornuis als er geen gas meer is om op te koken? Wat nu nog onvoorstelbaar lijkt - een stad zonder aardgas- is binnen afzienbare tijd realiteit. Den Haag heeft zich ten doel gesteld om in 2040 volledig 'fossielvrij' te zijn en daarbij past geen aardgas meer.

Als iemand weet wat er op ons afkomt, is het Heleen Weening. De directeur van Duurzaam Den Haag houdt zich bezig met de vraag hoe de stad moet overschakelen op duurzame energiebronnen.

Tjonge, m'n mooie fornuis eruit. Wie betaalt een nieuwe?

“Goeie vraag.

Vermoedelijk iedereen een beetje. Maar uiteindelijk bepaalt de politiek hoe de overgang betaald wordt. Met een minimum-inkomen is het onbetaalbaar je hele huis om te laten bouwen. Dus de overheid en de wooncorporaties hebben een grote verantwoordelijkheid.

Zal je altijd zien, heb ik net een nieuwe cv-ketel.

,,Daar heb je dan nog jaren plezier van, hoor. Het is echt niet zo dat de stad morgen al van aardgas wordt afgesloten. Het is een geleidelijk proces dat vermoedelijk vanaf 2020 echt merkbaar wordt.''

En die pannenset, die alleen geschikt is voor een gasfornuis?

Tja, die heb je dan natuurlijk niet meer nodig. Het lijkt me overigens niet meer dan normaal als Hagenaars van de overheid een nieuw setje pannen krijgen. Dat kan er op zo'n miljoenenbudget best vanaf.

Maar dit toekomstbeeld is bijna onvoorstelbaar. Honderdduizenden Hagenaars van het aardgas af.

Het wordt een mega-klus. Als we in 2040 alle huizen aardgas-vrij willen, moeten we er vanaf 2020 jaarlijks tienduizend ombouwen. Zoveel installateurs en technici zijn er niet in de regio. Er moet een masterplan komen.

En dat is er nu nog niet?

Nee, er is een doelstelling dat in 2040 alles moet zijn omgebouwd. Maar hoe precies, is nog niet duidelijk.

Gek. Een doelstelling zonder plan.

Je weet in elk geval wat de eindsituatie is. En daarbij zoek je dan de slimste manier om dat doel te halen. Kijk, het is heel simpel. Dat aardgas is sowieso een keer op. Dus lekker achterover is er überhaupt niet bij.

Maar waarom moet het allemaal zo snel?

Ik weet dat het voor veel Hagenaars een ver-van mijn-bed-show is, maar het klimaat verandert echt. En ja, als je hier moeite hebt de eindjes aan elkaar te knopen, is er geen tijd om je druk te maken over 2 graden opwarming. Maar kijk eens naar de Schilderswijk. Die is nu al vier graden warmer dan de groene Vogelwijk. Dat betekent dat het leefklimaat er veel ongezonder is. Klimaatverandering gaan we straks allemaal keihard merken.

Dus in 2040 is het echt voorbij met dat aardgas?

Ja. Dat gaat natuurlijk stapje voor stapje. Bijvoorbeeld proefdraaien in één Haagse wijk en kijken welke kinderziektes je tegenkomt. Pas als het goed is getest, kan je het uitrollen over de rest van de stad.

Hoe ziet die stad er in 2040 dan uit?

Elke wijk wordt op een andere manier verwarmd. De ene groep bewoners gebruikt zonnepanelen, de ander heeft een kleine aardwarmtecentrale. Verderop staat een collectieve warmtepomp. Drie straten verder een biovergister waar al het gft-afval uit de wijk wordt omgezet naar energie. Alle huizen zijn energiezuinig en extreem goed geïsoleerd. Uiteraard wel met voldoende ventilatie.”

Ik help je graag
Anouk Dehue
Bij mij kun je terecht voor: onze stadsgesprekken, Haags Klimaatakkoord, communicatie en Bomen voor Den Haag
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht