Gas besparen met een CO2-sensor voor je ventilatiesysteem
Hoe gaat het nu met het project van Erik Carton?
Tijdens onze stadsgesprekken is de zeepkist een vast onderdeel. Een traditie die al jaren teruggaat! Iedereen uit Den Haag met een initiatief of idee dat bijdraagt aan een duurzame stad, kan op de zeepkist in 1 minuut over het project vertellen en een oproep doen. Van een rolgordijn dat isoleert tot een oproep voor vrijwilligers voor een nieuwe buurttuin. We hebben allerlei ideeën voorbij zien komen. Een van deze ideeën was van Erik Carton. Hij bedacht een CO2-sensor voor mechanische ventilatie waarmee je veel energie kunt besparen. We waren benieuwd hoe het er nu mee gaat. Erik vertelde ons erover.
Wat is mechanische ventilatie?
In Nederland zijn een paar miljoen huizen met een mechanisch ventilatiesysteem. Vaak hebben die huizen ergens op zolder een ventilatiekast staan, die door buizen wordt verbonden aan afzuigventielen in de keuken, badkamer en het toilet. Het ventilatiesysteem zorgt voor gezonde schone lucht in huis. De afgezogen lucht uit huis, wordt via roosters bij de ramen aangevuld met schone lucht van buiten. Die schone lucht moet in de winter worden verwarmd. Dat systeem gaat 24 uur per dag door, ook als je niet thuis bent. Dit ventilatiesysteem kan tot wel 40% van je gasverbruik zijn.
Waarom is het nodig om lucht te ventileren?
Lucht ventileren is heel belangrijk. Als er mensen in een ruimte zijn wordt de lucht ongezond. Er komt vocht in de lucht door koken, douchen, maar ook door simpelweg adem te halen.
Mensen zorgen ook voor een toename aan CO2 in de lucht, omdat we dit uitademen. Als een kamer niet geventileerd wordt, hoop het vocht, CO2 en andere stoffen zich op. Wat zorgt voor een ongezonde lucht.
Het slimme van een CO2-sensor
Lucht wordt slechter wanneer er mensen in een ruimte zijn. Maar als er niemand in een kamer is, is het ook niet nodig om de lucht daar te verversen. Daarom bedacht ik een motortje met CO2-sensor. Als de sensor veel CO2 in een kamer meet, dan weet hij dat er mensen zijn en zet hij het ventilatierooster open. Als er weinig CO2 wordt gemeten, dan zet hij het rooster dicht. Door de roosters dicht te doen, hoeft het ventilatiesysteem minder verse (koude) lucht aan te zuigen. Dat betekent dat er minder lucht hoeft te worden opgewarmd. Je kunt met mijn uitvinding wel 25% besparen op je gasrekening.
Wat is er sinds de pitch op de zeepkist gebeurd?
Ik heb met een artikel in de krant Trouw gestaan. Dat artikel kun je hier teruglezen. Daarnaast ben ik actief bij Hernieuwbare Warmte Ypenburg. We hebben een actie voor buurtbewoners die hun ventilatiesysteem willen updaten. Gemeente Den Haag helpt ons daarbij. Bewoners kunnen kiezen tussen drie verschillende nieuwe, zuinigere ventilatiesystemen en mijn uitvinding. Om heel eerlijk te zijn, gaat het nog niet zo hard. Misschien begrijpen mensen het systeem nog niet goed genoeg.
Wat gaat er de komende tijd gebeuren?
Ik heb het product klaarliggen en mensen kunnen het bestellen. Maar ik heb nog meer projecten en natuurlijk mijn gewone werk. Ik ben dus niet heel actief aan het marketen, maar misschien zou ik dat wel beter moeten doen.
Heb je een oproep of vraag aan de community van Duurzaam Den Haag?
Op mijn website kun je meer lezen over mijn ventilatie idee met CO2-sensor. Als mensen interesse hebben, kunnen ze contact opnemen. Ik kan er altijd meer over vertellen.