Energierijke bijeenkomst Konings- en Regentesseplein: 'We willen nog veel meer mensen in de buurt bereiken'
Bewoners uit de wijk lanceren straataanpak om buurt te verduurzamen
Nadenken over hoe de wijk Konings- en Regentesseplein in de toekomst groener en aardgasvrij is, dat stond op woensdagavond 30 oktober centraal. Alle bewoners, werkgevers en ondernemers uit de buurt waren welkom in NEST. In deze tentoonstellingsruimte vol hedendaagse kunst werd door 35 mensen gebrainstormd over een duurzame toekomst. Maar voordat het zover was gaven Kopgroep 2030 en Duurzaam Den Haag een introductie over wie zij zijn en waarom ze deze avond georganiseerd hebben.
Kopgroep 2030 van Koning tot Regentes bestaat op dit moment uit zeven buurtbewoners die samen met Duurzaam Den Haag werken aan een buurtplan om te verduurzamen en te vergroenen in hun wijk. Ze zien zichzelf als de schakel tussen buurtbewoners en ondernemers en helpt hen bij het verwezenlijken van duurzame ideeën. Om verduurzamen meer onder de aandacht te brengen en buurtbewoners in beweging te brengen is deze avond samen met Duurzaam Den Haag georganiseerd.
Al twee jaar is Duurzaam Den Haag bezig met het project Nieuwe Energie en Groen in de Buurt. Uitgangspunt daarbij is de kracht van mensen, zij weten zelf wat ze willen en zitten vol goede ideeën. Dat hoopten we ook deze avond weer te zien, daarom werden er twee rondes met ‘tafelgesprekken’ gehouden.
Tijdens twee rondes van een halfuur kon men aanschuiven bij een tafel met één van de vier thema’s: VvE’s, besparen en isoleren, communicatie en co-creatie of groen. Door ongeveer zes personen per tafel plaats te laten nemen was er voor iedereen tijd om zijn mening te delen of vragen te stellen. Zo ontstonden er interessante gesprekken waarbij beginners en de meer ervaren verduurzamers hun ideeën deelden en konden leren van elkaar. Ook aanwezig was Loek, een buurtbewoner: 'Ik kom om geïnformeerd te worden over wat er speelt en ik ben benieuwd wat de mogelijkheden zijn in de toekomst. Misschien kan ik ook wat bijdragen of vaker naar dit soort bijeenkomsten.'.
Elke tafel had een tafelbegeleider die niet alleen de gesprekken in goede banen leidde, maar ook noteerde wat er zoal besproken werd. Na de twee rondes en een korte pauze was het tijd voor de gezamenlijke afsluiting, want wat heeft deze avond opgeleverd? De VvE-tafel kwam tot de conclusie dat velen het moeilijk vinden mede VvE-leden te motiveren om te verduurzamen, oplossingen die hiervoor aangedragen werden waren onder andere: collectief inkopen en meer informatie en financiële inzichten bieden. De tafel dat sprak over meer groen hadden al afgesproken binnenkort een verdiepingssessie te plannen, zodat er meer kennis en ideeën uitgewisseld kunnen worden. Dat de één een voorbeeld voor een ander kan zijn zag ook de groep over isoleren en de groep van communicatie en co-creatie. Zij hadden beiden het idee om modelwoningen te zoeken die zich een keer willen openstellen voor buurtbewoners. Van dichtbij zien dat verduurzamen kan en in eigen wijk al gebeurd werkt hopelijk inspirerend.
De avond werd afgesloten met de figuurlijke vraag wie er morgen al in actie komt. Hoewel niet iedereen zich bij de groep aansloot die morgen al actie gaat ondernemen, was dat wel grootste groep. Velen zijn al bezig met verduurzamen en anderen hebben ideeën voor de toekomst. Maar niet alleen de bewoners gaan aan de slag, het buurtteam heeft deze avond veel input verzameld waar ze de komende tijd mee aan de slag kunnen.