Eerste hulp voor potplanten bij warm weer – 5 tips
Wat kun je doen om jouw planten door de warmte te helpen? Collega Edwin geeft 5 gouden, groene tips!
Dat we te maken hebben met hoge temperaturen in de zomer, is niets nieuws meer. Fijn voor velen van ons die graag hun vakantiedagen buiten in de stad, het park of aan het strand besteden. Maar de warmte treft ook het groen in de stad. Gras is vergeeld, sommige bomen komen al in herfststand te staan en moestuinplanten snakken naar water. Wat kun je doen om jouw potplanten door de droogte te helpen?
1. Geef twee keer per dag water
Je kunt planten altijd het beste in één keer veel water geven, maar bij hete temperaturen zijn potplanten blij met meerdere gietbeurten per dag. Dat doe je het beste ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Let goed op het materiaal van je pot. Terracottapotten dampen water uit en zwarte plastic potten worden bloedheet. Daar kun je bijvoorbeeld een krant of lichtgekleurd T-shirt omheen slaan, zodat de pot iets koeler blijft. Geef alleen water als de grond droog is, vochtige grond heeft geen nieuw water nodig.
2. Zet de planten bij elkaar en in de schaduw
Zet je potten bij elkaar en in de schaduw. De zon is nu zo extreem dat zonplanten ook in de schaduw mogen. Als de planten bij elkaar staan wordt de luchtvochtigheid makkelijker hoog gehouden. Als je op vakantie gaat en geen plantenoppas hebt, kun je deze tip ook toepassen op je binnenplanten. Zet ze bij elkaar in een koele ruimte, bijvoorbeeld je badkamer. Je kunt er dan ook een aantal emmers tussen zetten waardoor je een soort mini-oerwoud creëert.
3. Maak een buffersysteem met 2 plantenbakken en een nat T-shirt
Boor een paar gaten in de onderkant van je plantenbak. Een van de gaten maak je wat groter, (afmeting golfbal) en daar prop je een T-shirt in. Zorg dat het T-shirt voor de helft in de plantenbak zit en voor de helft eronderuit hangt. Pak een 2e bak, waar de 1e bak met het T-shirt in past. Deze 2e bak vul je met water. Zorg dat daar voldoende ruimte voor is. Leg eventueel een steen tussen de twee bakken. Zet de 1e bak in de bak met water en je hebt een buffersysteem gemaakt.
Het effect van dit systeem is dat het shirt als een soort lont gaat werken, die water van de onderste naar bovenste bak brengt. Vul de bak regelmatig met water bij. Zo blijft de buffer werken.
4. Of maak een buffersysteem met een petfles
Pak een plastic fles en prik daar een aantal gaatjes in. Graaf de fles in de grond, naast de plantenwortel. Zorg dat het halsje van de fles uitsteekt, zodat je er makkelijk bij kunt om water in te gieten. Zo wordt het water via de gaatjes in de fles naar de aarde gebracht. Net als bij het buffersysteem met het T-shirt breng je hier ook direct water onder de grond. De aarde is daar minder warm dan aan de oppervlakte van de pot, dus kan daar beter vast worden gehouden. Je kunt flessen op verschillende manieren ingraven.
5. Geef extra compost
Zorg vol voldoende compost in de grond. Dit voedt je plant maar zorgt er ook voor dat water beter wordt vastgehouden. Je kunt compost kopen bij de supermarkt of een tuincentrum of je kunt het zelf maken met bijvoorbeeld een wormencompostbak.
Edwin: ‘Het warme weer is niet voor alle planten een probleem. Rozemarijn, tijm, cactussen en vetplanten vinden het zelfs prettig. Zoek zelf even op internet of jouw plant er goed tegen kan. Het is niet alleen de zon die water kan verdampen, wind doet dat ook. Dus wanneer het ook nog eens waait, extra opletten!’
Heb je een tuin en wil je meer groen? Dan is Operatie Steenbreek iets voor jou. Je kunt doordeweeks gratis je tegels inleveren voor gratis plantjes, of zelf een actie met je buurt of straat organiseren.