Energie besparen

Deze 50 zonnepanelen zorgen voor nieuwe energie in de wijk

Door de Al-Hikmah moskee gaat de wijk meer geloven in een groen en energiezuinig Den Haag

De Al-Hikmah moskee in Moerwijk-Oost is een bijzondere plek in de wijk. Maar wat maakt deze moskee, die al 22 jaar een ontmoetingsplek is voor moslims uit de buurt, dan zo bijzonder? De moskee is namelijk heel actief het gebouw aan het verduurzamen. Tot twee maanden geleden konden Moerwijkers dit alleen aan de achterkant van het gebedshuis zien, want daar begonnen ze met een succesvolle (en groene) actie van Operatie Steenbreek. Na deze actie was het dit jaar tijd voor de volgende stap. Een stap die misschien minder zichtbaar is, maar wel veel impact heeft. Sinds deze zomer liggen er 50 zonnepanelen op het dak die de stroom voor de moskee verzorgen. We spraken af met Rudy van der Aar om het over dit inspirerende project te hebben.

Door Rudy gelooft zijn moskee nu ook in schone energie

Rudy is naast bezoeker van de Al-Hikmah moskee ook actief bij Geloven in Groen. Zij zetten zich in om gebedshuizen in Nederland te ondersteunen in CO2-vermindering en verduurzaming. Deze gebedshuizen zijn vaak relatief oude gebouwen en dat is deze moskee ook. Rudy: 'Dit is ooit een kerk geweest en in 1996 een moskee geworden. De isolatie is al iets beter, maar de CO2 -uitstoot was nog aanzienlijk. De zonnepanelen moeten dit wel een stuk meer terugdringen. De totale opbrengst is 15.000 watt bij volledig zonlicht en dat wordt ook voor een deel weer terug gegeven aan het net'.

Als gelovige moet je zorgen voor balans in de wereld en dat geldt ook voor de impact die je maakt op deze planeet tijdens je leven.

Vanuit Geloven in Groen ging Rudy in gesprek met het bestuur over het opwekken van schone energie voor de moskee. De bestuursleden en de vaste bezoekers van de moskee waren al vanaf het begin enthousiast over het idee om zonnepanelen te installeren. Zelfs zo enthousiast dat ze het hele project zelf gefinancierd hebben, zonder subsidie. Rudy: 'Ik was daar ook wel verrast over, want we hadden de plannen besproken waarna Indro Partosoebroto (technische beheerder van de moskee) ermee aan de slag ging. Ze besloten vrij snel daarna dat de panelen er gingen komen.'

Het duurde dus niet lang voordat de panelen de zon konden zien. En of ze een hoop zon zien! Het schuine dak van de Al-Hikmah moskee ligt er perfect voor. Bijna de hele dag liggen de panelen op volle toeren energie op te wekken.

Rudy: 'We verduurzamen niet omdat het een trend is of omdat het financieel loont. Als gelovige moet je zorgen voor balans in de wereld en dat geldt ook voor de impact die je maakt op deze planeet tijdens je leven. Deze panelen zorgen ervoor dat we minder afhankelijk worden van de fossiele energie.'

Wat betekent de moskee voor de wijk?

Voor Moerwijk-Oost is de moskee heel belangrijk. Het biedt namelijk ruimte voor het dagelijkse gebed, maar het is ook een plek waar mensen elkaar ontmoeten. Juist daardoor is het volgens Rudy belangrijk dat de moskee zo actief aan het verduurzamen is. Op deze manier kan het bezoekers inspireren om ook wat aan energiebesparing of schone energie te gaan doen.

Rudy krijgt ook veel positieve reacties, vooral van de vaste bezoekers die in het weekend naar de moskee komen. Bij het aanleggen van de tuin kreeg hij zelfs advies of aanvullingen van de bezoekers, want ze voelen zich echt betrokken bij de wijk. Rudy hoopt dat het project met de zonnepanelen nog meer bezoekers en bewoners kan inspireren. Want volgens hem is vergroening en verduurzaming hard nodig in Moerwijk.

Volgens Rudy is het vooral belangrijk om je achterban direct bij het project te betrekken en hen op de hoogte te houden. Daarnaast moet je jezelf goed informeren over wat er allemaal mogelijk is op het gebied van schone energie. Op de website van Geloven in Groen kun je veel informatie vinden. Zij kunnen gebedshuizen helpen om een stappenplan op te stellen en geven ideeën en suggesties.

Over de toekomst van de Al-Hikmah moskee is Rudy erg positief. Rudy: “Het plan is om helemaal van het gas af te gaan”. Het is gewenst het gebouw beter te isoleren en om te kijken naar alternatieve manieren om de ruimtes te verwarmen, zoals vloerverwarming of via infraroodpanelen.

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht