Den Haag gaat onverminderd door met vergroenen
De uitslag van het NK Tegelwippen is bekend!
Na twee succesvolle jaren als winnaar van het NK Tegelwippen ziet Den Haag de winst dit jaar naar een andere hardwerkende gemeente gaan. Gemeente Arnhem heeft de meeste tegels gewipt. Toch maakte maar liefst 207.448 Haagse tegels plaats voor planten. De stad gaat onverminderd door met vergroenen. Aan de top blijven is soms moeilijker dan er te komen. “Twee keer achter elkaar winnen was heel bijzonder, maar je kunt niet ieder jaar de winnaar zijn”, zegt Joris Wijsmuller van Duurzaam Den Haag, die de steenbreekacties coördineert. In 2023 hebben ongelooflijk veel tegels plaatsgemaakt voor meer groen.
Geveltuintjes en schoolpleinen
Veel stadsgenoten staken de handen uit de mouwen. Ze legden boom- en geveltuitjes, groene schoolpleinen en parkeerplaatsen aan. Bewoners en scholen verwijderden ruim 48.000 tegels voor planten. Zo wipten ST-Ittithaad in de Schilderswijk 530 tegels door bij buurtgenoten 33 geveltuinen te maken. Daar gaan ze mee door. Ook konden bewoners twee keer bij Tuincentrum Ockenburgh tegels inleveren voor gratis planten. Ook in de openbare ruimte zoals pleinen, wegen, bermen en tussen trambanen is vergroend. Zo zijn er mooie groenvakken gemaakt in de Torenstraat en Vondelstraat. En is het Hondiusplein vergroend en verduurzaamd.
Diepgroen akkoord
De stad gaat keihard door met vergroenen. In het nieuwe diepgroene coalitieakkoord staan veel ambities om te vergroenen, vooral in versteende wijken. Daar is veel extra geld voor uitgetrokken. “In de versteende wijken, zoals de Schilderswijk, Transvaal en Stationsbuurt voeren wij kansenstudies voor vergroening uit: op welke plekken in de wijk kan er meer groen bij? We zijn druk met voorbereidingen van geschikte locaties. En dat levert in 2024 heel veel gewipte tegels op”, zegt Ralph Pitlo van groenbeleid gemeente Den Haag.
“We zijn onverminderd druk bezig om de stad te vergroenen en richten ons nu vooral op de versteende wijken. Daar winnen we misschien niet op aantallen tegels, maar daar is het belang van meer groen des te groter”, zegt Joris Wijsmuller. Vergroenen is hard nodig om de stad klaar te maken voor de nabije toekomst.
“We merken de gevolgen van klimaatverandering nu al door onze warmere zomers en hevigere regens. Meer groen in onze stad, gaat wateroverlast tegen. De grond kan als spons functioneren. Groen koelt de stad, geeft schaduw en zorgt voor een prettige omgeving voor insecten en vogels. Bovendien maakt meer groen een wijk prettiger en gezelliger om te leven. Het draagt bij aan onze gezondheid, welzijn en sociale cohesie”, vult Edwin Cornelissen van Duurzaam Den Haag aan.
Wil je volgend jaar ook meedoen?
Met Operatie Steenbreek wordt Den Haag dankzij de inzet van bewoners en Duurzaam Den Haag al jaren groener gemaakt door straatstenen weg te halen uit tuinen, pleinen en straten. Deze stenen worden ingeruild voor gratis planten. In verband met de winterstop is het momenteel niet mogelijk om stenen om te ruilen. Operatie Steenbreek en het NK Tegelwippen starten weer in het voorjaar.
Dit artikel is geschreven door Merijn van Grieken van Het Haagse Groen.