Energie besparen

DDH bij RTV Discus: De energietransitie met Haagse Krach.

Zaterdag 30 maart was Duurzaam Den Haag te gast bij RTV Discus.

Samen met Els van der Schans (HaagWonen), Josje Wijsmuller (Wijkplatform Morgenstond), Hans Daal (Architect) en D66 raadslid Dennis Groenewold ging Reinder Boon het gesprek aan over de energietransitie in Den Haag.

Den Haag van het gas af, dat is een van de ambities binnen de energietransitie. Maar hoe gaat dat gebeuren? Kan mijn oude huis dat wel aan? Wie gaat dat betalen? Hoe kan ik zonder gas net zo makkelijk koken als nu? Dit zijn nog maar een paar vragen die spelen bij bewoners in Den Haag. Volgens architect Hans Daal zijn de technieken voor alternatieve warmte en energie al beschikbaar, maar verschilt de effectiviteit hiervan per huis en gebouw. Daarnaast is het volgens hem ook belangrijk om de energievraag omlaag te krijgen, door middel van isolatie.

“De energietransitie is niet alleen van het gas afgaan, het is ook het terugbrengen van de energievraag”.

Door de vragen die er spelen bij bewoners en de vele mogelijkheden die onderzocht zijn om te voorzien van warmte, is het duidelijk dat we ons nog in een pioniersfase begeven. Dit wordt ook bevestigt door de discussiepartners aan tafel. Er zijn een hele hoop mooie plannen en ideeën over hoe we de energietransitie in moeten gaan, maar volgens de discussieleider gebeurt er te weinig concreets met deze plannen. Reinder Boon: “Het is heel simpel, Duurzaam Den Haag is nu begonnen!”

DDH is nu bezig met het bij elkaar brengen van mensen en met het uitwerken van pilots die mensen te introduceren aan de mogelijkheden er zijn. Deze pilots zijn bijvoorbeeld het installeren van plafondverwarming, het organiseren van workshops inductie koken of het opleiden van mensen tot schimmeldeskundigen of om hen eenvoudige energiescans te laten uitvoeren.

Reinder: “Praat niet over mensen, maar praat met mensen. Het is de energietransitie van de bewoners, van ons allemaal en niet van iemand anders. We moeten geloven in de kracht die bewoners kunnen inbrengen.”

Wat doet Duurzaam Den Haag concreet in de stad? Lees hier alles over ons project Nieuwe Energie en Groen in de Buurt.

Bekijk het hele gesprek hier, vanaf 33 minuten.https://www.rtvdiscus.nl/video...

Lees onze visie op alternatieve en lokale warmtebronnen hier.

Ik help je graag
Linda van Laar
"Bij mij kun je terecht voor: communicatie, social media en pers en de buurt Molenwijk/Puntpark."
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht