Groen

Bomen voor Den Haag is van start!

We delen weer 1.000 gratis bomen uit. Vraag jij er een aan?

Opnieuw delen we met gemeente Den Haag 1.000 gratis bomen uit aan bewoners. Ook scholen, sportclubs, bedrijven en andere organisaties in de stad kunnen dit jaar een boom aanvragen. Meld je tussen 7 juni en 31 juli hier aan. Samen zorgen we voor meer blad voor de stad!

De belangstelling voor de actie Bomen voor Den Haag was vorig jaar heel groot. “We hebben toen bijna 1.400 bomen uitgedeeld aan bewoners”, zegt Hilbert Bredemeijer, wethouder Buitenruimte. “Nu ook scholen, sportclubs, bedrijven en andere organisaties zich mogen aanmelden voor een gratis boom, ga ik ervanuit dat deze 1.000 bomen ook snel een plek krijgen in de stad. Zo maken we Den Haag samen weer mooier en groener.”

Eline Smith uit de Vogelwijk kreeg vorig jaar een perenboom: “Met deze actie geeft de gemeente zoveel meer weg dan alleen die ene boom. Ze geeft plezier weg en creëert bewustzijn over een veranderend klimaat en brengt een goede boodschap, namelijk: wees zuinig op de natuur. Ook laat het zien dat groen lokaal en klein kan beginnen.”

Actie voor iedereen

Joris Wijsmuller, de nieuwe directeur van Duurzaam Den Haag: “Het is mooi om te zien dat zoveel mensen een bijdrage willen leveren aan een groenere stad. Ik ben blij dat we deze mensen daarbij kunnen helpen. Deze actie is er echt voor iedereen. Het is een goede manier om ook de versteende wijken van Den Haag te vergroenen. Juist daar valt heel veel te winnen.”

Bewoner Vidjay Bhagole vroeg in 2021 vier sierkersen aan voor de privé-binnentuin het Grote Koningshof in de Schilderswijk. “We zijn er nog steeds zo blij mee”, zegt Vidjay. “De bomen groeien goed en er zijn mooie knoppen aangekomen. De binnentuin is er echt van opgefleurd. De andere bewoners zijn ook enthousiast en zeiden: Kunnen we niet meer bomen aanvragen?”

Hoe werkt het?

Van 7 juni tot en met 31 juli kun je je aanmelden voor een boom. In het najaar (november/ december) wordt de boom bij jou thuis of bij jouw organisatie of bedrijf bezorgd. Je plant de boom daarna zelf. Alle informatie hierover lees je op www.bomenvoordenhaag.nl

Welke spelregels zijn er?

Er zijn een paar spelregels waar je bij jouw aanvraag rekening mee moet houden.

  • De actie geldt voor bewoners, scholen, sportclubs, bedrijven en andere organisaties uit Den Haag.
  • De boom mag je, met uitzondering van scholen en sportclubs, alleen op privéterrein planten. Denk aan je eigen voor- of achtertuin, volkstuin of bedrijventerrein.
  • De boom wordt in Den Haag geplant.
  • Je moet voldoende ruimte hebben om een boom te planten zodat hij goed kan groeien. Lees hier waar de plantplek aan moet voldoen.
  • Je kunt met meerdere bewoners een aanvraag doen. Tot maximaal 10 bomen per groep.
  • De boom, aarde en een ondersteuningspaal worden bij jou afgeleverd. Je moet de boom zelf planten (en verzorgen).

Alle spelregels rustig nalezen kan op www.bomenvoordenhaag.nl

Waarom delen we bomen uit?

De actie ‘Bomen voor Den Haag’ maakt deel uit van het beleid van de gemeente voor stadsbomen. Bomen in de stad worden steeds belangrijker. Er is steeds minder ruimte in de stad, omdat er steeds meer mensen komen wonen. En het klimaat verandert. Bomen geven schaduw, zuigen regenwater op, dragen bij aan de biodiversiteit en maken het leven in onze stad fijner. Daarom krijgen bomen ruimte om te groeien en planten we samen met bewoners, bedrijven en scholen de komende jaren extra bomen bij. Zo gaan we voor meer blad voor de stad.

Ik help je graag
Anouk van Santen
"Bij mij kun je terecht voor: Jong Duurzaam Den Haag, Bomen voor Den Haag en de buurt Laak Centraal."
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht