Energie besparen

Bewoners zetten hun cv-ketel op 55˚C als test voor een hybride warmtepomp

Bespaar op gas door de temperatuur van je ketel lager te zetten

Energiecoaches Greet Overbeek en Annemiek Verzijl van het Regentesse- en Valkenboskwartier hebben in 2021 bewoners geholpen om de aanvoertemperatuur van hun cv-ketel te verlagen naar 55˚C. Samen met andere kleine maatregelen, bespaarden bewoners zo 20% gas. Vanwege dit succes wordt dit initiatief dit jaar ook in Benoordenhout en Duinoord uitgevoerd. Hoe hebben de energiecoaches dit aangepakt? En hoe kun je dit zelf doen?

Winnend wijkinitiatief

“Zet de ketel op 55 in REVA” was een van de winnende wijkinitiatieven van de Energie Uit De Wijk-challenge van gemeente Den Haag. Begin 2021 probeerden Greet en Annemiek bewoners te enthousiasmeren om de aanvoertemperatuur van hun cv-ketel naar 55˚C te verlagen. Midden in de winter bleek geen goed moment om veel deelnemers te vinden. Na de zomer lukte dat beter. Uiteindelijk hebben 34 bewoners in het Regentesse- en Valkenboskwartier meegedaan.

Gasverbruik naar beneden

Vierentwintig deelnemers konden in april 2022 hun gasverbruik vergelijken met dat van het vorige seizoen. Gemiddeld bespaarden zij 20% gas. Sommige bewoners bespaarden wel 40% gas. Andere bewoners weinig, omdat ze al op een lagere temperatuur verwarmden.

Een belangrijke les van dit project is dat bewoners beter begrijpen hoe hun afgiftesysteem werkt en hoe zij daar zelf mee aan de slag kunnen gaan. Als de aanvoertemperatuur van de cv-ketel lager staat, worden radiatoren langzamer warm. Dat is geen probleem als de woning goed geïsoleerd is en minder warmte verliest.

Klaar voor een hybride warmtepomp

Wanneer je een hybride warmtepomp in je woning wilt plaatsen, dan is het slim om eerst een winter te testen of je je woning kunt verwarmen met een cv-ketel die op 55 ˚C staat. Daarmee voorkom je later met een warmtepomp dat de cv-ketel veel gas gaat gebruiken. Die is dan pas nodig als het vriest.

Stappenplan: probeer het zelf

Hier vind je een stappenplan voor het verlagen van de temperatuur van jouw ketel.

Zorg eerst voor goede isolatie met HR+(++)-glas en vloer- en dakisolatie. Als je onder- of bovenburen hebt dan is dit laatste niet nodig.

Zet de aanvoertemperatuur van jouw ketel op 65°C om te testen om je woning snel genoeg opwarmt. Een beschrijving vind je op zetmop60.nl.

Als 65°C lukt, dan kun je verder verlagen naar 55°C. Pas dan ga je gas besparen en gaat een hybride warmtepomp werken.

Hulp nodig? Maak een afspraak met een monteur van de gemeente. Die komt gratis langs.

Je kunt de radiatoren sneller laten verwarmen door er ventilatoren onder te plaatsen. Ze passen het beste onder plaatradiatoren met twee rijen lamellen, maar ook radiatoren met één (T21) of drie (T33) rijen lamellen zijn mogelijk.

Ventilatoren zijn er van de merken Heatfan en Speedcomfort. Voor een ruimte van 50m2 die drie meter hoog is, heb je 18 tot 20 ventilatoren nodig. Dat kost ongeveer 275 euro.

Een programmeerbare thermostaat helpt om bij nachtverlaging van de temperatuur de cv-ketel eerder aan het werk te zetten om het ’s morgens warm te krijgen.

Als je merkt dat jouw woning te langzaam opwarmt, dan is het verstandig om eerst (nog meer) te gaan isoleren of een krachtige radiator voor lagere temperaturen te plaatsen.

Zorg er sowieso altijd voor dat radiatoren vrij staan. Dus niet vlak achter een bank of achter een gordijn. Het is ook belangrijk dat de radiatorventilatoren stofvrij blijven.

Deze blog is geschreven door energiecoach Greet Overbeek van buurtinitiatief De Groene Regentes (Regentesse- en Valkenboskwartier).

Ik help je graag
Lennart van der Linde
Bij mij kun je terecht voor: Klimaatfonds, bewonersgroepen ondersteunen (met aardgasvrij maken van de buurt), duurzaam vervoer en energiecoaches
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht