Ad Overgaag, eigenaar van bakkerij ‘Lekker Brood’ over zijn missie
“Delen is vermenigvuldigen”
Aan de Herengracht in het centrum van Den Haag werkt bakker Ad Overgaag met overgave aan zijn missie om volledig biologisch en sociaal het lekkerste brood van Den Haag te bakken. Omdat zijn ambitie groter is dan de hofstad, opent hij binnenkort samen met Happy Tosti ‘De Broodbrouwers’ een uniek concept met internationale uitstraling.
Na een lange carrière in de reguliere broodindustrie kwam Ad Overgaag tot de conclusie dat het anders moest. Hij gooide het roer om en begon samen met zijn vrouw de biologische bakkerij ‘Lekker brood’. Ad legt uit: ‘Ik ben ervan overtuigd dat we met z’n allen met 200 km per uur naar de afgrond van de aarde rijden. Ik kan dat niet tegenhouden maar ik ga wel op de weg staan om die auto te verplichten om om mij heen te rijden.’
Omdat elk begin moeilijk is, zocht hij naar horecaklanten die bij hem biologische croissants en broodjes wilden afnemen. Ad vertelt: ‘Ik ben gewoon begonnen en langsgegaan bij restaurants en strandtenten die duurzaam willen zijn en bereid zijn om iets meer te betalen voor biologisch.” Hierdoor bouwde hij een mooi netwerk van afnemers op. Ad: ‘Ik heb nog steeds regelmatig overleg met mijn klanten om elkaar te stimuleren steeds duurzamer te zijn’.
Van de overstap naar volledig biologisch produceren heeft Ad geen enkele spijt. Ad: ‘Er zijn heel veel dagen dat ik de indruk heb dat ik de goede keus gemaakt heb. Het is alleen niet altijd makkelijk. Met biologisch ondernemen maak je niet de goedkoopste puntjes van Nederland’. Ad ziet ook een verandering in de maatschappij en de politiek ‘Gelukkig zijn er steeds meer klanten die gaan voor kwaliteit en die niet alleen op prijs selecteren. Ook vanuit de politiek zie je steeds meer acceptatie voor duurzaam en biologisch. Bovendien, als je de werkelijke milieubelasting van de reguliere productie doorrekent dan is biologische productie waarschijnlijk goedkoper.’
Biologisch en sociaal
Lekker Brood is naast een biologische bakkerij ook een sociale onderneming waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een veilige plek vinden om weer mee te kunnen doen in de maatschappij. Ad vertelt: ‘We zijn begonnen als biologische bakker, daarvan zijn er meer. Maar we zijn ook sociaal ondernemer, en daarvan zijn er maar een of twee. Het maakt mijn leven rijker want delen is vermenigvuldigen.’ Ad voegt toe: ‘Het is over het algemeen wel een weg die vele malen lastiger is dan een middle of the road. Ik heb meer last van stormen en tegenwerking dan een gemiddelde ondernemer. Aan de andere kant kom ik met mijn route een mooiere wereld tegen, mooiere mensen. Degene die op de A4 rijdt, is sneller thuis, maar die heeft een minder mooi verhaal dan ik. Het klinkt allemaal lekker romantisch maar dat is mijn keuze’.
De Broodbrouwers
Sinds vier jaar werkt Lekker Brood ook samen met Happy Tosti. Uit deze samenwerking is twee jaar geleden een uniek en ambitieus plan ontstaan.
Ad: ‘Omdat zij groter werden en zochten naar schaalvergroting, hebben we elkaar de liefde verklaard om gezamenlijk de grootste biologische en sociale bakkerij van Nederland te starten. We zijn toen samen met de gemeente op zoek gegaan en hebben een fantastische locatie gevonden waar we op slag verliefd op werden.. Het is een gemeentelijk monument en voormalig bierkoelhuis aan de Dintelstraat nabij Hollands Spoor. Dit unieke concept wordt de centrale bakkerij voor Happy Tosti gecombineerd met een restaurant waar we met biologische grondstoffen duurzaam produceren. Met de restwarmte van de broodoven koken we, Hiermee kunnen we heerlijke stoofpotjes maken. Kortom, een sociaal en duurzaam visitekaartje voor de hele Randstad!’
Ook de inrichting is bijzonder want vanaf de zolder, de voormalige ‘koelkelder’, worden de grondstoffen met glazen buizen door het restaurant naar de bakkerij vervoerd.. Deze buizen zien eruit als een klassiek kerkorgel, en dat moet echt een fantastische ervaring worden. Ad: ‘een uniek concept dat tot ver over de grenzen bekend gaat worden!’
Bij de Broodbrouwers zullen in totaal 70 mensen een baan vinden. De verwachte opening is in april 2020.
Tekst: Ruben Blanken
Foto's: Arnaud Roelofsz
Handige Links:
De Broodbrouwers
SKAL Certificering voor betrouwbaarheid biologische producten
Erkenning Sociaal ondernemen
Erkende sociaal ondernemers voldoen aan de eisen zoals gesteld in artikel 2.82 in de Aanbestedingswet. Dit betekent onder andere dat ten minste 30% van de werknemers in het bedrijf een afstand tot de arbeidsmarkt heeft.
https://www.pso-nederland.nl/o...
Energie Investerings Aftrek
Investeer je als bedrijf in energiezuinige technieken en duurzame energie? En wil je daarbij fiscaal voordeel behalen? Maak dan gebruik van de Energie-investeringsaftrek (EIA).
https://www.rvo.nl/subsidie-en...
Fiscaal voordelig investeren
Ben je ondernemer en wil je fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).
- Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek.
- Met de Vamil kun je 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat je zelf bepaalt en levert een liquiditeit- en rentevoordeel op.
Je komt voor MIA of Vamil in aanmerking als het bedrijfsmiddel waarin je investeert op de Milieulijst staat en voldoet aan de daarin gestelde eisen.
https://www.rvo.nl/subsidie-en...
Ondersteuning vanuit de gemeente Den Haag
Met duurzame oplossingen krijgt het bedrijf nieuwe kansen. Je verlaagt de kosten en je krijgt er milieubewuste klanten bij. Wil je duurzaam ondernemen? De gemeente kan hierbij helpen.
https://duurzamestad.denhaag.n....