Groen

8 tips voor een heerlijke voortuin

Tips via Plantwerpen

8 tips voor een heerlijke voortuin

Vindt je het moeilijk om de juiste planten voor je voortuin te kiezen? Je bent niet alleen. Een voortuin heeft niet zo veel plaats en je wil er misschien ook vuilbakken en fietsen in kwijt. Je wilt wel wat privacy, maar de zon moet nog binnen kunnen schijnen. Wij geven acht tips om jouw voortuin in te richten.

Tip 1 - Geef het goede straatvoorbeeld.

Zijn de voortuinen in jouw straat niet in topvorm? Wordt dan trendsetter met deze tips.

Tip 2 - Verhard niet meer dan absoluut nodig om deur en garage te bereiken.

Blijven er maar smalle strookjes over voor wat groen? Geen nood, dat is ook de moeite.


Tip 3 - Combineer verschillende hoogtes van beplanting.

Bodembedekkers en lage struiken (of een heuveltje) zorgen voor meer reliëf dan gemaaid gras. Ze doen de voortuin groter lijken. Hoge beplanting zorgt dan weer voor een groener straatbeeld. Heb je geen plaats voor een grote struik of een boom? Probeer het dan met een klimplant aan de gevel.

Tip 4 - Combineer voorjaarsbloeiers en wintergroen.

Het is fijn als de tuin heel het jaar op een of andere manier siert. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de bodem in de winter niet kaal is. Gebruik daarom veel bodembedekkers, waarvan een deel best groenblijvend. Let op, enkel groenblijvende planten zetten kan een somber beeld opleveren.

Tip 5 - Gluur eens bij de buren.

Hebben de buren planten die ook bij jou zouden passen? Overweeg dan om iets van bij hen ook in jouw eigen tuin te laten terugkomen. Zo vorm je een evenwichtiger straatbeeld.

Tip 6 - Zet een (kleur)accent.

Een opvallende vorm of kleur kan het verschil maken. Kleuren maken mensen blij! TJouw accent komt nog meer tot zijn recht als je er achter of rondom een vlak met dezelfde gekleurde planten zet.

Tip 7 - Kies de planten op maat van het tuintje.

In de voortuin moeten de planten niet te groot worden, maar vooral decoratief zijn. Mooie struiken zijn daarom soms een interessant alternatief voor een boom, zeker als je iets aantrekkelijks wil aanbieden op ooghoogte.

Tip 8 - Wees zuinig op de snoeischaar.

Er zijn al zo veel strakke lijnen in het straatbeeld. Kies daarom planten die zelfs volgroeid nog prima in jouw tuintje zullen passen. Dan hoef je ze niet te snoeien.


Ik help je graag
Anouk Dehue
Bij mij kun je terecht voor: communicatie, de ondersteuning van bewonersinitiatieven en onze stadsgesprekken.
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht