5 tips voor een duurzame start van het schooljaar
Voor een extra goed begin!
De vakantie is weer voorbij
Na zes weken vakantie beginnen maandag 22 augustus de basisscholen weer in onze regio. Al die gillende kinderen op het schoolplein dragen niet écht bij aan een fijnere leefomgeving (vooral niet voor de buren ;) ). Gelukkig kan jij als ouder wél veel doen voor een duurzame start van het schooljaar.
Tip 1: Laat die auto aan de kant
Een no-brainer misschien, maar toch goed om te herhalen. Breng je kind niet met de auto maar met de fiets of openbaar vervoer naar school. Of nog gezelliger: ga samen met klasgenoten met de fiets of te voet. Hoe dat werkt? Kinderen uit dezelfde buurt fietsen of wandelen onder begeleiding van een volwassene samen naar school.
Heb je nog een kinderfiets nodig? Dan kan je op Marktplaats of bij de fietsenmaker een goede tweedehands kinderfiets vinden.
Tip 2: Kijk wat je nog in huis hebt
Maak samen met je kind een lijstje welke spullen nodig zijn voor het schooljaar. Kijk daarna wat er nog in huis is qua spullen. Op deze manier voorkom je dat er spullen worden gekocht in de winkel die je kind uiteindelijk niet gebruikt. Als bonus leer je hem of haar ook nog eens bewust omgaan met het kopen van (nieuwe) dingen.
Tip 3: Stimuleer duurzame keuzes van de school
Ook de school zelf kan een steentje bijdragen aan duurzaamheid. Jij kan als ouder ze hierover een tips geven. Denk bijvoorbeeld een groen schoolplein. Dit is niet alleen goed voor de biodiversiteit in Den Haag, maar ook voor de kinderen zelf! Uit onderzoek blijkt namelijk dat een groen schoolplein een positief effect heeft op de gezondheid van jonge leerlingen. Ze vinden school leuker, hebben meer vrienden en worden minder gepest. Ook maken de kinderen minder ruzie op een groen schoolplein.
Tip 4: Koop een broodtrommel en drinkfles
Gelukkig worden aluminiumfolie, plastic flesjes of ander verpakkingsmateriaal steeds vaker verboden bij de lunch op school. De oplossing is dan een duurzame broodtrommel en waterfles. De meest duurzame optie is een fles en broodtrommel van RVS. Een andere optie is een herbruikbare boterhamzak. Dit is beter dan een plastic zakje of aluminiumfolie. Als het zakje vies is kun je het gewoon met de hand of in de vaatwasser wassen.
Tip 5: Kijk kritisch naar weggevertjes
De laatste jaren zijn weggevertjes (cadeautjes) steeds meer gewoon geworden in het onderwijs. Kinderen krijgen deze bijvoorbeeld bij een traktatie. Vaak is het simpel klein speelgoed, gemaakt van plastic en na een uurtje spelen al niet leuk meer. Misschien kan je die cadeautjes wel weglaten?
Wil jij ook een groen schoolplein?
Kijk dan eens bij ons project Operatie Steenbreek. Hier kan de school stenen inruilen voor gratis planten! Meerdere scholen in Den Haag hebben dit al gedaan.