Nieuws

15 maart: verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen

Laat je stem horen voor het klimaat, een rechtvaardige energietransitie en meer biodiversiteit!

Op 15 maart gaan we naar de stembus voor de Provinciale Staten en Waterschappen. We stemmen dan over wie beslissingen gaan nemen in de provincie de komende vier jaar. Het is voor veel mensen niet duidelijk wat de provincie en waterschappen doen. Waar besluiten zij over en hoe heeft dat invloed op jouw omgeving? We leggen het uit.

Verkiezingen op 15 maart

Hoe maak je de juiste keuze voor jouw provincie en jouw waterschap? We hebben een aantal tips op een rijtje gezet:

  1. Verdiep je in de onderwerpen die voor jou belangrijk zijn. De provincie is verantwoordelijk voor de omgeving. Zoals natuur en locaties van windmolens.
  2. Bekijk de plannen van de politieke partijen. Op de website van de provincie Zuid Holland vind je veel informatie over de verschillende partijen en hun plannen.
  3. Je kunt ook een stemwijzer gebruiken. Speciaal voor Zuid Holland heb je deze stemwijzer. Ook kun je het Groene Kieskompas gebruiken.
  4. Bekijk ook de plannen van de politieke partijen over ons waterschap. Dat is Hoogheemraadschap Delfland. Deze informatie vind je hier.

Kies voor een duurzame toekomst. Laat je stem horen voor het klimaat, een rechtvaardige energietransitie en meer biodiversiteit.

Het provinciehuis is in Den Haag.
De Statenzaal kun je vergelijken met de Tweede Kamer.

Wat zijn de Provinciale Staten?

Nederland bestaat uit twaalf provincies. In elke provincie worden veel besluiten genomen die te maken hebben met onze omgeving. De taken van het provinciebestuur zijn vastgelegd in de wet. De provincie moet zorgen voor een veilige en schone leefomgeving. Grote bedrijven, die het milieu belasten, hebben bijvoorbeeld een milieuvergunning nodig. De provincie bepaalt ook wat geschikte locaties zijn voor windmolens. De provincie moet het platteland leefbaar houden, door te zorgen voor voldoende openbaar vervoer en is ook verantwoordelijk voor het versterken van de natuur. Zij onderhoudt bestaande natuurgebieden en legt nieuwe gebieden aan.

Tijdens de verkiezingen op 15 maart kiezen we de Provinciale Staten. Dat zijn onze volksvertegenwoordigers in de provincie. Je kunt ze vergelijken met de Kamerleden in de Tweede Kamer. De leden worden Statenleden genoemd en de commissaris van de Koning is de voorzitter. Er zijn in Zuid Holland 55 Statenleden. Zij horen allemaal bij een politieke partij. Dit kan een landelijke of een regionale partij zijn. De Statenleden kiezen na de verkiezingen de Gedeputeerde Staten. Het college van de Gedeputeerde Staten kun je vergelijken met de regering.

Meer informatie over Provinciale Staten en een filmpje met uitleg vind je op de website van Prodemos.

Eerste Kamer

De Eerste en Tweede kamer zijn de vertegenwoordigers van alle Nederlanders. De leden van de Tweede Kamer kiezen we elke vier jaar tijdens de landelijke verkiezingen zelf.

De leden van de Eerste kamer kunnen we niet rechtstreeks kiezen. Dat doen de Provinciale Statenleden. Dit worden getrapte verkiezingen genoemd. Als inwoners stemmen we eerst voor de Provinciale Staten, daarna stemmen zij voor de leden van de Eerste Kamer. Uiteraard stemmen de Statenleden voor leden van hun eigen partij. Als een partij de grootste is in de provincies, krijgt deze ook de meeste leden in de Eerste Kamer. Je stem telt dus dubbel tijdens deze verkiezing!

Wat zijn de waterschappen?

Het waterschap zorgt voor al het water in jouw omgeving. Er zijn 21 waterschappen in Nederland die het water beheren. Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. De waterschappen zorgen voor de 18.000 kilometer dijken en 225.000 kilometer watergangen, zoals rivieren, kanalen en meren. Zo wordt ervoor gezorgd dat we in 59% van ons land geen natte voeten krijgen.

Elk jaar zorgen de waterschappen ervoor dat 2 miljard m3 afvalwater wordt gezuiverd. Daarnaast worden er plannen gemaakt om droogte en wateroverlast tegen te gaan. Deze werkzaamheden kosten veel geld en daarom betalen we waterschapsbelasting. Elk waterschap heeft een algemeen bestuur, dat je kunt vergelijken met de Tweede Kamer. Dit bestuur bestaat uit 18 tot 30 leden. Een deel wordt door de inwoners van het waterschap gekozen. Een ander deel wordt gekozen door boeren en natuurorganisaties. Meer informatie over de waterschappen en een filmpje met uitleg vind je ook op de website van Prodemos.

Ik help je graag
Sandra Oosterveen
"Bij mij kun je terecht voor: corporate communicatie en projecten zoals Duurzaam Voedsel."
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht