10 dagen feest: wat hebben we allemaal gedaan?
Een overzicht van alle activiteiten van de Duurzame 10-daagse
Duurzaam Den Haag bestaat tien jaar. En dat moest natuurlijk worden gevierd! Daarom organiseerden wij tien dagen lang evenementen door de hele stad. Was jij er bij? In deze blog vertellen we je wat we allemaal gedaan hebben. Rechtsboven op alle foto's zitten pijltjes waarmee je door de foto's kunt scrollen.
We trapten de 10-daagse af op de rode stip in de Openbare Bibliotheek op het Spui. Daar ging Joris op zijn knieën voor bewoonster Tahira. Tahira is al sinds de oprichting betrokken bij buurtteam Energierijk Molenwijk en organiseert bijvoorbeeld duurzame wandelingen door haar buurt. Hoe passend is het dat juist zij ons eerste magazine overhandigd kreeg.
Midden in de versteende buurt Transvaalkwartier ligt buurthuis Bario. Die hebben een prachtig dakterras, maar dat was erg versteend en daardoor al snel te warm om lekker te kunnen zitten. Versteende gebieden warmen sneller op in de zomer en hebben met regen eerder last van wateroverlast. We hebben het dakterras samen met bewoners uit de buurt vergroend en een fijne plek gemaakt om te zijn. Er staan ook eetbare planten, zodat de buurtbewoners dubbel profiteren van het groen. Het nieuwe dakterras werd feestelijk geopend door wethouder Arjen Kapteijns.
In stadsdeel Laak zijn ontzettend veel groepjes die zich inzetten voor een groene, veilige, schone en prettige buurt. Maar vaak kennen zij elkaar niet of weten ze niet van elkaars initiatieven af. Duurzame Doeners in Laak brengt al deze mensen samen. Met presentaties van Autodelen in Laak, Energierijk Laak, Duurzaam Den Haag, het Vadercentrum (en de weggeefwinkel), de nieuwe energiecoöperatie Laak en de buurtmoestuin in de Stieltjestraat was er een heel uitgebreid aanbod. Onderling werden nieuwe samenwerkingen bedacht en tips uitgewisseld. Het was een groot succes. Ook wethouder Kapteijns kwam even langs. Hij complimenteerde alle harde werkers uit het stadsdeel. Zoals een van de bewoners na afloop zei: “Laak is met dit evenement een voorbeeld voor de rest van de stad.”
Lees meer over buurtteam Laak CentraalOnder leiding van bekende chefkok Pierre Wind dook een groep kinderen uit Loosduinen de keuken van Wijkcentrum de Geest in. Samen kookten zij een heerlijke, vegetarische maaltijd voor hun ouders en ouderen uit de buurt. De groenten die werden gebruikt kwamen van lokale organisaties zoals Pluk!, Ock en Moestuin Mozartlaan. Het was een heerlijke maaltijd en we hebben de vegetarische keuken op de kaart gezet bij een hele nieuwe doelgroep.
Op vijf oktober organiseerden wij in de hal van het ROC Mondriaan van Leidschenveen een kledingruil. Er kwamen meer dan zestig mensen op af! Iedereen kwam mooie kleding brengen en ging met iets nieuws weer naar huis. Dorrith de Roode gaf een workshop kleding repareren, zodat kleding met een gaatje niet meteen weggegooid hoeft te worden. Ons jongerenteam, Jong Duurzaam Den Haag, was aanwezig om te helpen met de organisatie. Al met al een groot succes.
Lees meer over Jong Duurzaam Den HaagOok onze energiecoaches werden tijdens de tiendaagse in het zonnetje gezet. Deze vrijwilligers zetten zich jaarrond in om bewoners van huur- en koopwoningen in Den Haag te adviseren over verduurzamen. Dat kan alles zijn, van grote tot kleine maatregelen. Tijdens deze bijeenkomst kregen ze eerst een workshop kleine maatregelen installeren en sloten we af met en gezellige borrel. Wat een toppers!
Word zelf energiecoachWat een mooie dag! We wandelden met een groep langs duurzame initiatieven in Moerwijk. We startten bij DaMoer, naast station Moerwijk, en liepen vervolgens via Heeswijkplein 10, Buurttuin Moerwijk, Block 33 en de Marcuskerk naar de Participatiekeuken, waar een maaltijd voor ons klaar stond. Ook de andere bezoekers zaten daar al op ons te wachten. Uiteindelijk hebben we met meer dan honderd bewoners van Moerwijk en daarbuiten gegeten bij de Participatiekeuken. Daarna gingen de voetjes van de vloer op de dansvloer.
Waarom zou je je auto willen delen? Dat is een goede vraag! Een aantal bewoners uit Scheveningen startten vorig jaar de auto-deel coöperatie Scheveningen DEELt. Sinds november 2022 delen zij vier elektrische auto's en ze zijn ontzettend blij! Want door deel te nemen aan de coöperatie:
- hebben ze altijd een vaste parkeerplaats voor de auto in het drukke Scheveningen;
- zijn er al 9 privéauto's uit de straat;
- delen zij een auto voor de helft (!) van de kosten in vergelijking met commerciële deelauto's.
Tijdens de bijeenkomst op zondag bij The Shore konden bewoners niet alleen in gesprek met de deelnemes, maar ook een testritje maken in een van de auto’s. De eerste aanmeldingen voor de coöperatie zijn al binnen!
Ken jij Haagse Ploggâh Rui al? Hij maakt al jaren rennend Den Haag schoon. Wij hoefden gelukkig niet te rennen, maar ruimden samen wel afval op van straat. Gewapend met een vuilniszak en prikstok trokken we vanuit de Bosjes van Pex de buurt en de duinen in om afval op te ruimen. Met vuilniszakken vol kwamen we terug. Zwerfafval is een vervelend probleem. Het is niet alleen vies, maar ook slecht voor dieren en voor het woonplezier van mensen in een buurt. We zijn blij dat we bij hebben kunnen dragen aan een schonere buurt, maar vinden natuurlijk eigenlijk dat dit niet nodig zou moeten zijn.
Op de wekelijkse markt op de Leyweg staat sinds 10 oktober het Uit je Dak-paviljoen over groene en zonnedaken. In dit paviljoen organiseerden wij een Energiemarkt. Iedereen kon langskomen voor informatie over energie besparen. Energiecoaches gaven tips om te besparen in huis en Eric Carton liet zien hoe je raamfolie moet plakken. Het was heerlijk weer en er kwamen veel bewoners langs.
Het hoogtepunt van onze week was het Symposium in Julianaplaza. Deze prachtige locatie in het midden van Transvaal was de perfecte plek om met elkaar te praten over bewonersparticipatie. We gingen aan de slag met de vraag ‘Duurzaam Doen: wat beweegt bewoners?’. De eerste spreker was gedragswetenschapper Kees Keizer. Door zijn duidelijke uitleg van wat mensen motiveert, en wat juist niet, weten we beter hoe mensen denken.
Daarna kwamen sociale ondernemers uit andere steden aan het woord. Josee van Linschoten vertelde over het Rotterdamse WijkenergieWerkt. Zij leidt mensen op om werk te vinden dat bijdraagt aan de energietransitie. Vervolgens vertelde Massih Hutak zijn inspirerende verhaal over Verdedig Noord. Een bewonerscollectief dat zich inzet om vanuit een HipHop gedachte Amsterdam Noord te verbinden en de originele community te eren.
We keken terug op 10 jaar Duurzaam Den Haag met oud-directeur Heleen Weening en vooruit met Wethouder Arjen Kapteijns. Haagse rapper Colling sloot de dag af met een speciaal voor ons geschreven duurzame rap. Uiteraard was het daarna tijd voor een feestelijke borrel.
Zoals je kunt lezen hebben wij ons 10-jarig bestaan goed gevierd. Was jij er bij? We vinden het altijd leuk om te horen wat je ervan vond! Wil je naar nog meer van onze duurzame evenementen? Dat kan! Kijk op onze kalender om te zien wat er de komende tijd aankomt.