11 okt. 2023
Van 15.00 tot 19.00 uur

Symposium Duurzaam Doen: wat beweegt bewoners? (10-daagse)

We bestaan tien jaar! Kom naar ons Symposium over gedragsverandering

Duurzaam Den Haag is de buitenboordmotor van de gemeente voor bewonersparticipatie met energie, groen, spullen, vervoer en voedsel. Ons 10-jarig bestaan vieren we op 11 oktober met een symposium over duurzame bewonersparticipatie. We blikken terug met oud-directeur Heleen Weening. Gedragswetenschapper Kees Keizer van Rijksuniversiteit Groningen gaat in op de psychologie van participatie. Sociaal ondernemer Josee van Linschoten van WijkEnergieWerkt uit Rotterdam vertelt over mooie en lastige ervaringen om met bewoners aan de energietransitie te werken. En rapper, producer, schrijver en docent Massih Hutak van Verdedig Noord uit Amsterdam vertelt hoe zij als bewoners een participatieprotocol hebben gemaakt, hun plek opeisen en nu succesvol in tenders participeren.

Tot slot blikken we met wethouder Kapteijns vooruit hoe samen met bewoners nog meer stappen gezet kunnen worden. En omdat het feest is, is er een vrolijke afsluiting met hapjes en drankjes.

Programma

14:30 - Inloop
15:00 - Welkom actie en korte inleiding symposium
15:10 - Terugblik 10 jaar Duurzaam Den Haag met voormalig directeur Heleen Weening
15:35 - Gedragswetenschapper Kees Keizer
16:05 - Pauze en act
16:20 - Schrijver en rapper Massih Hutak van Verdedigd Noord Amsterdam
16:50 - Social entrepeneur Josee van Linschoten van WijkenergieWerkkt uit Rotterdam
17:15 - Blik op de toekomst: gesprek met wethouder Arjen Kapteijns
17:30 - Start feestelijke afsluiting met hapjes en drankjes
19:00 - Einde

Sprekers

Kees Keizer (Gedragswetenschapper)
Hoe motiveer je mensen om zich duurzaam te gedragen? Gedragswetenschapper Kees Keizer beantwoordt deze vraag en laat de impact zien van bewonersparticipatie. Meer: https://www.keeskeizer.nl

Massih Hutak (Verdedigd Noord Amsterdam)
"Cynisme gaat je niet redden, Hip Hop wel"

Massih Hutak is rapper, producer, schrijver en docent. Maar bovenal is hij oprichter van ‘Verdedig Noord’, een bewonerscollectief dat in Amsterdam strijdt tegen sociale verdringing. Mussih vertelt hoe het collectief een participatieprotocol maakten, hun plek opeisten en nu succesvol (in tenders) participeren. Massih: ''Voor ons is participatie niet enkel mee praten of mee luisteren, maar ook meebeslissen. Aan schijnparticipatie doen wij niet mee." Massih werd uitgebreid geïnterviewd over zijn kijk op participatie in het artikel "Aan schijnparticipatie doen wij niet mee" op Sociaal.net.

Josee van Linschoten

Josee zorgt er samen met haar collega's voor dat voor duurzame energie voor iedereen in de wijk mogelijk is. Ze leiden buurtbewoners op, zodat zij bij het installatiebedrijf WijkEnergieWerkt aan het werk kunnen. Deze medewerkers helpen hun buren aan duurzame energie bij hen thuis. Ze brengen bij elk huis in de wijk isolatiefolie aan achter de verwarming, om de warmte beter binnen te houden, bijvoorbeeld. Of ze vervangen verlichting voor zuinige LED-lampen. Josee kan als geen ander vertellen over de mooie, maar ook de lastige kanten en lastige kanten van het met bewoners aan de energietransitie werken.

Meer informatie

  • Inhoudelijk programma: 15:00 - 17.30
  • Feestelijke afsluiting met hapjes en drankjes: 17.30 - 19.00
  • Locatie: Juliana Plaza Transvaal, Schalk Burgerstraat 217
  • Deelname is gratis, meld je wel even aan

Aanmelden

Meld je even aan, zodat wij weten hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Je kan je ook apart aanmelden voor alleen het inhoudelijk programma of de feestelijke afsluiting met hapjes en drankjes.

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht