Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Deze bewoners zijn al duurzaam bezig!

Lees hier hun ervaringen

Deze bewoners zijn al duurzaam bezig!

Deze bewoners gingen je voor en zijn al duurzaam bezig! Lees hier hun ervaringen, tips & tricks! Wil jij ook duurzaam aan de slag?

 • Rutger is eigenaar van Vince.Delivery. Hij bezorgt maaltijden in Den haag op de fiets! Lees hier meer over zijn bedrijf.
 • Karina repareert in haar vrije tijd kapotte meubels, kleding, speelgoed en nog veel meer in het Repair Café! Karina vertelt over dit bijzondere café!
 • Martha is nu drie jaar veganist en heeft een mooie droom: ‘s werelds eerste vegan warenhuis openen! Ze heeft een aantal lekkere vega recepten voor je!
 • Monica verduurzaamde haar huis. Haar energierekening is daardoor flink omlaag gegaan. Lees hier een aantal tips van Monica om je huis te verduurzamen.
 • Yazmine is duurzaamheidscoach en haar hele leven al bewust bezig met voeding en haar omgeving. Sinds kort heeft ze de meidengroep Starz opgericht waarbij ze de allerkleinsten op een speelse manier bewust leert omgaan met hun omgeving!
 • Noud en Moki tuinieren al ruim 25 jaar en hebben van hun stadstuin een groen paradijsje gemaakt! Ze hebben een aantal goede tuinier tips voor je. Deze lees je hieronder.

Noud & Moki zijn verliefd op hun groene stadstuin

We interviewden Noud te Riele & Moki Last, ambassadeurs tuinieren voor de Haagse Energiebeurs 2016. Noud en Moki tuinieren nu al ruim 25 jaar. Zij woonden eerst in een huis zonder tuin.

Tuin transformeren
Moki: “We keken altijd uit op de tuin van de buren, wat gewoon een betonnen plaats was. Op ons dakterras hadden wij toen al tientallen planten staan, er konden er niet meer bij. Ik ben altijd al bezig geweest met groen. Nadat we het huis van de buren (met de betonnen plaats) erbij kochten zijn we alles stap voor stap gaan aanpakken. Ieder jaar doen we een ander ‘project’.”

Noud_Moki-16.jpg#asset:688:width670Fit

Noud werkte 10 jaar bij Atelier PRO, een architectenbureau waar (nieuw)bouw en natuur samenkomen. Hierdoor kwam hij 20 jaar geleden al in aanraking met groene daken: “We kochten dan ook een sedum dak (vetplantjes), dat we op het atelier van Moki hebben geplaatst.”

Sedum dak

In de loop der jaren hebben ze alles aangepakt, met als gevolg onder andere de ‘drukste voortuin van Den Haag’ - met een rozenstruik, twee vlinderstruiken, blauwe regens en een druif.

Noud_Moki-24.jpg#asset:696:width670Fit

Noud en Moki werken allebei vanuit huis. Noud is verbeeldend onderzoeker. Hij heeft een bureau samen met zijn broer: Storrm CS. Moki is beeldend kunstenaar, haar atelier ligt achterin de tuin. Een fijne plek met mooie lichtval, omringd door groen: “Ik werk vanuit het Wabi Sabi principe. Wabi Sabi brengt je in aanraking met de schoonheid van het vergankelijke en onvolmaakte. Het gaat om het waarderen van het moment waardoor je als vanzelf in het moment gaat leven. De perfectie van de imperfectie. Het is voor mij als kunstenaar heel logisch om met tuinieren bezig te zijn. Het geeft me rust, inspiratie en bezinning.”

Noud_Moki-19.jpg#asset:691:width670Fit


Tuin geeft rust
Veel mensen hebben geen besef van wat een omgeving met je doet.: of je er positief of depressief van wordt. De tuin is voor Noud ook een plek om tot rust te komen:

“Het is een hele fijne plek. Ik vind het belangrijk dat de omgeving, de plek waar je woont en werkt, past bij de reis die je zelf onderneemt. Practise what you preach, om het zo maar te zeggen. Ik breng veel tijd door in de tuin. Vaak ben ik al om 6 uur op en geef dan ook de plantjes water als dat nodig is. Je bent er altijd wel mee bezig, daarom moet je het wel écht leuk vinden. Je investeert tijd in je tuin, maar je krijgt er ook heel veel voor terug.”

Noud_Moki-20.jpg#asset:692:width670Fit

Zelf dingen maken bespaart geld
Duur vindt hij het niet: je kunt zoveel zelf maken: “Neem nu zo’n wormenbak. Je kunt een plastic wormenbak voor 150 euro kopen of er zelf één maken. Op Youtube staan allerlei filmpjes die uitleggen hoe dit moet. Moki en ik zijn hierdoor zo geïnspireerd, dat Moki nu zelf wormenpotten maakt van keramiek.”

Noud_Moki-9.jpg#asset:681:width670Fit

Moki haalt trots de eerste wormenpot uit de oven en legt uit: “Het is een hele handige constructie: in het midden van de pot zit een cilinder waar je keukenafval in kwijt kunt. De wormen zetten dit afval om in compost. Daar omheen doe je aarde en plant je kruiden of fruit, zoals aardbeien. Door de manier waarop dit in elkaar zit, voedt de plant zich bijna vanzelf. Je hoeft er alleen maar keukenafval in te doen. In het voorjaar ga ik workshops geven, waarbij mensen in 1 zaterdag zo’n wormenpot maken en mee naar huis kunnen nemen. Dan krijgen ze ook de tijgerwormen mee. Het is leuk om zelf dingen te maken, je bent zo lekker met je handen bezig. En je hebt er ook nog wat aan: een handige pot voor in de tuin en een gezellige zaterdag.”

Noud_Moki-7.jpg#asset:679:width670Fit

Groente verbouwen
Noud en Moki composteren zelf en verbouwen groente. Noud: “Dat blijft mooi, je eigen groente oogsten. We hebben hier van alles groeien in de zomer, van tomaten tot boontjes, wortels, aardbeien, courgette, pompoen, aardappelen. Het is zo leuk om alles te zien groeien!”

Noud_Moki-30.jpg#asset:702:width670Fit

Noud_Moki-28.jpg#asset:700:width670Fit

Het mooie aan een tuin vinden ze ook dat er zoveel dieren op afkomen: Van vogels, vlinders, tot bijen en andere insecten. Ze hebben dan ook een speciaal insectenhotel én een vleermuizenhotel gemaakt. Vlinderstruiken trekken vlinders, die zeldzaam worden in het Oude Centrum.

Noud_Moki-13.jpg#asset:685:width670Fit


Groene buurt
Ze zetten zich in voor een groenere buurt, door zich aan te sluiten bij initiatieven zoals Buurtnatuur. Dit is een initiatief waarbij je buren helpt om de buurt te vergroenen, bijvoorbeeld door het helpen bij het aanleggen van een stoeptegeltuin. Ook doen ze mee met de Groene Route (van Marijke Bijl). Dit is een ‘alternatieve’ route van het Vaillantplein langs de grachten naar centraal station. Noud: “Een alternatief voor de route door de ‘koopgoot’! We vergroenen de straten. De Ooievaart brengt twee maal per jaar nieuwe planten, aarde en gereedschap rond voor de bewoners die mee willen doen!”

Noud_Moki-22.jpg#asset:694:width670Fit

Noud_Moki-23.jpg#asset:695:width670Fit

Het leukste project vonden ze het redden van hun Acacia boom. Die had niet genoeg ruimte en was langzaam aan het sterven. Ze hebben daar in de zomer van 2015 meer ruimte voor gemaakt en enorm veel beton en puin uit de grond gehaald. Dit was heel veel werk, maar ze krijgen er gelukkig ook veel voor terug. De boom heeft het gered en ze hebben ook nog eens de Super Steenbrekers prijs gewonnen!

Noud & Moki’s tuinier-tips

 • Je kunt gewoon beginnen, het is zo goed voor de stad en voor jezelf!
 • Besef: Je kunt overal een tuin maken. Hoe klein je ruimte ook is. Van je vensterbank maak je met flessen zo een verticale tuin.
 • Maak gebruik van je dak! Van groene daken, groente verbouwen tot bijen houden, er is zoveel mogelijk met de ruimte die je normaal niet benut.
 • Kijk op Youtube; er is verschrikkelijk veel te vinden over tuinieren.
 • Maak een stoeptegeltuin voor je huis: 2 stoeptegels mag je gebruiken!
 • Maak je eigen sfeer, kies voor een tuin die bij je past.
 • Verbouw je eigen groente, kruiden en fruit!
 • Begin klein, doe alles stap voor stap.
 • En vooral, geniet ervan!

Noud_Moki-15.jpg#asset:687:width670Fit


Duurzame energie in het oude centrum

Noud is ook voorzitter van de onlangs opgerichte coöperatie ‘Langebeesten Energie(k)’. Dit is een energiecoöperatie in het oude centrum van Den Haag die zich inzet om met bewoners van de Lange Beestenmarkt en omgeving (oude centrum) zelf duurzame energie op te wekken. Woon je in deze buurt? Neem dan contact op: langebeestenenergie@gmail.com

“In onze tuin vinden we rust en inspiratie. We zijn er elke dag mee bezig.”

Noud_Moki-3.jpg#asset:675:width670Fit

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht