Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Koken zonder aardgas

Benieuwd of dat wel kan? Leen vier weken een inductiekookset en probeer het thuis zelf!

Koken zonder aardgas

In Den Haag worden plannen gemaakt om over te schakelen naar schone energie. Het idee is dat dit uiterlijk in 2030 klaar moet zijn. Een groep van enthousiaste bewoners in Moerwijk-Oost (Buurtteam Energierijk Moerwijk) en in Molenwijk/Puntpark (Buurtteam Energierijk Molenwijk/Puntpark) wacht niet af, maar is met ondersteuning van Duurzaam Den Haag plannen aan het maken om de buurt aardgasvrij en groen te maken! Samen met Duurzaam Den Haag en deskundigen zorgen zij ervoor dat deze plannen voldoen aan de wensen en eisen van de mensen in de wijk. 

Leen een inductie kookplaat

De enige manier om te weten hoe het is om op inductie te koken, is om het zelf uit te proberen! In november starten we daarom met een bruikleenactie waarmee je zelf voor vier weken gratis een inductiekookset kunt lenen. Hiermee ervaar je zelf hoe je kunt bakken, wokken en braden op inductie. Je kunt een inductieset lenen bij Buurtteam Energierijk Moerwijk en Energierijk Molenwijk/Puntpark. Vanaf 20 november kun je elke woensdagmiddag tussen 13:00 en 16:00 kun je terecht bij:

  • Activiteitencentrum Team Heeswijk, Moerwijk-Oost, Heeswijkplein 104. Neem van tevoren even contact op met buurtman Lennart via 06 21 45 84 75
  • Trefpunt Laakhage, Molenwijk/Puntpark, Peilstraat 67. Neem van tevoren even contact op met buurtman Tom via 06 10 65 30 77

De inductiekookset bestaat uit een inductieplaat, een wokpak, koekenpan en een kookpan. Daarnaast krijg je een uiteraard een instructie- en informatieblad mee, waarin we je uitleggen hoe de plaat werkt. Uiteraard zijn we benieuwd naar je ervaringen, dus geven we je ook een evaluatieformulier mee die we ingevuld terugnemen na de leenperiode. 

Wil je meer weten over koken op inductie? Bekijk deze site dan eens: https://www.hierverwarmt.nl/inductie

Feiten en fabels. Wat klopt er wel of niet over inductiekoken?

Veel mensen hebben een mening over koken op inductie, zonder het zelf geprobeerd te hebben. Maar is het allemaal waar wat er gezegd wordt over deze manier van koken? Om daar achter te komen hebben we de belangrijkste feiten (en fabels) op een rij gezet. De beste manier is natuurlijk om het zelf uit te proberen!

Aardas vrij

Aardgas is een fossiele brandstof waarmee we nu onze huizen verwarmen en waarmee we koken. Maar als je aardgas verbrandt, komt er CO2 vrij en dit heeft negatieve gevolgen voor onze omgeving: temperaturen worden extremer en hevige hoosbuien leiden tot wateroverlast. Daarom is het tijd om over te stappen op schone energie(bronnen).  Dit betekent dat er over een paar jaar geen aardgas maar binnenkomt in onze huizen.  'Van het gas af gaan' wordt dit genoemd. 

De buurtteams krijgen vaak de vraag van mede-bewoners: 'Maar hoe moet ik dan koken?' Daarom starten de buurtteams binnenkort de actie Wokken, Stoven en Sudderen Zonder Aardgas.

Maar hoe gaan we dan koken zonder gas? 

Je kookt dan op een inductiekookplaat, elektrisch en zonder vlam. Van alle elektrische manieren om mee te koken is inductie de meest veilige en energiezuinige optie. En veel mensen hebben al ervaring met elektrisch koken, maar niet met inductie. Een inductiekookplaat werkt op stroom, maar de techniek is heel anders dan van bijvoorbeeld een keramische kookplaat. Bij inductie wordt namelijk een inductiestroom opgewekt met behulp van een magnetisch veld. Dit magnetische veld ontstaat in de kookplaat. Als er vervolgens een pan op de kookplaat komt te staan wordt in de bodem een inductiestroom opgewekt. Deze inductiestroom wordt vervolgens omgezet in warmte waarmee een pan op het fornuis verwarmd wordt. Met deze techniek wordt op een veilige en snelle manier energie overgedragen van het ene voorwerp naar het andere. 

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 17.30 uur.

Stuur een bericht