Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Martha Visser over bewust eten & The Vegan Factory

Als je heel bewust met voeding omgaat, smaakt het je ook beter.

Martha Visser over bewust eten & The Vegan Factory

We interviewden Martha Visser, Duurzaam Den Haag Ambassadeur Voeding voor de Haagse Energiebeurs 2016. Martha is nu 3 jaar veganist en heeft een mooie droom: ‘s werelds eerste vegan warenhuis openen in Den Haag. We voelden haar aan de tand over bewust eten, haar keuze om veganist te worden, haar omgeving en haar droom.

Martha: “Als je mij vroeger had verteld dat ik veganist zou worden, dan had ik je vierkant uitgelachen! Ik ben nu drie jaar veganist. Het was een keuze die ik geleidelijk aan heb gemaakt. Zes jaar geleden was ik ernstig ziek, onder andere door slechte voeding en het gebruik van teveel antibiotica. Ik besloot toen het roer om te gooien en heel gezond te gaan eten."


99% vegan
Als eerste stap koos zij ervoor om te sapvasten. Daarna ging ze stap voor stap verder door bijvoorbeeld E-nummer vrij te eten: "Dat vond ik te heftig. Ik ging over op vegetarisch eten, uiteindelijk besloot ik volledig vegan te gaan eten. Daar knapte ik zo van op, dat ik me erin ging verdiepen. Ik leef nu ook een vegan lifestyle: geen wol, leer, zijde, geen dierlijke lijm of kleurstoffen. Ik eet op het moment voor 99% veganist - ik ben geen perfecte veganist, maar ik doe zo goed mogelijk mijn best."

Wat is veganisme?
Als we haar vragen wat zij verstaat onder veganisme, en hoever ze hierin gaat, twijfelt Martha geen moment: "Onder veganisme versta ik zoveel mogelijk dierlijke producten uitsluiten in alles wat je doet. En soms lukt dat niet 100%. Als ik bij vrienden eten die met liefde een maaltijd hebben gemaakt en ze hebben bijvoorbeeld per ongeluk wat room gebruikt, dan sla ik het niet af. Dat is voedselverspilling, zonde!"


Plantaardig op budget
Martha is erachter gekomen dat je prima vegan kan eten met een minimaal budget. Gezond eten kan namelijk ook uit de moestuin komen of bij groente-initiatieven zoals die van Den Haag in Transitie: Boeregoed & LekkerNassuh. Martha: "Als je vegan eet hoef je ook echt niets te missen. Het is het roer omgooien en vooral weten en beseffen wat je wél kunt eten in plaats van wat je niet kunt eten. Honderden soorten groenten, noten, zaden, fruit, peulvruchten, vleesvervangers, vegan kaas en notenmelk bijvoorbeeld - allemaal heel gezond en nog lekker ook."

Bewust met voeding omgaan
We vragen Martha hoe zij tegen bewerkte (vegan) producten aankijkt, want ook als vegan kun je ongezond eten. Martha: "Eet puur, zodat je de ingrediënten herkent. Dat je kunt zien wat je eet, geen bewerkte dingen. Mijn regel: als je oma niet snapt wat er op de verpakking staat, dan moet je het niet eten. Als je heel bewust omgaat met wat je eet, dan smaakt het je nog beter. Neem de tijd om te eten en het tot je te nemen. Neem geen break-fast maar een break-slow. Slow cooking en slow eating!"

“Als je oma niet snapt wat er achterop de verpakking staat, moet je het niet eten.“Reacties omgeving
Veel mensen snappen niet wat veganisme is, of kunnen het simpelweg niet voorstellen waarom mensen hiervoor zouden kiezen. We vroegen Martha naar de reacties van haar omgeving, toen zij het roer omgooide. Martha: "Mijn omgeving vond het toentertijd nogal extreem. Ze snapten het niet omdat het zo haaks staat met hoe ik ben opgegroeid: elke dag vlees en bruine boterhammen met kaas. Echt een Hollands gezin waar het avg-tje op tafel stond."

"Ik heb hier wel veel van geleerd, met vallen en opstaan. Als je gevoel zegt dat je plantaardig wilt eten, laat niemand je dan van je stuk brengen of beïnvloeden. Houd er rekening mee dat je het vooral voor jezelf doet en dat je niemand over hoeft te halen om ook veganistisch te eten. Het is ieders eigen keuze, maar sta open voor vragen en geïnteresseerden. Houd er rekening mee waar je zelf vandaan komt: als je uit een vleesetende familie komt, dan weet je zelf hoe moeilijk het was om het roer om te gooien."


Afkickverschijnselen
Sommige vegans hebben er geen last van, anderen wel. Martha: "Natuurlijk heb ik wel eens afkickverschijnselen. Ik ben ook maar een mens. Als ik bijvoorbeeld een in roomboter gebakken stukje vlees ruik, dan heb ik daar echt nog wel moeite mee. Daarom ben ik heel blij met vleesvangers zoals die van de vegetarische slager. Je kiest dan bewust voor producten waar geen dieren in zitten en het is nog lekker ook."

The Vegan Factory
Martha's manier van met voeding omgaan ging langzaam over in een veganistische levensstijl: "Hoe meer ik mijzelf ontdekte in het veganisme, hoe meer Den Haag aan me trok. 'In persuit of vegan happiness' ben ik van Harlingen naar Den Haag verhuisd. Ik voel me hier echt thuis, want ik kan hier mijn hart ophalen: in 2 jaar tijd heb ik een mega-groei gezien op het gebied van veganimse. Mensen in Den Haag gaan de ethiek en het milieu aspect ook steeds meer snappen."

"Mijn veganistische lifestyle is overgegaan in ondernemerschap. Ik heb een droom om ‘s werelds eerste vegan warenhuis te openen: The Vegan Factory. Ik ben begonnen met een webshop, die heb ik op 1 september 2015 geopend. Nu ben ik op zoek naar mensen die dit idee ook dragen, waardoor ik het gezamenlijk op kan zetten. Uiteindelijk wil ik met crowdfunding uit gaan pakken!"

Tips voor veganisten of mensen die geïnteresseerd zijn in plantaardig eten:

 • Zoek mensen op die ook interesse hebben in plantaardig eten.
 • Word lid van de Facebook groep ‘Planteneters Den Haag West
 • Kom naar de vegan friday (via de groep) - dit is een potluck bij mensen thuis, dan nemen mensen zelf hun eten mee zodat er een veganistisch buffet ontstaat en je van elkaars creaties kunt proeven!
 • Als je ‘cold tofu’ omslaat, kunnen sommige mensen heel anti-vleeseters zijn. Weet waar je vandaan komt, blijf weg van negatieve energie en het ‘bekeren van mensen’.
 • Als mensen je keuzes niet snappen, blijf rustig en voel je niet aangevallen.
 • Ik heb helemaal geen kookboeken. Als je zorgt dat je altijd goede kruiden in huis hebt en verse ingrediënten, dan moet het eigenlijk altijd smaken.
 • Ga niet op een soja dieet leven! Soja is geen heilig boontje. Soja af en toe eten, niet elke dag. Andere plantaardige melksoorten (amandelmelk bijvoorbeeld) zijn een betere keuze.
 • Zorg dat je altijd goed en genoeg eten in huis hebt

Hoe ziet een typisch dagmenu van Martha eruit?

"Ik eet naar behoefte: pittig/zoet/hartig/neutraal. De ene dag heb ik veel behoefte aan hartig, dan pittig of zoet, zuur… Een typisch dagmenu voor mij:

Ontbijt - Fruit salade, hartige salade, pap.
Lunch - Soep of salade, een (zoete of hartige vegan) pannenkoek of wrap.
Diner - Van een romige curry tot een stevige maaltijdsoep en van couscous tot veganistische tosti’s en natuurlijk veel gerechten met groenten (uit de oven of rauw), noten en zaden.
Dessert - Veganistische brownie, pure chocolade, fruit, zelf bananenijs maken met je slowjuicer!"

Guilty pleasure recept: Vegan Tosti's
Ook als veganist kun je genieten van ‘guilty pleasures’ zoals tosti’s! Hier volgt het recept voor 1 plantaardige tosti. Wat heb je nodig?

 • Twee sneden spelt brood
 • Twee plakjes Wilmersburger kaas (Ekoplaza/Marqt)
 • 4 plakjes tomaat
 • 4 schijfjes courgette
 • Provencaalse kruiden

Stapel de ingrediënten, maak de tosti in een pan of tosti ijzer en geniet! Lekker met (zelfgemaakte) ketchup.

“Als je hele bewuste keuzes maakt wat betreft voeding, dan smaakt het je nog beter en kun je nog meer genieten.”


Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht