Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Karina Baarda over haar vrijwilligerswerk bij Repair Café

Hoe vrijwilligers en bezoekers zorgen voor sprankelende momenten

Karina Baarda over haar vrijwilligerswerk bij Repair Café

We interviewden Karina Baarda, ambassadeur vrije tijd voor de Haagse Energiebeurs 2016.

Karina is nu twee jaar werkzaam bij Repair Café Den Haag als voorzitter. “Het Repair Café staat voor duurzaam en goed bezig zijn in je vrije tijd: we brengen mensen bij elkaar en zorgen ervoor dat gebruiksvoorwerpen kosteloos langer mee kunnen. Het kost me een klein dagdeel per week.

Repareren
Bij het Repair Café draait het, zoals de naam doet vermoeden, om repareren. Er is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Ongeveer twintig vrijwilligers zitten klaar om de mensen die hierop afkomen te helpen met repareren. Er worden meubels, elektrische apparaten, fietsen, kleding, serviesgoed, gebruiksvoorwerpen, speelgoed en meer gerepareerd.


Mooie ontmoetingen
Karina: “Eens in de zoveel tijd werkt er een rollatorspecialist mee, dat is natuurlijk handig als we met het Repair Café in een zorgcentrum staan. Dan komen er tientallen mensen met rollators op af, die bijna allemaal gerepareerd of opgeknapt de deur weer uit rijden. Dat is heel dankbaar werk. Het leukste aan het Repair Café vind ik dan ook de ontmoetingen die er plaats vinden, tussen de vrijwilligers en de mensen die erop afkomen.“

Karina legt uit dat de bezoekers grofweg in drie groepen te verdelen zijn:

  • Mensen die echt vanuit duurzaamheid komen, die het zonde vinden om iets weg te doen. Het kan namelijk na de reparatie nog lang mee.
  • Mensen die een emotionele band hebben met het te repareren artikel bijvoorbeeld het ‘lampje van oma’.
  • Mensen die komen omdat zij niet makkelijk iets nieuws kunnen aanschaffen en de gratis reparatie heel fijn zouden vinden vanuit financieel oogpunt.

Je kunt je wel voorstellen dat hier mooie dingen uit ontstaan. Karina: “Je ziet hoe mensen er blij van worden als een vrijwilliger er alles aan doet om iets te repareren. Als het dan lukt, klinken er enthousiaste geluiden door de zaal. Maar ook als het niet lukt, dan hebben ze het in ieder geval geprobeerd. Mensen zijn vaak ook blij dat ze even een praatje hebben kunnen maken."De smartphone specialist
Karina begint te lachen als ze zich het voorval met de smartphone specialist herinnert: “Veel smartphones gaan helemaal niet lang mee. Het is fijn als je zelf kunt leren hoe je hem zou kunnen repareren. Dat kan dus bij het Repair Café als de smartphone specialist er ook is. Dit kondigen we aan in de nieuwsbrief. De vorige keer kwam er een man van 93 aangesjokt, fronsend van de specialist naar zijn smartphone kijkend: “Ik wil heel graag Whatsapp!” Dat soort momenten zijn goud waard! Zo gebeuren er altijd wel sprankelende dingen.”

Leergierige kinderen
“Ook de kinderen die naar Repair Café komen zijn altijd geïnteresseerd en leergierig.” legt Karina uit. “Zij komen dan een beetje zenuwachtig aanzetten, maar glimmen van trots als het is gelukt om bijvoorbeeld hun wandelende speelgoedhondje weer aan de praat te krijgen.


Locaties
Het Repair Café trekt door de stad van stadsdeel naar stadsdeel. Karina: “Alle stadsdelen komen netjes aan de beurt. Er zijn in verschillende wijken ook een paar zelfstandige Repair Cafés ontstaan. We zijn altijd geïnteresseerd in nieuwe locaties die al een bepaalde functie hebben. Bijvoorbeeld wijkcentra, zorgcentra en stadsboerderijen. Die locaties kunnen hun eigen programma’s onder de aandacht brengen en door deze manier van samenwerken ontstaan er soms nieuwe Repair Cafés zoal in Mariahoeve en Laak bijvoorbeeld!”


Karina’s tips:

  • Is iets kapot? Gooi het niet weg maar probeer het te repareren. Lukt dit niet, kom dan langs bij Repair Café!
  • Wil je in het weekend je tijd eens anders besteden, geef je op als vrijwilliger. Je zult verbaasd staan wat voor mooie momenten en vriendschappen hieruit kunnen ontstaan!
  • Wil je meehelpen? Stuur even een e-mail (repaircafe.denhaag@gmail.com) of kom langs. Repair Café wil graag nieuwe reparateurs en gastvrouwen/heren. Achtergrondinformatie: Over het repair café.

Karina: “Het mooiste aan Repair Café vind ik de ontmoetingen die er plaatsvinden!”
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht