Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Monica van der Perk over duurzaam wonen

'We gingen eigenlijk voor comfortabeler wonen, maar het scheelt ook veel op de energierekening!'

Monica van der Perk over duurzaam wonen

We interviewden Monica van der Perk, Duurzaam Den Haag Ambassadeur Wonen voor de Haagse Energiebeurs 2016. Zij heeft in de afgelopen jaren haar huis op een duurzame manier verbeterd; van dubbel glas tot vloerisolatie. We spraken haar over de voordelen van duurzaam wonen.

Monica: “In 1991 hebben we ons huis gekocht, de bovenwoning. Enkele jaren later, toen ik in verwachting was van ons tweede kind, hebben we de onderwoning erbij gekocht. Deze samenvoeging hebben we met subsidie van de gemeente gerealiseerd. Nu ik erover nadenk: we hebben in de afgelopen jaren veel gebruik gemaakt van verschillende subsidies. Het scheelt vaak veel geld, het trekt je net over de drempel heen om je huis op te knappen."

Dubbel glas
In het jaar 2000 werd er vanuit de gemeente groot onderhoud aangeboden met subsidie. Monica en haar man hebben er destijds voor gekozen om de voorkant van de woning (de woonkamer) van dubbel glas te voorzien: "Hier zitten we het meeste, het was dus een logische keuze om eerst deze kant van het huis te verduurzamen. We hebben geen kunststof kozijnen gekozen, maar het glas gewoon in mooie houten kozijnen laten plaatsen. Ook het glas-in-lood zit tussen dubbel glas!"

Monica-vd-Perk-1031.jpg#asset:760:width6

Vloerisolatie
Monica vertelt dat ze in het huis voorheen last hadden van koude, houten vloeren dus kozen ze ervoor om de vloer te laten isoleren met behulp van een subsidie in 2014.

Monica: "We keken hier wel tegenop, want we dachten dat dit een heel gedoe zou zijn. Dat ze je hele woonkamer open moest breken en dat we dagenlang klussers over de vloer zou hebben. Niets bleek minder waar! De installateurs maken alleen een kleine opening op een onopvallende plek, kruipen hierin en isoleren vanuit hier de hele vloer binnen ongeveer 2 dagen. Bij ons zit het luik onder de trap, uit het oog. We zijn er heel blij mee, want het scheelt zoveel in optrekkende kou! De lucht is ook veel droger, het was voorheen altijd vochtig."

Monica-trap.jpg#asset:761:width670Fitl

Waarde van je huis
Ze gingen eigen voor comfortabeler wonen, maar het scheelt ook heel veel in de energierekening. Monica: "Zo’n 200 kuub op jaarbasis! We zijn van 1700 kuub naar 1500 kuub gegaan. Het is niet alleen goed voor het milieu en voor je energierekening, het is ook nog eens heel goed voor de waarde van je huis om stap voor stap je huis te verduurzamen."

Monica-vd-Perk-1045.jpg#asset:765:width6

Alles in stappen
In de loop der jaren hebben ze nog enkele kleine aanpassingen gedaan zoals magnetisch radiatorfolie: "Heel handig, er komt geen lijm of iets aan te pas. Je ziet er ook niets van. We hebben inmiddels het hele huis voorzien van dubbel glas: ook de eetkamer en slaapkamer. Dit scheelt enorm veel in condens. De aannemer heeft hier ook rekening mee gehouden. We hebben ander dubbel glas dan bijvoorbeeld een nieuwbouw woning heeft. Speciaal glas tegen condens! Het scheelt heel veel in kou en vocht. Het was altijd moeilijk om de slaapkamer op temperatuur te houden. Met dubbel glas is dat een stuk makkelijker geworden!"

Monica-vd-Perk-1027.jpg#asset:766:width6

Op het moment heeft Monica nog een combiketel, maar uiteindelijk wil ze een HR ketel: "Misschien dat we hier volgend jaar de mogelijkheid voor hebben! Ook hebben we interesse in zonnepanelen."

Monica-vd-Perk-1053.jpg#asset:762:width6

Monica’s tips voor duurzaam wonen

  • Kies je voor nieuwe deuren en/of ramen met dubbel glas? Zet er meteen goede tochtstrips tegenaan, dat scheelt enorm.
  • Bij oude huizen is geen kozijn recht dus huur een goede vakman in!
  • Ik vervang en verduurzaam alleen producten die 'op' of stuk zijn. Ik doe niets weg wat nog goed werkt!
  • Heb je een tuin? Verbouw in de zomer je eigen sla, uitjes, kruiden!

"We gingen voor comfortabeler wonen, maar het scheelt ook heel veel op de energierekening!"

2.-Portret-Monica-vd-Perk-1081.jpg#asset

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht