Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Robert Medenblik - 'Er zijn altijd wel opties om te verduurzamen!'

Robert is eigenaar van Van der Velde 't Veentje Verhuizingen en heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan

Robert Medenblik - 'Er zijn altijd wel opties om te verduurzamen!'

Wie? Robert Medenblik 
Bedrijf: Van der Velde ’t Veentje Verhuizingen
Wat: Verhuisbedrijf

Wat doe jij op het vlak van duurzaamheid in Den Haag?

"Ons bedrijf is in 1921 opgericht en toen was er onbewust al een gedachte van duurzaamheid aanwezig. We zijn begonnen als boodschappenservice om vooral ouderen te helpen, maar we kregen ook verzoeken om het transport van andere artikelen uit te voeren, zoals die van moeder naar dochter. Spullen werden in die tijd nog veel meer hergebruikt dan nu.

Tegenwoordig gaan we met ons verhuisbedrijf op verschillende manieren aan de gang met duurzaamheid. We letten op duurzaamheid bij de keuze van onze leveranciers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verpakkingsmateriaal, brandstof, maar ook onze koffie. We scheiden afval en kijken ook naar ons wagenpark. Zelf rijd ik volledig elektrisch en we hebben laatst geïnvesteerd in hybride auto’s voor onze buitendienst.

We hebben ook een aantal vrachtwagens, waarvan de meeste gewoon op diesel rijden, maar er zit er eentje bij die is heel bijzonder, die rijdt namelijk volledig elektrisch. We doen dit omdat we onze CO2-uitstoot willen verminderen. Daarnaast is het ook prettiger voor de buurt, wanneer er een elektrische vrachtwagen de straat in rijdt in plaats van een diesel.

We hopen op deze manier andere bedrijven te inspireren om ook hun verantwoordelijkheid te nemen, zodat ze meer gaan doen op het vlak van duurzaamheid. Het moet niet alleen PR zijn. Het moet wel echt in je zitten. Mijn personeel heeft ook niet allemaal iets met duurzaamheid, maar doordat wij als directie er actief mee bezig zijn, zie je dat het groeit.

Eén van de mooiste dingen die we bereikt hebben is dat we de erkenning krijgen dat we ook echt duurzaam bezig zijn. Het is alweer even geleden, maar we hebben de duurzaamheidsprijs van MKB Den Haag in 2013 gewonnen. Soms zou je nog wel meer willen doen, maar het is niet altijd financieel haalbaar. We zijn natuurlijk een commercieel bedrijf en we moeten ons wel staande houden in een concurrerende markt.

De belangrijkste les voor mij is geweest dat er altijd wel opties zijn om te verduurzamen, maar je moet het wel realistisch aanpakken."

Met wie werk je samen op het gebied van duurzaamheid in Den Haag?

"We werken samen met Duurzaam Den Haag, maar natuurlijk ook met onze leveranciers. Ik ben weleens aanwezig op de bijeenkomsten van Duurzaam Den Haag en er zijn ook nog andere initiatieven in Den Haag die regelmatig evenementen organiseren of een podium bieden om duurzaam ondernemen te stimuleren."

Enkele van deze initiatieven zijn: 

Wat heb je nog nodig om jouw doel beter te kunnen bereiken?

"Kennis en inspiratie. Het stimuleert enorm als je ziet dat veel mensen in je omgeving er ook enthousiast mee bezig zijn. Duurzaam Den Haag verstrekt nuttige informatie, ze organiseren bijeenkomsten, ze faciliteren bij het opzetten van nieuwe initiatieven op het gebied van duurzaamheid.

Duurzaam Den Haag doet eigenlijk wat ze moeten doen en ik ben hier zeker tevreden over. Alleen reageert het MKB niet altijd op deze uitgestrekte hand, dat is jammer maar ook een feit waar we mee aan de slag moeten."

Wat is jouw ambitie voor de toekomst op het vlak van duurzaam ondernemen?

"Ik zou graag het pand verduurzamen en het zou mooi zijn als we in de toekomst de elektrische voertuigen volledig met zonne-energie kunnen opladen. Het lijkt me ook mooi om ooit volledig circulair te ondernemen, maar dat is helaas voorlopig nog niet haalbaar in mijn bedrijf.

Ik zou graag zien dat alle MKB-ondernemers duurzaam gaan ondernemen, ook al is het een hele kleine stap, iedere stap helpt. Dan kun je echt een groot verschil gaan maken. Maar veel ondernemers hebben een prikkel nodig. Informeren, faciliteren en soms ook financieren is hierbij belangrijk. We moeten proberen zoveel mogelijk ondernemers enthousiast te maken. Daarom is het werk van Duurzaam Den Haag  belangrijk. Ik heb er zelf niet altijd tijd voor natuurlijk, maar ik draag graag mijn steentje bij. Zo ga ik regelmatig naar bijeenkomsten en doe ik mee aan dit interview."

Waarom ben je bij het klimaatfonds aangesloten?

"In de basis proberen wij met ons milieubeleid CO2-uitstoot te voorkomen, echter is dit onze dienstverlening niet altijd mogelijk. De CO2-uitstoot die wij toch hebben willen wij compenseren in de regio waar de CO2-uitstoot plaats vindt. 90% van onze werkzaamheden vinden plaats in de regio Haaglanden. Vandaar dat wij gekozen hebben voor compensatie via het Klimaatfonds Haaglanden."

Wat levert het klimaatfonds jou op?

"Een goed gevoel dat de compensatie terugkomt in het gebied waar wij werken en onze medewerkers wonen. En wij zijn in de gelegenheid om de compensatie toe te wijzen aan een project welke het beste bij ons bedrijf past"

Wil je meer informatie over Van der Velde ’t Veentje Verhuizingen? Check: www.vanderveldeverhuizingen.nl.  Wil jij net als Robert ook duurzaam ondernemen? Neem dan eens een kijkje op duurzaamdenhaag.nl/duurzaamondernemen

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht