Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Claes Brantjes - 'In de afgelopen drie jaar is het aantal elektrische en hybride auto’s verdubbeld'

Met zijn bedrijf Kone is Claes een van de wereldwijde marktleiders binnen de lift-en roltrapindustrie

Claes Brantjes - 'In de afgelopen drie jaar is het aantal elektrische en hybride auto’s verdubbeld'

Wie: Claes Brantjes
Bedrijf: Kone
Wat: lift- en roltrappen specialist

Wat doe jij op het vlak van duurzaamheid in Den Haag?

"Wij doen alles voor een betere people flow in relatie tot liften, gevelliften, roltrappen en deuren. We verkopen ze, installeren ze, onderhouden ze en als het nodig is moderniseren we ze. We hebben mensen binnen op kantoor zitten, maar er zijn ook altijd veel werknemers op pad, dat zijn voornamelijk onze monteurs.

We proberen zowel binnen als buiten kantoor te verduurzamen. Wanneer we kijken naar onze ecologische voetafdruk, dan wordt deze voor een groot deel bepaald door ons wagenpark. Daar zijn we ons bewust van. Daarom hebben we in de afgelopen drie jaar wel een verdubbeling gehad van het aantal elektrische en hybride auto’s in de regio.

Daarnaast hebben we onze afvalscheiding goed op orde. Onze producten worden steeds moderner, slimmer en zuiniger en het leeft echt binnen ons bedrijf. Ook zijn we overgegaan op groene stroom hier binnen het bedrijf.

Maar vanwege een aantal kantoorwijzigingen en ontbreken van digitale meters is goed zicht op het stroomverbruik momenteel lastig. Het is mogelijk om die gegevens op te vragen, maar het is lastig om ze concreet naast periodes, locaties en installaties te leggen. Waar komt het stroomgebruik vandaan. Wat is het verbruik van de verlichting of van de andere installaties?

De belangrijkste les voor mij is om de bewustwording en een cultuur rond duurzaamheid te creëren binnen het bedrijf. Dit doe je door erover te communiceren, mensen te betrekken met ideeën en het zelf actief uitdragen. Als je in je eentje iets doet, maar je communiceert het niet, dan bestaat het niet binnen het bedrijf. Je kan door te communiceren en open te staan van elkaar leren."

Met wie werk jij samen op het gebied van duurzaamheid in Den Haag?

"We werken samen met Bereikbaar Haaglanden, Duurzaam Den Haag maar ook met The Dutch Green Building Council en met startups. We kijken samen met Duurzaam Den Haag en de gemeente naar de vragen die bij de verschillende Verenigingen van Eigenaren (VVE) leven en in welke mate we die op kunnen pakken.

Met The Dutch Green Building Council kijken we naar nieuwbouw en renovatieprojecten welke volgens BREAM gerealiseerd worden en bijdrage aan een duurzame vastgoedontwikkeling.

Het samenwerken met innovatieve startups, zoals gevestigd in Bink 36, is een van de manieren om de People Flow binnen gebouwen te optimaliseren door het slim delen van data. Zij leveren hele praktische en bruikbare gegevens, die belangrijk voor ons zijn om inzicht te krijgen en zo ook te innoveren.

In Den Haag worden verschillende bijeenkomsten georganiseerd over duurzaam ondernemen, zoals die van Bereikbaar Haaglanden. Die vind ik zelf leuk en interessant. Je leert op die bijeenkomsten veel van andere bedrijven en wat er allemaal mogelijk is."

Wat heb jij nog nodig om jouw doel beter te kunnen bereiken?

"Ik zie dat Duurzaam Den Haag een verbindende rol heeft door mensen samen te brengen en door elkaars ideeën te delen kunnen we ontzettend veel leren. We hebben een hele goede samenwerking met Duurzaam Den Haag."

Wat is jouw ambitie voor de toekomst op het vlak van duurzaam ondernemen?

"We hebben als bedrijf een CO2-prestatieladder. Dat is een bepaalde systematiek waarmee je de CO2-uitstoot van de hele bedrijfsvoering in kaart brengt met als doel deze te verminderen. Hier zijn we heel concreet mee bezig en voor 2017 kijken we heel erg naar de moderne technieken en willen we werken met smart-solutions. Ik ben van mening dat dit eigenlijk nog te weinig gedaan wordt, en denk dat hier veel winst mee te behalen is.

Op deze wijze streven we hele concrete doelen na. Ik denk dat er voor Den Haag nog veel winst te behalen is in de opwekking en het gebruik van groene energie. Als ik bijvoorbeeld door Duitsland rijd, zie ik overal zonnepanelen op de daken. Hier in Nederland zie ik ze sporadisch. Dus we kunnen vanuit de ontwikkeling van gebouwen al kijken naar duurzaamheid en groene energie."

Wil je meer weten over Konne? Check: www.konne.nl. Wil jij net als Claes ook duurzaam ondernemen? Neem dan eens een kijkje op duurzaamdenhaag.nl/duurzaamondernemen

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht