Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Nina Graaff : 'Onze missie is voedselverspilling tegengaan.'

Nina werkt bij Instock, het restaurant dat eten serveert wat anders het bord niet haalt.

Nina Graaff : 'Onze missie is voedselverspilling tegengaan.'

Wie: Nina Graaff
Bedrijf: Instock
Wat: Duurzaam restaurant

Wat doe jij op het vlak van duurzaamheid in Den Haag?

"Wij werken met producten die anders zouden worden weggegooid door supermarkten. Deze producten zijn namelijk gewoon nog goed. Neem bijvoorbeeld een netje mandarijnen. Als er één mandarijn in het netje niet meer goed is, wordt dit hele netje normaal gesproken weggegooid. Wij krijgen nu het netje mandarijnen van de supermarkt en gebruiken alleen de goede mandarijnen.

Dit heeft vele voordelen: er wordt minder eten weggegooid en wij hebben iedere dag een andere kaart met verse producten!

Op de korte termijn houden wij een restaurant draaiende dat concreet verspilling tegengaat door gerechten aan te bieden, maar op de lange termijn willen we aan de consument laten zien wat er allemaal kan met eten. De consument blijft namelijk de grootste verspiller. Slim omgaan met eten was voor mij altijd heel normaal, totdat ik ineens door had dat het voor veel mensen nog niet vanzelfsprekend is. De bewustwording is er nog niet bij veel mensen, dus ik zie het als mijn uitdaging om elke dag die bewustwording te vergroten."

Met wie werk je samen op het gebied van duurzaamheid in Den Haag?

"Wij werken samen met onze leveranciers, zowel grote als kleine. Een grote speler hiervan is Albert Heijn, waarvan we elke dag producten krijgen die anders worden weggegooid. Op kleinere schaal krijgen we weleens producten van een lokale leverancier. Denk aan een speciaal biertje dat nog maar een maand houdbaar is of kruiden van de boer om de hoek. Een andere samenwerking is met de Voedselbank waarvoor onze gasten €12,50 kunnen doneren. Dat verdubbelen en schenken wij als een cadeaubon. Zo kan een cliënt van de Voedselbank bij ons komen genieten. Het is een mooi gebaar van onze gasten!"

Wat heb je nog nodig om jouw doel beter te kunnen bereiken?

"In ons restaurant komen meestal mensen die al enigszins bewust in het leven staan qua voeding en duurzaamheid. We zouden juist graag de mensen willen bereiken die dat niet of minder zijn. Misschien kunnen we samen met andere partijen kijken hoe we deze groep kunnen bereiken? Onze missie is immers om voedselverspilling tegen te gaan en dat hoeft niet alleen in ons restaurant te gebeuren."

Wat is jouw ambitie voor de toekomst op het vlak van duurzaam ondernemen?

"Onze ambitie op dit moment is om de producten die wij binnenhalen niet alleen zelf te gebruiken, maar ook door te spelen naar andere horecagelegenheden. Hiervoor hebben we een sorteercentrum opgericht voor ‘waste’ groenten en fruit , waar we deze producten ook aanbieden voor andere horecabedrijven. Zo willen we onze collega's helpen te verduurzamen. 

Het is namelijk heel belangrijk dat de duurzame initiatieven die al bestaan, gaan uitbreiden. Er zijn veel goede initiatieven, maar als we echt verschil willen maken dan moeten er nog veel mensen meedoen." 

Wil je meer weten over Instock? Check: www.instock.nl. Wil jij net als Nina ook duurzaam ondernemen? Neem dan eens een kijkje op duurzaamdenhaag.nl/duurzaamondernemen

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht