
Het is tijd voor Plan B(oom)!
Samen met de Postcode Loterij en andere partners komen er 10 miljoen extra bomen bij in Nederland....
Lees verderTwee onderzoekers deelden hun inzichten tijdens de bijeenkomst van de Werkgroep Duurzame Haagse Warmte van 18 oktober 2019.
Matthijs Hisschemöller, onderzoeker bij Drift, publiceerde begin oktober zijn rapport over de belangenstrijd rond de ontwikkeling van warmteplannen in Amsterdam.
Hij concludeert daarin dat het gevestigde financieel belang van de gemeente Amsterdam en warmtebedrijf Nuon leidt tot warmteplannen op fossiele hoge temperatuur restwarmte in plaats van lage temperatuur warmte vanuit elektrische warmtepompen. De onderbouwing van deze warmteplannen wordt mede op basis van zijn argumentatie aangevochten bij de rechter. Die argumentatiepresenteerde hij op hoofdlijnen aan de werkgroep.
Kort samengevat is zijn advies aan Haagse bewonersinitiatieven om scherp te letten op de mogelijke invloed van gevestigde energiebelangen, die kan leiden tot gemeentelijk beleid dat in strijd is met het duurzame belang van individuele bewonersinitiatieven en de stad als geheel.
Annelies Huygen, hoogleraar Ordening Energiemarkten en senior consultant bij TNO, onderschreef de conclusies van Hisschemöller en gaf haar visie op verduurzaming en innovatie van warmtenetten.
Enkele kernpunten uit die visie:
Na diverse vragen aan de onderzoekers was een belangrijke conclusie vanuit de werkgroep: bewonersinitiatieven doen er goed hun warmtekennis te vergroten om hun eigen belangen goed te kunnen behartigen in de planvorming voor verduurzaming van het Haagse warmtesysteem.
Samen met de Postcode Loterij en andere partners komen er 10 miljoen extra bomen bij in Nederland....
Lees verderEen voorbeeld voor de rest, en 'Zet 'm op 70!'
Lees verder
Deel pagina: